Umrla teniska legenda: Poznat je po čuvenoj vežbi "20", zaslužan je za 24 Grend slema

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Printskrin/X/@TennisChannel

Robert Lansdorp, dugogodišnji legendarni teniski trener i čovek koji je zaslužan za 24 Grend slema, preminuo je u 85. godini, javljaju američki mediji!

Lansdorp je tokom karijere trenirao čak četiri tenisera i teniserke koji su u jednom trenutku bili najbolji na svetu. U pitanju su Pit Sampras, Lindzi Devenport, Marija Šarapova i Trejsi Ostin.

Ostin, Sampras i Devenport su već uvršteni u Međunarodnu tenisku kuću slavnih, dok će Šarapova verovatno biti primljena sledeće godine. Radio je i sa mnogim drugim ATP i VTA profesionalcima. Prema sopstvenom mišljenju, najmanje 20 igrača koje je obučavao bilo je u TOP 50 na svetu.

Sam Sampras je svojevremeno izjavio da ga je Robert naučio svemu. Jedna od najpoznatijih njegovih vežbi zvala se "20", kada je učenik trčao po čitavom terenu kako bi izveo 20 uzastopnih udaraca na pravilan način. Ako stignete do 19 i promašite - krećete ispočetka!

Osnovni princip Lansdorpove metode bila je neumorna disciplina i ponavljanje. Njegovi učenici su više puta govorili o njegovoj neverovatnoj sposobnosti da šalje lopte sa različitim brzinama, spinovima i pozicijama, jednu za drugom iz korpe za lopte.

(Telegraf.rs)