Neki bili bebe, a jedan se odvaja: Evo koliko su godina imali Top 10 teniseri kada je Đoković uzeo prvu titulu

S. T.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Godine su proletele, a Đoković je i dalje na vrhu

Foto-kolaž: Tanjug/AP

Ko bi rekao da je od prve titule Novaka Đokovića na ATP turniru u Amersfortu prošlo gotovo 18 godina? Možemo reći da će ona uskoro napuniti svoje punoletstvo, tačnije 23. jula ovog leta, a od tada do danas nas je naš najbolji teniser toliko puta obradovao, da je to izlišno i pominjati.

Možda titula u Amersfortu nije bila velika u smislu ATP poena ili bilo čega, jer je nakon toga Đoković osvojio čak 24 Grend slema, nebrojene titule na Mastersima i drugim turnirima, ali je nekako imala posebnu simboliku.

Uz buket cveća i iPod od 30GB (da, dobro ste pročitali), Nole je tada proslavio titulu. Organizatori su Đokoviću dodelili pomenuti pomalo čudan poklon, a Srbin je sa osmehom na licu krenuo u velike pohode.

Foto: TOUSSAINT KLUITERS / AFP / Profimedia

Sada, ovog 16. marta, kada pogledamo na ATP listu i vidimo ko je među prvih deset, shvatićemo da su svi oni bili samo mala deca kada je Novak prvi put stao na tron. Zapravo, samo jedan od 10 igrača iz vrha imao je preko 10 godina!

Trenutno najveći rival Karlitos Alkaraz imao je samo tri godine i dva meseca napunjena, pa se može reći da je još bio "beba", a ništa dalje nije ni Holger Rune koji je stariji samo za jedan mesec.

Treći u tom nizu bio bi Janik Siner koji je imao četiri godine i 11 meseci kada je Đoković slavio u Amersfortu, dok su ostali ipak bili malo dalje i skoro da su krenuli u školu.

Foto: AP/Tanjug

Australijanac, Aleks de Minor bi bio u prvom razredu sa sedam godina i pet meseci, Kasper Rud bi pohađao drugi sa osam godina i sedam meseci, baš kao i Andrej Rubljov sa osam godina i devet meseci.

U trećem razredu bismo gledali Aleksandera Zvereva sa devet godina i tri meseca, kao i Huverta Hurkača sa devet godina i pet meseci, dok je najstariji od svih tada bio Danil Medvedev sa 10 godina i pet meseci i on je jedini, kao što smo rekli, bio 10+.

STAROST IGRAČA KADA JE NOVAK OSVOJIO PRVU TITULU

1. Novak Đoković (Srbija) - 19 godina, 2 meseca

2. Karlos Alkaraz (Španija) - 3 godine, 2 meseca

3. Janik Siner (Italija) - 4 godine, 11 meseci

4. Danil Medvedev (Rusija) - 10 godina, 5 meseci

5. Andrej Rubljov (Rusija) - 8 godina, 9 meseci

6. Aleksander Zverev (Nemačka) - 9 godina, 3 meseca

7. Holger Rune (Danska) - 3 godine, 3 meseca

8. Hubrert Hurkač (Poljska) - 9 godina, 5 meseci

9. Kasper Rud (Norveška) - 8 godina, 7 meseci

10. Aleks de Minor (Australija) - 7 godina, 5 meseci

(Telegraf.rs)