Čemu se nadaju deca dok Đoković odmara?

Vreme čitanja: oko 5 min.

Za sada je takva situacija, a na kraju ćemo videti kako će izgledati situacija za sve

Foto: Tanjug/AP

Nema tu nikakve tajne, sve je transparentno. Novak Đoković igra samo dve vrste turnira - Grend slemove i one koji ga pripremaju za Grend slemove. Te generalne probe se skoro uvek svedu na Masterse, pa ćemo ga tek videti u Indijan Velsu. Dok on hladi reket, šta rade mladi pretendenti na njegov tron? Pa, neki mogu da naprave najveći korak u karijeri ove sedmice, a neki bi mogli da ispadnu iz Top 10 zbog slabe forme. Svako svoju muku muči i svako svoju bitku bije.

Hajdemo prvo od Karlosa Alkaraza, drugog reketa sveta. On je sa trenutnom situacijom na tačno 800 bodova minusa od Novaka. Nije izabrao Roterdam i turnir iz serije 500, već se vratio u Buenos Ajres i zakoračio na šljaku na kojoj se nada da bi mogao da dođe do svog trećeg Grend slema u karijeri.

Neće pronaći baš kontinuitet na toj podlozi, jer ga posle Argentine čeka američka betonska turneja, ali će svakako dobiti neki uzorak za blisku budućnost. Ukoliko bi osvojio taj turnir, došao bi na 600 bodova od Đokovića.

Do četvrtfinala je imao posla samo protiv domaćeg predstavnika Karabelija, tako da nije izgubio mnogo snage. A, biće mu potrebna. Sada ima sudar sa Vavasorijem, klasičnim dubl igračem koji s vremena na vreme oproba svoje znanje i u singlu, a nakon toga mu može naići isključivo igrači koji glase za šljakaške eksperte.

Ečeveri, Đari, Baez, Korija... Pa i Lajović i Akosta. Praktično svi potencijalni u polufinalu su Južnoamerikanci osim Ducija. Rekao sam da će mu snaga za duža trčanja biti potrebna, ali sama takođe naglasio da je ubedljivo najveći favorit. On i mora da osvoji ovo takmičenje iz serije 250 da bi pojačao svoje šanse da preuzme vrh od Đokovića.

Foto: Tanjug / AP

Da Nole ne taktizira pri odabiru turnira, verovatno ne bi ostali ni mogli da pomisle o mestu broj 1, ali njega to odavno ne interesuje. Ubedljivo drži taj rekord i nema indicija da će neko u ovom veku uspeti da ga obori. Možda ni za postojanja ove planete i belog sporta.

Mir za Đokovićevu krunu donosi i nesrećni splet okolnosti za treći reket sveta. Danil Medvedev se povukao iz Roterdama gde je branio titulu. Momentalno je izgubio 500 bodova. Problem sa desnim stopalom bi mogao i da ga košta aktuelnog ranga, sve zavisi od toga u čije ruke će otići trofej na turniru u Holandiji.

Za Rusa je jedino bitno da novi šampion ne bude Janik Siner. Upravo bi Italijan konačnim trijumfom mogao prvi put u karijeri da se nađe u svetskih Top 3. Vredno je radio, osvojio Australijan Open, drastično napredovao na mentalnom i fizičkom planu, pa se čini i prirodnim da u skorije vreme napadne i prva dva mesta.

Ipak, konkurencija u Roterdamu je značajno veća nego u Buenos Ajresu gde se takmiči Alkaraz. Veći budžet i džak bodova je privukao jaču kastu u Beneluks. Da bi Siner osvojio titulu moraće sada preko Raonića, a onda protiv boljeg iz duela Rusuvuorija i Grikspora. Projektovano bi se za titulu sudario sa Dimitrovim ili Rubljovim, a tu je i De Minaur.

Po svemu prikazanom, veliki su mu izgledi za najveći uspeh u karijeri što se tiče ATP liste, ali do toga su ostala još tri velika koraka.

Već pomenuti Andrej Rubljov je na mestu broj 5, a već je trećim kolom u Roterdamu u bodovnom plusu. Njemu niko ne može da ugrozi poziciju, pogotovo zbog pauze Aleksandra Zvereva koji mu je bodovno blizu. Svi ostali su daleko od prvih šest u ovom momentu.

Holger Rune i Hubert Hurkač nisu uspeli ni da se primaknu. Obojica su ispala pre četvrtfinala. Sigurni su na sedmom i osmom mestu, ali su imali priliku da nešto više urade, pogotovo zbog činjenice da su obojica ispala od igrača koji nisu ni bili nosioci.

Za sada, Top 10 kompletira Aleks De Minaur koji je takođe pomenut u ovoj priči i živ u žrebu Roterdama. Mogao bi lako da ode i jedno mesto napred.

Najveći udarac u čitavoj priči krema tenisa mogao bi da zaradi Stefanos Cicipas koji bi prvi put od 2019. godine mogao da ispadne iz prvih 10.

Nije prijavio niti jedan turnir u ovoj sedmici, a sa 9. mesta bi mogao da sklizne ukoliko se dogode dve stvari. Prva je ona pomenuta da De Minaur nastavi da napreduje u Roterdamu, a za tu smenu mu je potrebna samo još jedna pobeda u Roterdamu.

Foto: Tanjug / AP

Druga je da Tejlor Fric ostvari još jedan trijumf u Delrej Biču. Ako ne on, onda i Grigor Dimitrov sa finalem Roterdama može da ga prestigne. Ako se od ove tri dese dve stvari, Cicipas više nije u Top 10, a ako se dese sve tri, Grka bi mogli da vidimo i na 12. poziciji od narednog ponedeljka.

Novaka nema na terenima, ali ima zato ostalih Srba.

Laslo Đere je dobro krenuo, ali je stao u u Buenos Ajresu, pa je zato osta na 35. poziciji. Videćemo šta će se desiti do kraja sedmice, jer bi u ponekim kombinacijama mogao i da nazaduje za koje mesto.

Miomir Kecmanović je otišao nazad čak 14 pozicija, pa je sada 54. na svetu. Izgubio je mnogo bodova ispadanjem u ranoj fazi Delrej Biča. Videćemo kako će se to odraziti na nastavak sezone, ali može Miša kada hoće, pogotovo kada se igra na betonu. Ima još mnogo mesta za dokazivanje dok ne krene šljaka.

Dušan Lajović je odlično odradio posao u Buenos Ajresu. Uvek se Duci probudi kada je u Južnoj Americi. Eto ga u četvrtfinalu i ima prostora da se još napreduje na tom turniru. Bio bi nadomak Top 50 ukoliko samo još jednom pobedio, a po sadašnjim projekcijama je na 58. mestu dok ne krene novi duel u Argentini.

Oko Hamada Međedovića se ne dešava mnogo stvari dok nužno pauzira. Osam mesta je daleko od Top 100 i srpska javnost očekuje njegov novi zadatak i konačni proboj tamo gde smo ga i ranije već videli. Oporavlja se i biće ubrzo spreman.

Najveći pad na ATP listi je doživeo Tanasi Kokinakis, a Australijanac je posle ispadanja u prvom kolu Delrej Biča završio izvan Top 100 i minus 23 pozicije. Istu sudbinu je doživeo Huan Pablo Variljas, pa ni Peruanca neće biti među prvih 100 naredne nedelje.

Najveći skok na ATP turu doživeli su Emil Rusuvuori (+12 mesta, 43. na svetu) i Aleksandar Ševčenko (+13 mesta, 44. na svetu).

Za sada je takva situacija, a na kraju ćemo videti kako će izgledati situacija za sve. Uglavnom, Đoković ovo samo posmatra, i to bez mnogo interesovanja. Bitno mu je da se zadrži na prve dve pozicije što se tiče Grend slemova, ali što se tiče same prve pozicije... Tu je već oborio sve žive rekorde.

(Telegraf.rs)