Novakova bitka za 1. mesto sad izgleda nikad bolje, a večni teniski rekord sve je bliži...

Đoković već 11. jula može da uđe u istoriju

Foto ilustracija: Telegraf/Tanjug/AP/Andrew Schwartz/SplashNews.com/Profimedia

Novak Đoković je u ponedeljak započeo 364. nedelju na prvom mestu ATP liste, a prednost je svega 10 poena u odnosu na Danila Medvedeva, koji je propustio neverovatnu šansu u Majamiju da ga svrgne sa trona.

Nole je "preživeo" američku turneju, iako mu je bilo zabranjeno da učestvuje na Mastersima u Indijan Velsu i Majamiju zbog toga što nije vakcinisan.

Ali, sada za Novaka kreće mnogo bolji period, jer dolaze turniri na šljaci, na kojima će moći da učestvuje i na kojima neće biti uslov vakcina.

Ujedno, Medvedev se na šljaci najslabije snalazi, pa je očekivano da Novak samo popravi svoj bodovni saldo. Prva prilika je već za manje od nedelju dana, jer 9. aprila počinje Masters u Monte Karlu.

Đoković i Medvedev naredne nedelje neće gubiti bodove, dok će za dve nedelje Novak imati bolju situaciju, jer gubi 90 bodova, a Medvedev 180. Slična situacija je i za tri nedelje, kada Medvedev ponovo gubi 180 bodova, a Novak 90.

Printskrin: live-tennis.eu/

Još kada se na to doda da bi Novak u slučaju trijumfa u Monte Karlu mogao da obezbedi 910 novih poena (od prošle godine brani 90, ispao je u trećem kolu), zacementirao bi prvo mesto na ATP listi bar do Rolan Garosa, gde će Novak imati najveći izazov jer brani titulu i 2.000 bodova.

Tek za pet nedelja Novak značajnije gubi poene, pa će imati 500 manje, zato je Masters u Monte Karlu od velikog značaja za dalju trku za prvo mesto, ali i jurenje rekorda Štefi Graf, koja je vlasnik apsolutnog rekorda tenisa po broju nedelja na 1. mestu, jer se zaustavila na brojci od 377.

Novak će posle Monte Karla igrati na Serbia Openu, koji je odmah posle tog turnira od 19. do 25. aprila. Zatim sledi nedelju dana pauze, pa dva velika Mastersa u maju, prvo u Madridu, a potom i u Rimu.

Đoković u Madridu nije učestvovao prošle sezone, ali pošto ove sezone nije mnogo igrao i uželeo se tenisa, onda ne bi bilo iznenađenje da zaigra i tamo.

Foto: Tanjug/AP

Faktički, ako oduzmemo bodove koje brani sa finala u Rimu prošle godine i titule iz Beograda, Novaku ima u igri 2.500 bodova i mogao bi pred Rolan Garos dodatno da se osigura u slučaju dobrih rezultata tokom sezone na šljaci.

Ukoliko Novak zadrži 1. mesto u narednim nedeljama, već 11. jula, odmah posle Vimbldona, postao bi novi rekorder i pretekao bi Štefi Graf.

Nadajmo se da će tada slaviti i drugi, mnogo važniji rekord - po broju osvojenih Grend slem trofeja.

Video: Najbolji na svetu se javio iz Monte Karla - spreman je: Nole opet šljaka!

(Telegraf.rs)