Nisam znao gde sam od alkohola: Đoković otkrio zašto je zauvek prestao da pije, kako je "iskulirao" Džordana i naučio da tihuje i trpi

Nole je otkrio brojne detalje iz svoje bogate karijere

oto: Tanjug/AP

Najbolji teniser sveta Novak Đoković prošao je put od dečaka koji sanja vimbldonski trofej do ostvarivanja profesionalnih i životnih snova, pa ja tako danas najbolji teniser i sportista sveta, ostvareni muž, sin i otac. 

Tako je on o svemu tome, kao i o promenama koje su mu se dešavale tokom karijere,  meditaciji, alkoholu i idolima, govorio u opširnijem intervjuu za Vajs.

Đoković dobitnik nagrade Laureus namenjene najboljem sportisti na svetu; Foto: Tanjug/AP

Sam početak razgovora protekao je u sumiranju postignutog uspeha koji je došao posle prve teže povrede.

- Povreda je definitivno bila velika prekretnica u mom životu. Ne samo u teniskom smislu, već i u ljudskom, karakternom pogledu. Ja sam nekako bio primoran da u tim trenucima uđem duboko u sebe i možda otkrijem neke delove sebe koje sam potiskivao godinama, koji su izašli na površinu u trenucima kada mi nije išlo -  rekao je Đoković i nastavio priču o očinstvu:

Kada sam postao otac to mi je dalo još jedan ogroman polet i zalet i ja sam tada, zapravo, imao najboljih petnaest meseci u svojoj karijeri... Kada sam postao roditelj shvatio sam da ima mnogo više toga u životu što ja prosto nisam, kako da kažem, posvetio dovoljno pažnje delovima sebe koji su možda, ono, u nekoj vrsti mraka ostali...".

VIDEO: Dramatična izjava Đokovića posle poraza od nepoznatog Japanca: Osećao sam se kao da prvi put igram!

O TIHOVANJU, TRPLJENJU I MEDITACIJI

Najbolji teniser Srbije i sveta poslednjih godina praktikuje meditaciju koja mu je vremenom postala način života. Nole je dao zanimljivo viđenje ove teme, iz svog ugla:

Ne meditiram nego tihujem, kako se već kaže. Ista stvar. U pravoslavlju postoji taj termin, trpljenje i tihovanje. Da, praktikujem meditaciju već unazad skoro deset godina. Meditacija je i pranje sudova. Meditacija je i gledanje u zvezde. Meditacija je i kupanje, tuširanje.

- Meditacija je sve ono što čoveka dovede u to stanje uma da je potpuno prisutan. To je ono što se naziva ritualnim. Dobro, mi smo malo, ono, što se kaže, tradicionalisti, konzervativniji smo u tom pogledu i sve što dolazi, da tako kažem, znanje spolja što nije naše se malo rezervisano prihvata i imaju možda pogrešno tumačenje toga".

VIDEO: Jelena Đoković otkrila detalje o čuvenom planinarenju koje je preporodilo Novaka

Dodaje da je tek posle par godina shvatio reči svog učitelja: "Najveći rad koji ćeš imati u svojem postojanju u svojem životu sada i ovde je rad na sebi".

Ljudi smo, grešimo i ulazimo u situacije gde nemamo iskontrolisanu emociju, nemamo iskontrolisanu reakciju. Pobesnimo. Opsujemo, razbijemo nešto i tako dalje. Meni se to dešava na terenu. Ja razbijem reket.

- I ja nisam u tom trenutku uopšte ponosan na to zato što znam da ne šaljem dobru poruku omladini koja mene prati, jer mi kao sportisti uživamo veliku podršku i mnogo se omladine širom sveta ugleda na nas, jer žele da postanu veliki i uspešni sportisti kao mi. I ja sam svestan toga i trudim se da se u skladu sa time ponašam tako. Da moje reči i dela budu u harmoniji sa time. Međutim, to nije slučaj uvek. I prihvatam to kao neki stepenik u nekom svom razvoju"

Đokoviću je značilo kada ga je bodrio sin Stefan; Foto: Guliver/Michael Steele/Getty Images

NOLE JE NEKADA PIO ALKOHOL 

Život profesionalnog sportiste zahteva potpunu posvećenost i veliko odricanje. Tako je Đoković objasnio kako se "loše proveo" posle konzumiranja alkohola.

- Godinama već ne pijem alkohol. Ranije jesam povremeno i onda kao sportista koji retko pije alkohol, a to je opšte poznato, da prosto te jedna čaša bilo čega odmah ubaci u mašinu i onda ne znaš gde si...".

Đoković na marakani sa braćom; Printscreen: Instagram/djokernole

Kaže i da se promenio - "prestao sam da tragam, a više da budem".

- Manje vremena provodim u budućnosti, a više u sadašnjosti. Jer kada kažeš da tragaš za nečim, da l’ to bila sreća, da l’ to bila ljubav, pripadnost, šta god da je u pitanju, znači ti praktično sebe već nekako stalno sebe držiš u toj nekoj budućnosti i neizvesnosti da l’ će se to nešto dogoditi, šta ja treba da uradim da bi se to dogodilo… 

- Ja, inače verujem, i to praktikujem gotovo svaki dan, u moć vizualizacije... Zamisliš sebe, kao što sam ja zamislio sebe sa sedam godina da ću osvojiti jednoga dana vimbldonski trofej i pravio od nekih improvizovanih materijala kući taj vimbldonski trofej i to je izuzetno moćna stvar... Osećam da nemam za čime da više tragam, zato što sve ono što tražim imam u sebi"

jedan od novakovih idola, Majkl Džordan; Foto: Profimedia/AFP

ANEGDOTA SA MAJKLOM DŽORDANOM

Novakov san bio je da upozna svoja tri idola, Majkla Džordana, Samprasa i legendarnog italijanskog skijaša Alberta Tombu. Upoznao je dvojicu od tri dečačka idola - Samprasa i Tombu, dok legendu svetske košarke Majkla Džordana još nije. A mogao je.

- Džordan je bio u Monte Karlu gde živim već deset godina. I sećam se, imao sam pauzu između dva treninga. Moja žena je otišla da se šeta gradom sa svojom sestrom. Meni je zvonio telefon i to je bilo pre nego što smo bili roditelji kada smo još imali malo vremena da se odmorimo, između treninga. Utišao sam telefon, da mi ne zvoni, kako bih se malo odmorio... Kad vidim nešto svetli, svetli, svetli, ono vibrira. Reko šta je, ko me zove, ona me zove. Pet propuštenih poziva. Ja se javljam, sećam se tog trenutka kao da je juče bilo.

- Ona kaže: 'Džordan je ispred mene na pet metara'. Ja kažem: 'Molim?'. Ona kaže: 'Majkl Džordan, tvoj idol, kojeg hoćeš tako žarko i jarko da upoznaš je ispred mene. Dolazi ovde!'. Ja ne znam šta mi je bilo, al’ sam joj rekao: 'Ja ne mogu zato što imam trening popodne i moram da se odmorim…'. Majke mi sam to rekao. Spustio sam slušalicu i onda sam razmišljao i naravno posle deset minuta preznojavanja, kao šta sam to uradio, pokupio sam se i otišao do nje. Ali, Džordan je već bio otišao. I to je taj trenutak, ali nema veze. U svakom slučaju, ovaj, imaćemo priliku negde da se upoznamo. Čujem da je strastveni golfer.

VIDEO: Đoković otkrio simboliku misterioznog znaka na njegovim grudima

Nije Đoković počeo u Majamiju furizno, ali prolazi dalje, i večeras (20.20) igra s Bautistom. Kvota da će ga savladati sa 2:0 u setovima je 1,60. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Đoković - Bautista

(Telegraf.rs)