Poređen sa Boltom, žena mu je Ukrajinka, veliki je Noletov prijatelj: Sve o prvom Đokovićevom rivalu u Madridu

Srpski teniser će na teren ne pre 16.00 časova danas na Centralnom terenu

Foto: Sandra Mailer / Shutterstock Editorial / Profimedia

Najbolji srpski teniser, Novak Đoković kasnije danas kreće u pohod na novu titulu na Masters turniru u Madridu. Prvi protivnik daleko od nepoznatog, biće Gael Monfis sa kojim se prvi reket sveta već 17 puta sastao u dosadašnjem toku karijere. Njihov meč je postavljen kao treći na Centralnom terenu i na njega neće uticati promenljivi vremenski uslovi koji se očekuju u španskoj prestonici danas, što znači da će početi ne pre 16.00 časova (TV Sport Klub 1).

Verovali ili ne, sa samo deset tenisera se tokom karijere Novak više puta sastajao na ATP turu nego sa Monfisom. Ispred čuvenog Francuza nalaze se još samo Rafael Nadal (58), Rodžer Federer (51), Endi Mari (36), Tomas Berdih (28), Sten Vavrinka (25), Žo-Vilfrid Conga (24), Kei Nišikori (22), Marin Čilić (21), David Ferer (21) i Huan Martin del Potro (20).

Međutim, samo protiv Monfisa, Novak može da se pohvali da je stoprocentan, pošto nije izgubio nijedan jedini meč. Ovo će im biti 18. susret ikada, a poslednji je Đoković dobio posle predaje francuskog tenisera u osmini finala Mastersa u Parizu.

Iako ima punih 35 godina, Monfis se i dalje drži u samom vrhu ATP liste i redovan je učesnik završnice većine turnira. Na onim manjim, serije 250 i 500 često ga gledamo u polufinalima, dok je na Mastersima ipak osmina finala i četvrtfinale sasvim dovoljan zalogaj. Sada se "poklopilo" da Gael naleti na starog prijatelja, našeg Novaka već u ranoj fazi u drugom kolu Madrida.

Foto: Tanjug/Ap

Ko je Gael Monfis? Francuski kolega ga uporedio sa Juseinom Boltom, oženio se ukrajinskom teniserkom koja je uzela njegovo prezime

Samo godinu dana deli Monfisa i Đokovića kada je starost u pitanju. Za jednu sezonu iskusniji Gael 1. septembra će napuniti 36 godina, ali i pored toga njegovo telo je u odličnom stanju. Ranije tokom karijere bio je poznat kao igrač koji mnogo trči i koji na taj način pokušava da izmori protivnike.

Štaviše, brzina mu je bila jedna od glavnih karakteristika, zbog čega ne čudi što ga je čuveni Rišar Gaske, njegov kolega iz francuske Dejvis kup reprezentacije, uporedio sa Juseinom Boltom.

- On je veliki, ima dugačke ruke i noge. Tri metra je širok, a njegova najveća prednost je brzina. On je Jusein Bolt tenisa - rekao je Monfis.

Prošle godine, čuveni Francuz stao je i na ludi kamen. Za večnu saputnicu izabrao je, ni manje ni više, nego Elinu Svitolinu, ukrajinsku teniserku koja je jedno vreme bila među prvih deset na planeti. Ona je pristala da uzme njegovo prezime, pa sada ponosno nosi ime Elina Monfis, čak i na društvenim mrežama.

Par se venčao prošle godine u Ženevi u Švajcarskoj, a sve je izgledalo veoma ekstravagantno. Svitolina je nosila venčanicu američke dizajnerke Virdžil Ablo, dok se Monfis bio odlučio za posebnu kombinaciju u ljubičastoj boji. Među gostima su bili prisutni i mnogi drugi poznati teniseri i teniserke.

Šta je Novaku danas potrebno za pobedu protiv Monfisa i očuvanje perfektnog niza?

Ono što je Novaku sigurno u glavi jeste da bi mu pobeda protiv Gaela Monfisa obezbedila prvo mesto na ATP listi i sledećeg ponedeljka, bez obzira na sve druge rezultate na ovom drugom turniru. S obzirom na to da je Francuz poznat kao jako žilav, Đokovićev cilj biće maksimalno skraćivanje poena.

Dobar servis mogao bi da pomogne Noletu da prebrodi sve probleme i da upiše 18. pobedu u isto toliko susreta sa Monfisom, a ono što bi još moglo da igra određeni uticaj je potencijalno igranje meča pod zatvorenim krovom.

Zanimljivo je da protiv još jednog francuskog tenisera sa kojim se sastao više od 10 puta ima 100% učinak. U pitanju je Žeremi Šardi, a bez poraza je još protiv Miloša Raonića i Andreasa Sepija.

Nadamo se daljem produžetku ovog uspešnog niza. Ukoliko Nole pobedi, treća runda donosi još teži posao. Na teren će protiv Endija Mareja ili Denisa Šapovalova.

Video: Jelena Đoković zgrabila mikrofon na svadbi, pa zapevala Cecinu pesmu: Kao da je rođena pevačica

(Telegraf.rs)