Veliki je Nole! Ni bol mu nije mogao ništa, samleo Medvedeva na Božić za finale Adelejda

Iako se požalio na povredu u prvom setu, srpski teniser uspeo je da se izbori sa rivalom iz Rusije

Foto: Tanjug/AP

Veliki je, najbolji je! Novak Đoković plasirao se u finale prvog turnira u kalendarskoj 2023. godini i to nakon fantastične pobede protiv Danila Medvedeva - 2:0 (6:3, 6:4)!

Iako je Novak sve zabrinuo odlaskom u svlačionicu na medicinski tajmaut krajem prvog seta, zadržao je konstantan nivo igre i potom servisima "izludeo" Danila.

Upravo to bilo je glavno oružje i u prvom setu, gde je Đoković u pravo vreme stigao do brejka, već u četvrtom gemu. Zatim je bez mnogo okolišanja priveo ovaj deo igre kraju.

U drugom je tenzija trajala nešto duže. Igrao se poen za poenom, Đoković je lako držao svoj servis, ali je Rus bio žilav na svoj i nije želeo da padne tek tako.

Međutim, i to se desilo u sedmom gemu kada je Novak konačno uspeo da se nadigra, a Danil je na jedinu brejk loptu kod 30:40 odservirao duplu servis grešku.

Novak je potom priveo meč kraju, iako je bio suočen sa dve brejk lopte odmah u narednog gemu. Herojski se izdigao i završio posao za veliku radost na Božić.

TOK MEČA

II SET

6:4 - GEM, SET, MEČ! Ma to je to, Novak je u finalu! Besprekoran gem Đokovića za pobedu!

5:4 - Osvaja ovaj gem bez ikakvih problema Medvedev, ali za minut Novak servira za pobedu!

5:3 - Dramaturgija do samog kraja! Kakvu je snagu pokazao sada Đoković, morao je da spašava dve brejk lopte. Ali je uz pomoć tri sjajna servisa, od čega dva asa uspeo da se izvuče i sada Danil servira za opstanak.

4:3 - BREJK! Ponovo duplom greškom Danil poklanja Novaku brejk! Veliki, veliki momenat u meču, Đoković je sada na dva gema od pobede.

3:3 - Sve sigurnije Novak igra na svoj servis, što raduje. Još jednom je uzeo gem bez ispuštenog poena.

2:3 - Ali ni Medvedev nema problema. Novak je uzeo samo jedan poen i to onaj kada je Danil napravio duplu grešku. Nastavlja se igra gem za gem.

2:2 - Lak gem i za Novaka. Očigledno je da će mu do kraja meča servis biti glavno oružje. Sada nije ispustio ni poen.

1:2 - Opet Medvedev bez ikakvih problema stiže do gema na svoj servis. Ubacio je skoro svaki prvi, pa je potom lako dolazio do brzih poena.

1:1 - Nije ovo bio lak gem za Novaka, ni nalik na one iz prvog seta. Vidi se da je ona mala povreda ostavila traga, a servisi su uspeli da izvuku Đokovića iz neprijatne situacije.

0:1 - Uspeva Medvedev da osvoji prvi gem drugog seta. Imao je 30:0, Novak se "prišunjao" do 30:30, ali je Danil pronašao dva dobra servisa i došao do uvodne prednosti.

Foto: Tanjug/AP

I SET

6:3 - GEM, SET! Pokazao je Novak veliku snagu i moć, servisima je rešio dobar deo posla i tako zaključio priču u ovom prvom setu. Prvim asom rešava posao.

5:3 - Lako je Danil dobio ovaj gem nakon tajmauta. Samo jedan poen je uspeo da osvoji Đoković, videlo se da je pauza ostavila traga.

- Vreme za medicinski tajmaut je isteklo, a Novak se još nije vratio iz svlačionice. Sudija komunicira sa supervizorom. Vratio se na teren, nastaviće da igra... Neka to bude dobar znak.

- MEDICINSKI TAJMAUT! Novak je zatražio pauzu i otišao je sa fizioterapeutom u svlačionicu! Problem je nastao nakon poena u prethodnom gemu kada je došlo do istezanja, posle kojeg se uhvatio za zadnju ložu. Videćemo, nadamo se da nije ništa ozbiljno.

5:2 - Kakav gem i kakav poen! Novak je bio u problemu, morao je da brani brejk loptu i to u momentima kada se uhvatio za zadnju ložu zbog bola. A onda je vezao tri nestvarna poena, od kojih je ovaj poslednji bio naročito impresivan. Još gem do prvog seta.

4:2 - Lak gem i za Medvedeva. Ovoga puta nije bilo problema i Novak je osvojio samo jedan poen.

4:1 - Drama i kakav poen za kraj gema! Stiglo se do đusa, Novak je ipak uzvratio dobrim servisom, a onda smo gledali pravu borbu živaca u kojoj su prvom popustili Danilu. Novak potvrđuje brejk.

3:1 - BREJK! Odličan gem za Đokovića. Od samog starta je napao Medvedeva, došao do dve brejk lopte kod rezultata 15:40. Prvu je Rus spasio, ali na drugu je stigla dupla greška i to je brejk!

2:1 - Novak uspeva da održi visok procenat prvog servisa, što dovodi do lakih poena. Ovoga puta nije izgubio nijedan i stiže do novog vođstva.

1:1 - Dva laka poena uz sjajne servise je sada osvojio Medvedev, ali mu je Novak odgovorio iz dugačke razmene. Ali Danil bez mnogo problema uz još par dobrih servisa rešava stvar i izjednačuje.

1:0 - Lagan uvodni gem za Novaka. Otvorio je lepo sa dva laka poena, uzvratio je Medvedev vinerom, da bi nakon toga Đoković ponovo uz pomoć dobrih servisa priveo posao kraju.

Uslovi u Adelejdu su "pakleni". Temperatura je 32 stepena, iako će uskoro devet uveče.

Novak je pobedio na podbacivanju novčića i, pogađate, izabrao je da servira prvi.

- Dvojica tenisera su na terenu, uskoro će početi zagrevanje, što će reći da nas početak meča očekuje negde oko 11.20 časova. Uskoro ćemo saznati i ko će prvi biti na servisu.

KOMENTAR PRE MEČA

Nema sumnje da nas čeka velika borba dva stara rivala, a ovo će ujedno biti prvi "veći" okršaj koji će Novak odigrati u kalendarskoj 2023. godini i sjajna priprema za Australijan open.

Poslednji put su se njih dvojica sastala na finalnom turniru u Torinu, kada je Đoković dobio onaj spektakularni okršaj u tri seta. Rus će želeti revanš, a na Novaku je da to spreči.

Ko prođe dalje, u finalu ga čeka okršaj sa američkim teniserom, Sebastijanom Kordom, koji je eliminisao Jošihita Nišioku, koji je zapravo predao meč zbog povrede.

Video: Đoković izgubio najlepši poen na meču, ali je pobedio Šapovalova: Novak u polufinalu Adelejda

(Telegraf.rs)