Lajović i Krajinović spremni za duel sa Uzbekistancima

Dejvis Kup selekcija Srbije spremna je za duel kvalifikacija za Svetsku grupu

Dejvis kup selekcija Srbije drugi dan vredno radi u Sportskom centru Saksovat na brzoj podlozi (Rebound Ace) pod budnim okom selektora Nenada Zimonjića gde će biti odigran meč kvalifikacija Svetske grupe 2019. između Uzbekistana i Srbije (01. i 02. februara 2019).

LAJOVIĆ I KRAJINOVIĆ PRVI REKETI

Tim Srbije za ovaj meč čine: Dušan Lajović, Laslo Đere, Filip Krajinović, Nikola Milojević i Viktor Troicki. Prvi i drugi reketi naše reprezentacije Lajović i Filip Krajinović (72. na ATP listi) zadovoljni su kako protiču pripreme za ovaj duel.

Sve oči su uprte u njega: Dušan Lajović, prvi reket Srbije Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Vođa „mladih lavova“ srpskog tenisa (42. na ATP listi) Dušan Lajović za Dejvis kup ekipu imao je vatreno krštenje u Nišu protiv Švedske februara 2012. kada je u petom meču savladao Filipa Prpića.

Srbiju je predstavljao i u finalu Dejvis kup takmičenja 2013. u beogradskoj Areni u singl mečevima protiv Stepaneka i Berdiha. Meč u Novom Sadu (prvo kolo Svetske grupe 2014. Srbija - Švajcarska) Lajoviću donosi ulogu prvog reketa Srbije u ovom susretu, važan poen Srbiji 2014. doneo je za opstanak u Svetskoj grupi u susretu sa Indijom.

U rodnom Beogradu, na stadionu Tašmajdan jula 2016. kao prvi reket tima Srbije borio se za pobedu naše zemlje nad jednom od najvećih teniskih sila u istoriji, selekcije Velike Britanije koja je vlasnik deset Dejvis kup trofeja.

Nadamo se da će nam i Uzbekistanci čestitati, ali na pobedi: Selektor Nenad Zimonjić (levo) Foto: Tanjug/AP

USLOVI U TAŠKENTU ZADOVOLJAVAJUĆI

Srbiju je predvodio i u polufinalu Svetske grupe Dejvis kupa 2017. protiv Francuske u Lilu, u meču protiv selekcije SAD (najtrofejniji tim u istoriji Dejvis kupa, vlasnici 32 titule) u Nišu 2018. kao i u Kraljevu septembra 2019. kada je savladana Indija. Dušan je od debitantskog meča do sada odigrao 16 mečeva u Dejvis kupu i zabeležio devet pobeda. Vreme je za novi sjaj u nacionalnom dresu.

- U Taškent smo stigli u nedelju posle podne. Zadovoljni smo uslovima, podlogu su prilagodili sebi, ali imamo vremena da se naviknemo na nju. Atmosfera je kao i uvek dobra. Drago mi je što se nalazim u reprezentaciji i nadam se da ćemo uspeti da prebrodimo ovo prvo kolo tj. kvalifikacije, kako se to sada naziva i da ćemo se naći na završnom turniru u Madridu što nam je svakako cilj.

- Došli smo kao favoriti na papiru, ali sada je potpuno novi format, mečevi se igraju umesto na tri na dva dobijena seta tako da je pritisak još veći i mislim da će biti vrlo bitno da povedemo što ranije, nadam se odmah posle prvog dana.

Troiciki je ponovo u timu, ali pitanje je da li će igrati Foto: Marko Todorović

- Videćemo ko će da igra singl mečeve, to je na selektoru da odluči, ko god da bude igrao, verujem da može da donese pobedu timu“ – istakao je prvi reket srpske selekcije Lajović.

KRAJINOVIĆ OČEKUJE TRIJUMF

Velika radost za srpski tim je povratak asa Krajinovića (72. na ATP listi) . Za Dejvis kup tim Srbije debitovao je u meču sa Švajcarskom (prvo kolo Svetske grupe 2014 u Novom Sadu) gde je doneo pobedu, ali najvažniji meč reprezentativni odigrao je u Indiji (septembar 2014) gde je doneo odlučujući poen Srbiji u meču protiv Indije za ostanak u Svetskoj grupi. Krajinović je poslednji put bio deo tima koji je odmerio snage sa selekcijom Francuske u Lilu u polufinalu Dejvis kup Svetske grupe 2017, a nakon toga je usledila pauza zbog povreda.

Samo tako momci, idemo do Svetske grupe: Selektor Nenad Zimonjić Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Filip je od debitantskog meča do sada odigrao devet mečeva u Dejvis kupu i zabeležio četiri pobede. Krajinović koji je bio 26. na svetu i koji iza sebe ima i finale jednog od najprestižnijih turnira na svetu - Mastersa u Parizu sjajnim partijama u Melburnu na Otvorenom prvenstvu Australije 2019. gde je igrao treće kolo glavnog takmičenja najavio je blistavu sezonu u koju je krenuo sa novim trenerom, bivšim

- Atmosfera je uvek dobra kod nas, jedva smo čekali da se svi okupimo, družimo i da treniramo zajedno. Što se tiče podloge, ona je veoma brza, a uslovi su prilično teški jer je mala nadmorska visina, ali bićemo spremni. Treniramo dobro što je najbitnije i očekujemo pobedu. Dani provedeni u reprezentaciji za mene su uvek posebni, jer to što mi imamo u timu, taj bratski odnos, ta energija i taj kolektivni duh, to nema nigde. Uvek dobijem poseban motiv, novu snagu i energiju kada sam u Dejvis kup timu, i uvek je čast i zadovoljstvo igrati za reprezentaciju. U formi sam i inspirisan da ove sezone odigram svaki turnir maksimalno što mogu i da godinu završim sa najboljim rangom do sada. Želim da napadnem i rang top 20. To su moje želje, verujem da ću ih i ostvariti  – zaključio je Krajinović.

(Telegraf.rs)