Šokantan poraz Novaka u osmini finala Monte Karla! Srbin posle neverovatna tri seta ispao od mladog Italijana

Vreme čitanja: oko 7 min.

Veliki broj grešaka je pravio Novak, što je na kraju rezultovalo porazom

Foto: Matthieu Mirville / Zuma Press / Profimedia

Ogroman šok za Novaka Đokovića u osmini finala Monte Karla! Najbolji srpski teniser odigrao je jedan od svojih najslabijih mečeva u poslednjih nekoliko meseci, čime je omogućio Lorenzu Musetiju iz Italije da ga izbaci posle meča koji je sveukupno sa prekidom zbog kiše trajao gotovo četiri sata - 1:2 (6:4, 4:6, 4:6)!

Novak je odigrao jedan od najčudnijih mečeva ove godine, gde je često gubio svoje servise, što verovatno ni sam ne pamti da mu se dešavalo u karijeri toliko puta.

Počeli su i Novak i Museti sigurno na svojim servisima na startu meča, što je prava suprotnost u odnosu na ono što smo gledali u nastavku, kada smo više viđali brejkove, nego da teniseri osvajaju svoje servis gemove.

Đoković je za ovaj duel primenio nešto neobičniju taktiku, a to je u prvom setu bilo posebno evidentno, jer je često slao lopte sa dosta spina u polje protivnika.

To je očigledno poremetilo Musetija, jer je Novak napravio rano brejk, ali je verovatno poremetilo i samog Novaka na njegov servis, pa je trpeo brejkove i sam u nastavku.

Foto: Valery HACHE / AFP / Profimedia

Novak je prvi zadao udarac u četvrtom gemu i poveo sa 3:1, ali je onda Museti vratio brejk odmah u sledećem gemu. Ali, još jednom mu je Novak uzvratio i potom je potvrdio brejk.

Delovalo je da će Novak brzo da završi set, jer je imao dve set lopte na servis Musetija, ali je ovaj uspeo da se izvuče, potom i da spasi set loptu na servis Đokovića i da napravi brejk.

Ali, Novak je napao odmah u sledećem setu, došao do 0:40 i onda je iskoristio treću brejk loptu, a ukupno šestu set loptu od starta.

Drugi set bio je još luđi. Museti je ovoga puta počeo brejkom, a Novak je odmah vratio. Videli smo identičnu situaciju i u naredna dva gema. Museti pravi brejk, a Novak vraća.

Konačno je u petom gemu Novak uspeo da osvoji svoj servis, a onda je u narednom napravio brejk i približio se pobedi. Delovalo je da je to to, ali je onda Museti opet uspeo da se izvuče i da vrati brejk!

Onda smo videli pravu dramu. Novak je pretrpeo sudijsku nepravdu. Museti je izbacio loptu u aut, a sudija Oreli Turf nije znala koji je tačno trag, pokazala je pogrešan, a Novak je upao u raspravu sa njom. Oko sokolovo je pokazalo da je Novak bio u pravu, ali ni žučna rasprava sa sudijom nije pomogla. Novak je zatim lako izgubio ostale poene i Museti se vratio u život.

Usledio je novi brejk Musetija, koji je došao na prag osvajanja trećeg seta, a tu šansu nije iskoristio, Novak se ponovo vratio i osvojio gem kada je Museti servirao za set. I onda opet šok, Lorenzo se podigao i potom došao do novog brejka.

Novak nije mogao da se osvesti posle još jednog neprijatnog udarca. Umesto toga, Lorenzo je došao do dve set lopte i potom priveo posao kraju.

Treći set bio je najluđi deo igre na ovom meču. Krenuli smo bez brejka u prva dva gema, a onda kada je nastupio treći u Monte Karlu je udario ogroman pljusak koji je oterao sve navijače, ali i tenisere u svlačionicu na dobrih sat vremena pauze.

Kiša je nemilice padala, a onda kada smo se konačno vratili u igru negde oko 19.10 časova po srednjeevropskom vremenu, Novak je igrao fino sve do 3:3 i svog servisa...

Tada je Italijan napravio brejk do kojeg je stigao posle neverovatnih 0:40, a koji je uspeo da sačuva sve do samog kraja, ne dozvolivši Novaku odgovor ni u jednom momentu meča. Imao je problema u poslednjem gemu, kod 5:4, pošto je Đoković uspeo da se vrati od 40:15 do prednosti i brejk lopte, ali je odbio taj napad i na kraju stigao do meč lopte i trijumfa posle nove reakcije sutkinje.

Tok meča:

III set

3:6 - Kraj, nažalost... Imao je Museti dve meč lopte, Novak ih je spasio, došao do brejk lopte, onda je Lorenzo uzvratio još jednom meč loptom. Pa još jednom... Taj put je uspeo da završi posao.

3:5 - Još gem i Italijan nosi pobedu. Lako je Lorenzo osvojio ovaj deo igre. Može li Novak do velikog povratka?

3:4 - BREJK! ŠOK! Novak gubi servis! Veoma veliki broj grešaka je napravio Đoković u ovom gemu, dao Musetiju čak tri brejk lopte na 0:40, a Italijan koristi drugu... Sada mora da uzme jedan od naredna dva servisa Italijana, ili je ovo kraj za njega u Monte Karlu.

3:3 - Ali nažalost se ne da ni Italijan, koji je Novaku prepustio samo jedan poen... Nastavlja se drama.

3:2 - I evo ga! Tri i po sata od kako je zvanično počeo meč, as servis Novaka Đokovića! Sa nulom uzima Đoković gem na svoj servis.

2:2 - Zapretio je ponovo Novak, stigao je do 30:30, ali je ipak uzvratio danas sjajni Lorenzo Museti i stigao je do poravnanja u gemovima u trećem setu.

2:1 - Nastavljen je meč! I Novak osvaja prvi poen koji mu donosi gem!

- Nastavljamo jako brzo, teniseri su na terenu, zagrevaju se i uskoro će nastaviti sa igrom!

- I dalje čekamo na nastavak, kiša pada, prema prognozama bi sve moglo da potraje do oko 19.00 časova... Budite uz nas! Nastavljamo čim se teniseri vrate na teren.

- Novi problemi, počinje kiša u Monte Karlu... Ne kiša, već pravi pljusak! Publika je pobegla sa tribina, kao i teniseri. Sada je veliko pitanje kada će se konsolidovati vremenske prilike.

1:1 - Nastavlja se velika borba na ovom meču! Museti je uspeo da izdrži Novakov pritisak i da izjednači u gemovima. Pokušao je Đoković da odmah dođe do brejka i u ovom trećem setu.

1:0 - Ovakvo otvaranje seta je Novaku bilo i više nego potrebno! Sa nulom uzima svoj prvi servis gem.

II set

5:7 - SET! Lorenzo Museti osvaja lud drugi set, gde je Novak veoma često gubio svoj servis... Iskoristio je prvu set loptu na 15:40.

5:6 - Da li je ovo moguće? Novak opet prepušta Lorenzu Musetiju brejk sa nulom! I opet će morati da spasava živu glavu u ovom setu u narednom gemu... 

5:5 - Vraća se Novak opet! Ne dozvoljava Musetiju da osvoji set!

4:5 - Opet Museti pravi brejk! Novak je sada na ivici gubitka seta!

4:4 - Vratio se Italijan! Loše je počeo gem za Novaka, jer je pretrpeo sudijsku nepravdu. Museti je izbacio loptu u aut, a sudija nije znala koji je tačno trag, pokazala je pogrešan, a Novak je upao u raspravu sa njom. Oko sokolovo je pokazalo da je Novak bio u pravu, ali ni žučna rasprava nije pomogla. Novak je zatim lako izgubio ostale poene i Museti se vratio u život.

Foto: Valery HACHE / AFP / Profimedia

4:3 - Neverovatno! Ponovo je Novak pretrpeo brejk!

4:2 - Brejk! Oduzima Novak i treći put servis rivalu u drugom setu i sada je baš blizu trijumfa!

3:2 - Konačno Đoković osvaja svoj servis gem i ima vođstvo po prvi put u drugom setu!

2:2 - Novi brejk! Fenomenalno je Novak istrčao posle skraćene lopte Musetija na brejk loptu, spektakularno je vratio u polje rivala i zaradio poen za izjednačenje u drugom setu.

1:2 - Novi brejk Musetija, iako je Novak imao gem loptu!

1:1 - Izjednačava Đoković posle dugog gema. Imao je Museti gem loptu, nije je iskoristio, a onda je Novak došao do brejk lopti, a drugu je iskoristio.

0:1 - Museti brejkom počinje drugi set!

I set:

6:4 - Đoković osvaja set! Pravi brejk i treći put, a ovoga puta za osvajanje seta!

5:4 - Novak je propustio i treću set loptu, a Italijan je napravio brejk i vratio se u igru!

5:3 - Imao je Novak dve set lopte, ali ih nije iskoristio.

5:2 - Siguran servis Đokovića za vođstvo! Na korak je od osvajanja prvog seta!

4:2 - Ponovo Novak vraća brejk! Došao je do dve brejk šanse i odmah je iskoristio prvu.

3:2 - Vraća brejk Museti odmah! Šteta, spasio je Novak prvu, ali ne i drugu brejk loptu, pošto je poslao loptu u mrežu i Italijan je ponovo u igri.

3:1 - Brejk za Đokovića! Došao je Nole do dve brejk šanse i odmah iskoristio prvu i zadao prvi udarac na ovom meču.

2:1 - Još sigurniji gem Đokovića.

1:1 - Museti je siguran na svom servisu i izjednačava bez izgubljenog poena.

1:0 - Bilo je nezgodno, Museti je zapretio i imao 15:30, ali se Novak izvukao i došao do gema.

Novak će početi meč servisom, pošto je dobio sudijsko podbacivanje, a on uvek voli kada servisom započne meč.

(Telegraf.rs)