Đoković bi mogao da doživi zabrinjavajući pad na ATP listi do kraja godine

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: MN Press/Ivica Veselinov

Najbolji teniser planete Novak Đoković suočava se s mogućnošću značajnog pada na ATP listi do kraja ove godine i ako ne uspe da zadrži svoju trenutnu formu i ne odigra uspešno preostale turnire, može da se desi da izgubi dragocene bodove,

To bi, na kraju moglo da rezultira njegovim ispadanjem iz TOP 10, što će se onda najviše odraziti na Australijan open i činjenicu da bi već u osmini finala mogao da "udari" na Janika Sinera ili Karlosa Alkaraza.

Đoković u završnici 2024. godine ima bodove samo iz dva turnira koji će mu pasti sa trenutnog ranga, ali njegov uspeh u poslednjim nedeljama prošle godine znači da brani 2.300 bodova na Mastersu u Parizu i ATP Finalu u Torinu.

Ako ne odigra dobro u Šangaju ili Parizu ove godine, mogao bi propustiti kvalifikaciju za ATP Finale, što bi moglo dovesti do gubitka većine tih 2.300 bodova.

S druge strane, sam Đoković je posle meča u Dejvis kupu jasno poručiod a neće juriti bodove i da trenutno ne razmišlja o tome, odnosno da mu odlazak u Torino i nije primaran. Podsetimo, trenutno je na 9. mestu u ATP trci, dok prvih osam idu.

- Neću juriti ATP bodove, iako planiram da otputujem u Kinu da igram na Mastersu u Šangaju sledećeg meseca. Torino mi uopšte nije cilj, iskreno, ne jurim ATP Finale, ne jurim rang liste. Što se mene tiče, završio sam s tim turnirima u svojoj karijeri. Da li ću igrati na drugim turnirima ove godine ili u budućnosti, ne mogu trenutno da kažem. Moji glavni prioriteti su igranje za Srbiju i Grend slamovi, sve ostalo je manje važno - rekao je Novak.

Foto: MN Press/Ivica Veselinov

Đoković planira da igra na egzibicionim turnirima u Saudijskoj Arabiji i Argentini tokom narednih nekoliko nedelja, a priznao je da nema nikakav plan.

- Obično sam imao raspored spreman šest meseci unapred, ali to sada nije slučaj, sada je sve više spontano. Prvo, treba mi fizički, emocionalno i mentalno da se odmorim da bih uopšte mogao da razmišljam o tome šta želim da radim, na koji način, koliko i gde.

(Telegraf.rs)