Koji teniseri imaju pozitivan skor sa Đokovićem: Alkaraz postao tek 7. aktivni igrač, iznenadiće vas ostali

Vreme čitanja: oko 3 min.

I ovo dovoljno govori o velilčini Novaka Đokovića

Foto: Cowie/COLORSPORT / Sipa Press / Profimedia

Karlos Alkaraz je odigrao neverovatan meč u finalu Vimbldona i pobedio je Novaka Đokovića u pet setova i skinuo mu krunu u Londonu i prekinuo nepobedivost Srbina na Centralnom terenu posle punih 10 godina.

Ovom pobedom, Alkaraz je postao i tek sedmi aktivni teniser koji ima pozitivan međusobni skor sa Novakom Đokovićem.

Opšte je poznato da Novak ima bolji međusobni skor i sa svojim najvećim rivalima, Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom, a da je i ostale velike rivale razbijao i faktički je "uništio" mnoge generacije tenisera.

Imao je Novak tokom karijere i neke manje padove i neke iznenađujuće poraze, a često se dešavalo i da nije imao neku pravu priliku za revanš, jer neki od tih tenisera nisu u vrhu i ne igraju često u završnicama, pa se nisu ni susretali više puta.

Alkaraz sada ima 2:1 protiv Đokovića u međusobnom skoru.

Njihov prvi meč dobio je Alkaraz prošle godine u polufinalu Mastersa u Madridu sa 2:1 posle neizvesnog tajbrejka. Novak je uzvratio na Rolan Garosu u polufinalu dominantnom partijom, a sada mu se Alkaraz osvetio u finalu Vimbldona.

Foto: Insidefoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sličnom statistikom od aktivnih tenisera može da se pohvali Holger Rune, koji takođe ima 2:1.

Tu je Novak poveo na US openu 2021. kada je pobedio sa 3:1 u prvom kolu. Rune je zatim vezao dve pobede, prvo u finalu Mastersa u Parizu sa 2:1, a onda i u četvrtfinalu Mastersa u Rimu, takođe sa 2:1.

Ali, čak ni Alkaraz i Rune, kao predvodnici nove generacije koji važe za naslednike velike trojke uz Janika Sinera, ne mogu da se pohvale najboljim međusobnim skorom sa Novakom.

Foto: Tanjug/AP

Trenutno najbolji skor od aktivnih tenisera ima Jirži Veseli, češki teniser koji je trenutno 455. teniser sveta, koji je pre Vimbldona bio i van Top 500. Snažni Čeh protiv Novaka ima skor od 2:0, pošto ga je pobedio 2016. u Monte Karlu sa 2:1, kao i prošle godine u Dubaiju sa 2:0.

Pozitivan skor protiv Novaka ima i Nik Kirjos. Dugo je bilo 2:0 u međusobnim duelima za Australijanca, čime se on posebno hvalio dok sa Novakom nije bio u dobrim odnosima. Novak ga je pobedio prošle godine u finalu Vimbldona posle žestoke borbe sa 3:1 i smanjio skor, ali posle toga nije bilo prilike da se ponovo sastanu.

Foto: Tanjug/AP

Taro Danijel takođe protiv Đokovića ima pozitivan skor, mada su igrali samo jednom. To se desilo na Mastersu u Indijan Velsu, gde je slavio sa 7:6, 4:6, 6:1.

Foto: Instagram.com/djokernole

Identična situacija je i sa Danijelom Evansom, sa kojim je Novak takođe igrao samo jednom, i to u Monte Karlu 2021. godine, kada je izgibo sa 6:4, 7:5.

Foto: Profimedia/AFP

Ovde se lista završava, što dovoljno govori i snazi Novaka Đokovića, jer na ATP turu ima hiljade aktivnih tenisera.

Nema mnogo ni onih koji su u penziji, a imaju pozitivan skor. Takav je Endi Rodik koji ima 5:4, Marat Safin ima 2:0, Ivo Karlović ima 2:1, kao i Fernando Gonzales iz Čilea.

Foto: Profimedia/AFP

U grupu penzionisanih igrača koji imaju pozitivan skor sa Novakom, a igrali su samo jednom ulaze Francuz Antoni Dupui koji je pobedio Novaka 2005, kao i Filipo Volandri i Denis van Šepingen, koji su pobedili Novaka 2004. godine, na početku njegove karijere, a posle nije bilo prilike za revanš.

(Telegraf.rs)