Kao da je bilo juče! Podsetite se šta se desilo u Australiji pre 14 godina

Prva Grend slem titula Novaka Đokovića

Foto: Profimedia/AFP

Novak Đoković se trenutno nalazi u migrantskom hotelu u Melburnu i ne zna se da li će moći da učestvuje na Australijan openu 2022. godine, pa je sada pravo vreme da se podsetimo lepe 2008. godine i slika iz Melburna.

Ta 2008. godina predstavlja prekretnicu u karijeri najboljeg svetskog tenisera, pošto je tada osvojio svoju prvu Grend slem titulu od ukupno 20 i svoju prvu titulu na Australijan openu od ukupno devet.

U prvom kolu Đoković je imao lak zadatak. Protivnik mu je bio Bendžamin Beker, a srpski teniser ga je ''počistio'' sa 3:0 (6:0, 6:2, 7:6).

Druga runda donela je još lakši posao srpskom teniseru. Protivnik je bio Simone Boleli, a Italijan je uspeo da uzme semo pet gemova u tri seta (6:1, 6:2, 6:2).

Sem Kveri je izašao na megdan Đokoviću u trećem kolu, ali ni on nije mogao da pruži ni solidan otpor. Ponovo laka maksimalna pobeda za Đokovića (6:3, 6:1, 6:3).

Četvrta runda donela je, makar na papiru, prvog ozbiljnijeg protivnika. Bio je to Lejton Hjuit, 19. nosilac i apsolutni miljenik domaće publike. I pored domaćeg terena i meča na najvećem stadionu, ''Rod Lejver Areni'', Đoković je i domaćeg tenisera dobio rezultatom 3:0 (7:5, 6:3, 6:3). Tada je već mogao da se nasluti i krajnji ishod turnira.

Četvrtfinale donelo je Đokoviću meč protiv Davida Ferera. Španac, baš kao ni prethodni izazivači srpskog tenisera, nije imao pravi odgovor na sjajan tenis tada 21-godišnjeg Novaka, pa je i on poražen sa 3:0 (6:0, 6:3, 7:5).

U polufinala Đokovića je čekao Rodžer Federer. Švajcarac je u tom trenutku bio najbolji igrač sveta, dvostruki uzastopni šampion Australijan opena i učesnik čak 10 uzastopnih Grend slem finala. Mnogi bi nakon ovih informacija meč ''izgubili u svlačionici'', ali Novak se nije mnogo obazirao na te činjenice. Izašao je na teren i održao čas tenisa Federeru. Nije uspeo Švajcarac da uzme ni set, a Đoković je slavio po setovima 7:5, 6:3, 7:6.

Bez izgubljenog seta stigao je do finala, gde ga je čekao Žo-Vilfred Conga. Francuski teniser nije bio čak ni nosilac, a imajući u vidu Đokovićeve partije u prethodnim rundama, srpski teniser je bio ogromni favorit. Verovatno to ga je i mučilo u glavi, pa je prvi set izgubio rezultatom 6:4. Ipak, malo po malo uspevao je da pobedi pre svega samog sebe i da preokrene meč u svoju korist. U naredna tri seta rezultat je glasio 6:4, 6:3, 7:6. To je bila ujedno i prva Grend slem titula u singlu za nekog srpskog tenisera.

Video: Odjekuje u Melburnu na srpskom i engleskom: Nole, mi te volimo!

(Telegraf.rs)