Vimbldon pokrenuo revoluciju i raskrstio sa tradicijom: Potvrđeno pravilo da nema više petog seta! (FOTO)

Očekuje se da turnir evoluira

Najčuveniji turnir u istoriji belog sporta Vimbldon uveo je novo pravilo u takmičenju i od ove godine će se na terenima Ol Ingland klaba igrati taj brejk, što do sada nije bio slučaj.

Mečevi više neće trajati do unedogled, poput onog koji su odigrali Nikolas Mau i Džon Izner kada je Amerikanac pobedio posle tri dana, odnosno 11 sati tenisa sa 70:68 na Vimbldonu 2010.

Pri rezultatu 12:12 u petom setu igraće se taj brejk i tada se definitivno odlučuje pobednik. Ako se setimo prošlogodišnjeg polufinala, Kevin Anderson je prošao do borbe za titulu pobedivši Iznera 26:24 u petom setu i sada su u Londonu odlučili da je toga bilo dosta.

Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images

Promena će se odnositi i na žensku konkurenciju, s tim što dame igraju na dva dobijena seta, pa će se pravilo taj-brejka kod njih primenjivati u trećem.

Osim toga, poslušali su i sugestiju Novaka Đokovića, najuticajnijeg u Savetu igrača da se povećaju nagrade igračima koji ispadaju u ranijim rundama turnira.

Uvedeno je još nekoliko novina. Povećan je nagradni fond za 11,8 posto u odnosu na prošlu godinu (44,1 milion evra sada), od čega će pobedniku pripasti 2,73 miliona.

Foto: Tanjug/AP

Ženski žreb se proširuje sa 96 na 128 i tako se poistovećuje sa muškim, a organizatori Vimbldona su se pozabavili i ekologijom, pa igrači više neće iz plastičnih kesa vaditi rekete i biće ih oko 4.500 manje ove godine.

Povrh svega, izuzev Centralnog terena, pokretni krov je dobio i Teren broj 1, pa će manje mečeva morati da bude odloženo zbog londonskih kiša.

VIDEO - Novak posle pobede nad Kolšrajberom: Šljaka nije laka

(Telegraf.rs)