Menja se nepromenjivo, milom ili silom

Da bi ovu stvar razlučili, moramo gledati dosta dalje od samog US Opena, ali od US Opena ova priča čitava i zavisi

Foto: Matthew Stockman/Getty images/Profimedia

U poslednjih 18 godina, prvo mesto pred Božić i novogodišnje praznike niko drugi nije mogao da ima osim Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera. Dobro, hajde, Endi Mari je uspeo to jednom, čak u momentu nagovorio širi auditorijum da postoji Velika četvorka, ali... Ne moramo da se lažemo, svesni smo ljudi. Trojica koja su uticala da tenis bude ovo što danas jeste, trojica od kojih se nije mogao Grend slem osvojiti, trojica koja obaraju sve rekorde... Trojica koja neće biti na prvom mestu za Novu, 2023. godinu. 

U isto vreme u istom košu, ali u različitim i specifičnim situacijama. Jednog su godine stigle, jedan je ometen privatnim životom, a jednom se ne dozvoljava da produži vladarski niz.

Šta god bilo, na koji god način se to dogodilo, teniski svet će dobiti novog vladara već u ponedeljak nakon US Opena. Da li će taj prvi biti prvi i na kraju godine, to je već pitanje, ali teško da će to biti Novak, Rafa ili odavno neaktivni Federer koji konstantno daje nadu svojim fanovima da će se vratiti na tur.

Da se razumemo, teniser koji će da završi prvi ove godine nikako neće moći da se opusti, nije kraj tiraniji od pomenutih imena. Pre svega, Novak nije danas prvi iz administrativnih razloga, ne zato što igrački to ne zaslužuje. Njegov pad je uslovljen time što mu nisu dozvolili da brani titulu na Australijan Openu, što nije mogao da ponovo osvoji poene koje je stekao plasmanom u finale US Opena, što mu se nisu brojali bodovi sa Vimbldona... I tako dalje, i tako dalje. Danas, novi momci ne bi mogli ni da pomisle o ovom postignuću da je šerif u gradu.

I pored toga što mu nije dozvoljeno da se bori za preko 10 hiljada bodova, Đoković vreba sa sedme pozicije. Tu je. Nema mnogo prostora da bodovno napreduje do kraja sezone, ali od januara se sve menja u "land down under"-u. Australija će biti prilika da se ponovo uspostavi režim trojca, mogao bi to da učini Srbin. Biće tu verovatno i Španac, a teško Švajcarac. Ipak, biće neko.

Do tada, ono što se broji kao pit stop, jeste titula najboljeg na svetu na kraju godine.

U toj trci će verovatno biti Karlos Alkaraz i Kasper Rud. 

Foto: Tanjug/AP

Gledajući fond bodova koji je preostao do kraja godine, bez Grend slema, teđško da bi tu mogao da se priključi indisponirani Danil Medvedev ili roviti Aleksandar Zverev. Po saldu, njih dvojica i mogu samo da dosegnu tu visinu kako bi došli u konkurenciju sa Karlitosom i Rudom.

Ipak, pošteno je reći da Zverev neće biti fit do kraja godine, da će teško uspeti da nešto učini, a Medvedev je svoju priliku propustio na US Openu, upravo tamo gde su je Alkaraz i Rud dobili.

Kao što sam već pisao, Kasper bi postao prvi na svetu ukoliko bi se plasirao u finale Grend slema u Njujorku, ali bi za vrh morao i da osvoji titulu ukoliko se sa druge stra en u finalu zadesi Alkaraz. Ako dođe do te bitke za trofej, odlučivaće se i za broj 1.

KARLOS ALKARAZ I NJEGOVI ZADACI ZA SLAVU

Da bi ovu stvar razlučili, moramo gledati dosta dalje od samog US Opena, ali od US Opena ova priča čitava i zavisi, tako da ćemo početi od ovog momenta.

Za Karlitosa bi, naravno, bilo najbolje da osvoji svoj prvi Grend slem i tako se momentalno kruniše na vrhu ATP liste. 

Prvo Janik Siner, pa Andrej Rubljov ili Frensis Tiafo i na kraju Kasper Rud ili Karen Hačanov. To je jednostavno, makar što se objašnjenja tiče, a i najlakše je reći "idi tamo i pobedi". 

Tri pobede i onda se aktivira ova priča.

E, ako se već aktivira ova priča, ona će ići više nego glatko, jer Alkaraz ima minimum bodova za odbranu do kraja sezone.

Prošle godine je, nakon US Opena, igrao samo polufinale Beča, treću rundu Mastersa u Parizu i drugo kolo Indijan Velsa (što je ove sezone već odigrano). Može se pretpostaviti da, ukoliko slavi u Njujorku, kruna na kraju godine se ne dovodi u pitanje.

Čini se prilično jednostavno, ali sigurno da nije.

KASPER RUD I NJEGOV PUT DO SVETSKOG IZNENAĐENJA

Već je sve, u više navrata utvrđeno - Rud u finalu US Opena je i prvi reket sveta, osim ako je i Alkaraz u finalu, onda Norvežanin mora i do titule za vrh ATP tura.

Za razliku od Alkaraza, Kasper je već preskočio jednu ogromnu prepreku izbacivši Matea Beretinija u četvrtfinalu, a namestio mu se posao protiv Hačanova u polufinalu. Realno, univerzum iz nekog razloga radi za njega. Ili korak ili dva do najluđeg sna.

Ukoliko bi uspeo da se kruniše u Njujorku, Rud bi imao nešto teži posao od Alkaraza da se i zadrži na 1. svetskoj poziciji.

Norveški teniser će, odmah nakon US Opena, morati da brani trofej u San Dijegu, a makar ponovljeni broj bodova moraće da ostvari iz Beča i Pariza gde je stigao do četvrtfinala, a pritom je još igrao i polufinale završnog Mastersa u Torinu. Zaisgurno, veći je posao pred njim nego pred Karlitosom.

Foto: Tanjug/AP

TRKA RUDA I ALKARAZA, TANKA NADA NADALA

Samim plasmanom u polufinale, Rud je stigao do 5370 bodova, što je 270 bodova više od Alkaraza koji još nije obezbedio prolaz među četiri najbolja na turniru.

Među svim ovim računicima, Rafael Nadal drži prvu poziciju!

Kako?

Pa, zaradio je dovoljno bodova na poslednjeg Grend slem turniru i pored ispadanja u osmini finala. Njegov saldo je 5810 bodova, ali sama pozicija je vrlo krhka.

Rud će ga prestići ukoliko uđe u finale US Opena, kao i Alkaraz. Ukoliko se oba tenisera nađu u borbi za trofej Nadal će biti treći od narednog ponedeljka.

Sam Rafa je rekao da ne zna kada će ponovo nastupiti na teniskom turu, supruga bi uskoro trebalo i da mu se porodi, pa su mu poduhvati u karijeri u drugom planu.

Pred nama su sudnja tri dana - a ishod je jednostavan.

Nadal će silom čuda preživeti na vrhu posle US Opena, a onda će svet, drugi put u 18 godina, imati novog teniskog vladara na kraju sezone.

U razlučivanju ove situacije krećemo u četvrtak u 02.30 nakon ponoći kada će Alkaraz igrati protiv Sinera svoj četvrtfinalni meč, a u petak će Rud protiv Kačanova igrati za finale.

Video: Kirjos izgubio od Rusa s kojim se prozivao, a onda je Nik napravio opšti haos na kraju meča

(Telegraf.rs)