Telegraf iz Rima: Ovo je verovatno najlepši teniski stadion, dobio je ime po čoveku koji nije naklonjen Novaku

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oko samih tribina nalaze se desetine skulptura koje gledaju direktno u teren

Foto: Telegraf, IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Ogroman i prelep teniski kompleks na kojem se igra Masters u Rimu prava je niša za sladokusce "belog" sporta, a Telegraf ima tu priliku da se uveri sa lica mesta kako izgledaju stadioni koji su zaista prva klasa arhitekture i umetnosti. Jedan od njih, zasigurno, održava posebnu pažnju.

U skupini terena Foro Italiko nalaze se tri veća terena preko 10 manjih na kojima se trenira, te igraju zvanični mečevi.

Najveći je glavni stadion, a za njim ide Grend stend, ali najveću pažnju privlači onaj koji je prilično otvoren i pravo umetničko delo.

U pitanju je stadion Nikola Pjetranđeli, zdanje koji je je svojevrsni muzej na otvorenom, izložba nad izložbama.

Oko samih tribina nalaze se desetine skulptura koje gledaju direktno u teren.

Dobio je ime po Nikoli Pjetranđelu, proslavljenom italijanskom teniseru, osvajaču Rolan Garosa i bronzane medalje na Olimpijskim igrama.

Pored velikog poštovanja koje ovdašnji narod ima prema njemu, ovaj legendarni Italijan je bio najoštriji u kritikama prema Novaku Đokoviću.

One nepravedne 2021. godine, kada je najbolji teniser sveta maltretiran u Australiji i nije mu dozvoljen ulazak u zemlju, Pjetranđeli je bio zagovornik upravo te ideje uz potenciranje bojkota ukoliko se desi drugačije.

- Ukoliko mu vlasti Australije dozvole da igra na tom turniru, svi ostali teniseri bi trebalo da odstupe i da ga puste da ostane sam na takmičenju. Sa moje tačke gledišta, niko ko nije vakcinisan ne bi trebalo da uđe u tu zemlju zbog njenih zakona, a Novak i Teniska federacija Australije ispali su loši u svemu ovome, pogotovo ovi drugi koji su ga tako jako želeli na Australijan Openu - tada je govorio Pjetranđeli.

Njemu je sada 89 godina, a dobio je tu čast da se jedan prelep stadion, koji ima 3.720 sedišta uz mogućnost da mnogo više ljudi sa viših nivoa gleda tenis, dobije ime po njemu.

(Telegraf.rs)