Đoković može da se zadrži na drugom, ali i da padne na sedmo mesto posle US opena: Ovo su mogući scenariji

S. T.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Ella Ling / Shutterstock Editorial / Profimedia

Svi sa velikim nestrpljenjem išćekujemo prvi meč najboljeg sportiste na planeti, Novaka Đokovića na US openu, gde će mu rival na startu biti Radu Albot iz Moldavije. Srpski teniser se u Njujork vraća posle osvojene titule na Olimpijskim igrama u Parizu, a u Americi će braniti titulu osvojenu prethodne sezone.

To automatski znači da Novak Đoković može da izgubi čak 1.990 bodova ukoliko bude eliminisan u prvom kolu od Moldavca. U tom slučaju zadržao bi se na 5.470 poena i mogao bi da padne čak na sedmo mesto na ATP listi.

Iza leđa bi mu tada pretili Danil Medvedev koji brani ogromnih 1.190 bodova i koji bez njih ima 5.085 bodova na ATP listi, potom Andrej Ruljov koji ima da odbrani 350 bodova i sada je bez njih na 4.455 poena, te Hubert Hurkač koji treba da nadoknadi samo 35 bodova i ima 4.020 poena, kao i Kasper Rud koji brani isti broj bodova kao i Poljak i trenutno stoji na 3.820 poena.

Foto: Larry Marano / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sve u svemu, Novak bi mogao da padne na sedmo mesto samo ako Hurkač ili Rud budu osvojili US open, a recimo Rubljov igrao finale, što je vrlo malo verovatno. Podsetimo, titula donosi 2.000 bodova, a finale 1.300 od ove sezone.

Srbin će pokušati da sustigne Karlosa Alkaraza i Aleksandera Zvereva i zadrži svoju drugu poziciju na ATP listi, ali treba istaći da to neće biti uopšte nimalo lako, pre svega zbog činjenice da oni brane daleko manji broj poena u odnosu na Đokovića.

Naime, Alkaraz ima da nadoknadi svega 710 bodova u odnosu na prošlu godinu i sada je na 6.650 poena, što će reći da će ostati ispred Novaka, ako bude ušao u finale US opena. Ako bude ispao u polufinalu, onda treba da se nada da Đoković neće osvojiti titulu, jer bi u slučaju Srbin to uspe, Novak imao samo 10 poena više od mladog Španca!

Sa druge strane, Aleksander Zverev je u još povoljnijoj situaciji i brani samo 350 poena, pa bi njemu odgovaralo da uđe u polufinale i tako isto zasigurno zadrži svoju poziciju ispred Đokovića, čak i da ovaj na kraju uzme titulu. Nemac trenutno bez bodova sa US opena prošle sezone ima 6.685 poena.

Foto: Tanjug / AP

I za kraj, tu je Janik Siner koji ima sjajnu šansu da se odlepi od svih na prvom mestu na ATP listi. Italijan posle doping skandala ima sakupljenih 9.190 bodova, a brani samo 170 osvojenih prošle sezone. To znači da može da dođe do čak 11.180 poena i tako potencijalno bude i jedini koji bi u ovom momentu bio na petocifrenom kontu.

(Telegraf.rs)