Ovako izgleda prva ATP lista posle izbacivanja Novaka sa US Opena i titule Tima

Najbolji teniser sveta zadržao je čelnu poziciju

Foto: AP/Tanjug, ATP.com

Novak Đoković je doživeo veliku nepravdu na US openu, gde je suspendovan u 4. kolu nakon što je pogodio lopticom linijskog sudiju Lauru Klark. Ne samo da je propustio šansu da se domogne 18. Grend slem titule, već je izgubio i sav novac i bodove koje je koje je zaradio ulaskom u 4. kolo.

To je maksimalno iskoristio Dominik Tim, koji je osvajanjem titule na US openu, posle dramatičnog finala protiv Aleksandera Zvereva, došao do svoje prve Grend slem titule i do 2.000 bodova više, čime je ugrozio i drugo mesto koje drži Rafael Nadal.

Novak je trenutno i dalje prvi sa 10.860 bodova, Nadal je drugi sa 9.850, a treći je Dominik Tim sa 9.125.

ATP je zbog korona virusa promenio sistem bodovanja, pa je Novak siguran i posle Rolan Garosa, gde bi sada, da je situacija normalna, grčevito branio 1. mesto i morao bi da osvoji turnir, ukoliko želi da ostane na tronu.

Novak prvu priliku za napredak ima u Rimu, gde je prošle sezone igrao finale. Ukoliko osvoji turnir, dobiće 400 bodova više, ukoliko bude imao slabiji rezultat, zagarantovano mu je 600 bodova od prošle godine, po novom metodu računanja.

Isti je slučaj i sa Rolan Garosom, gde Novak ima prostor za dodatne bodove, pošto je prošle godine igrao polufinale.

ATP lista nakon US Opena; Printskrin: ATP.com

Novaku Nadal diše za vratom, ali je Srbin i posle Rolan Garosa siguran na 1. mestu, a oktobru će se voditi velika bitka za 1. mesto. Ukoliko Novak osvoji RG, gotovo gotovo sigurno godinu završava na 1. mestu, ali u slučaju titula za Nadala ili Tima, situacija na ATP listi će se dodatno zakomplikovati.

Šljaka je svakako podloga na kojoj više vole da igraju i Nadal i Tim, koji su poslednje dve godine igrali finala Rolan Garosa. Na Novaku je da motivaciju i bes nakon diskvalifikacije sa US opena usmeri u pravom smeru u Rimu i na Rolan Garosu i da pokaže zašto je najbolji teniser planete.

Video: Prvi snimak Novaka posle diskvalifikacije: Srećan sam na šljaci

(Telegraf.rs)