Legendarni Britanac otpisao Federera: "Ovo je sad trka 2 konja, Novak će biti GOAT, može do 25 GS"

Greg Rusedski u autorskom komentaru smatra da će Đoković na kraju završiti ovu tenisku eru kao najveći ikada

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Profimedia

Nekadašnji poznati britanski teniser Greg Rusedski, napisao je autorski tekst za britanski Telegraf u kojem je komentarisao Nadalovo osvjanje Australijan opena, ali se osvrnuo i na Novaka Đokovića kao i GOAT debatu u tenisu.

"Želeli biste da Rafael Nadal igra za vaš život, ali Novak Đoković će ostati najveći - naslov je autorskog teksta Grega Rusedskog, koji prenosimo u nastavku teksta.

- Ovo je, bez sumnje, bilo najveće dostignuće Rafaela Nadala u tenisu. Bilo je to neverovatno finale, jedno od najboljih Grend slem finala ikada, ne samo zbog svog istorijskog značaja već i zbog kvaliteta i intenziteta tokom više od pet sati. Uz sve što je u igri - Rafa ide na 21 titulu, Medvedev pokušava da postane svetski broj 1 i ima dva seta prednosti - niste mogli da napišete bolju priču. Imala je sve.

- Rafa je jedva hodao pre nekoliko meseci. On je ranije osvojio Australijan open 2009. godine. Niko ga ne bi zamislio kako dolazi u Melburn, osvaja turnir i dobija 21 slem pre Novaka Đokovića.

- Ali ako želite da neko igra za vaš život, Rafael Nadal bi bio taj tip. On nikada ne odustaje. On je natčovek sa mentalne tačke gledišta.

- Još se jasno sećam kada sam prvi put video Rafu. Igrao sam na egzibiciji na Majorci. Imao je 15 godina, vežbao je na šljaci i bilo je zastrašujuće. Zamislite da je bilo kao da vidite Kristijana Ronalda ili Džordža Besta kako prvi put igraju fudbal. Rekao sam sebi "O moj Bože. Ne želim da igram protiv ovog klinca". Nikada nisam video ništa slično.

Foto: AP/Tanjug

- Imao sam dovoljno sreće da treniram sa Rafom nekoliko godina kasnije kada je imao 19. Ja sam izlazio sa Tura, on je dolazio i uvek sam se osećao kao da sam na pola koraka od lopte. Stalno sam bio van domašaja. Ako ne bih mogao brzo da završim poen, a on bi postajao šef i možete samo da se rukujete. Bio je toliko bolji u svemu.

- Sa Novakom i Federerom na početku karijera ste odmah mislili da će imati neverovatne karijere i možda osvajati slemove, ali nikada niste osećali da će vas oduvati sa terena. Da ste hteli da se kladite na bilo koga u veoma ranoj fazi karijere, to bi bio Rafa.

Ovo je sada trka dva konja za najviše slemova, Novak će završiti eru kao najbolji ikada

Foto: D Dipasupil / Getty images / Profimedia

- On je to obećanje ispunio, ali i dalje verujem da će se ova era u tenisu završiti tako što će Novak biti smatran najvećim.

- Za Rodžera je Vimbldon jedino mesto gde bi on mogao da predstavlja pretnju, i to samo ako mu telo dozvoli da se vrati, tako da mislim da je to u osnovi sada trka sa dva konja za najviše Grend slemova. Rafa će oblizati usne i reći: "Broj 22 će doći u Parizu" ali će Novak biti "Ok – želim da te vidim u Parizu“, jer Vimbldon i US Open treba da budu njegovi.

- Lako bismo mogli da završimo 2022. sa obojicom na broju 22. Ali, ja nakon prošlogodišnjih podviga mišljenja da će Novak završiti kao najveći. Ako ostane u formi, i dalje može da osvaja u proseku dva slema godišnje u naredne dve ili tri godine. Mislim da može da dođe do 23, 24 ili 25. Takođe ima pobednički rekord i protiv Rafe i protiv Federera, kao i najviše nedelja kao svetski broj 1.

- Pored statistike, ljudi me pitaju i ko je bio najbolji kada su svi bili u svom apsolutno najboljem izdanju. Odgovor je da zavisi od površine. Na tvrdim podlogama, u njihovom najboljem danu, mislim da je Novak jači od Rafe i Rodžera. Na travi, iako je Novakov rekord fenomenalan, izabrali biste Rodžera Federera. A postoji samo jedan kralj šljake. Ako se tenis i dalje igra za milion godina, mislim da Rafini rekordi na šljaci neće biti ni blizu da budu dostignuti.

Foto: Tanjug/AP

- Teško je definisati stil. Federer je teniser koji najbolje izgleda kada izvodi udarce. On je tip koji se ne znoji i koji čini da to izgleda lako. Svi bismo voleli da izgledamo kao Rodžer Federer, ali mislim da, na kraju krajeva, morate ići sa brojevima.

- Imati tri najveća u isto vreme je kao savršena oluja. Svi su želeli isto i inspirisali su jedni druge. Da li bi Federer i Rafa igrali toliko dugo jedan bez drugog? Da li bi Novak i dalje išao na sve ove rekorde, da ga ovi momci nisu gurali i da nije postavio standarde? Svake godine su napredovali, a njihov teniski koeficijent inteligencije je van vidokruga.

- Takođe počinjete da dobijate osećaj da ova sledeća generacija počinje da veruje da može da ih pobedi. Medvedev će naučiti iz ovog iskustva. Sviđa mi se njegovo razmetanje i to kako je spreman da bude svoj. On je u istom kalupu kao Novak i pitanje je vremena kada postaje svetski broj 1. Ali "velika trojka" i dalje ima tu magičnu auru. Ono što su zajedno uradili u poslednje dve decenije je gotovo nemoguće. Fenomenalno. Njihovi rekordi su ludi.

Video: Crnogorac ispričao vic o Federeru i Nadalu, Novak plakao od smeha

(Telegraf.rs)