Sve oči su uprte u njega: Leteći Bugarin u Dubaiju ide ka "Srebrnom jedrenjaku"

Grigor Dimitrov u centru pažnje prestižnog turnira iz serije 500

Dugo očekivani prvi dan dvadeset šestog izdanja jednog od najboljih ATP turnira serije 500 svih vremena, "Dubai Djuti Fri Šampionata" osim loše vesti po ljubitelje tenisa u Srbiji, nije doneo neka posebna iznenađenja.

Grci iz matice i sa Kipra, mladi Stefanos Cicipas (prvi Grk u Top 100 ATP liste ikada) i jedan od omiljenih igrača ovdašnjeg turnira i šire, Kipranin Markos Bagdatis, uspešno su startovali svoj pohod ka trofeju “Srebrnog jedrenjaka”.

>>> Troicki eliminisan na startu Dubaija

Uvek neugodni Kukuškin je bio primoran da "položi reket" pred inspirisanim Cicipasom u tri seta (6-2 6-7 6-3) dok je Bagdatis, uzevši 6 gemova uzastopce protiv našeg Troickog, potvrdio da mu turnir u Dubaiju itekako leži (ove godine u žrebu kao primalac specijalne pozivnice) i da ni jedan protivnik protiv njega ne bi trebao da se oseća previše sigurnim (7-5 6-2). Nažalost, to je stanje koje već predugo "proganja" našeg Viktora, koji je spletom nesrećnih okolnosti koje ga prate od početka sezone 2018. izgubio samopouzdanje i fajtersku upornost koja krasi njegovu karijeru, te će posle ovog poraza sa još veće daljine (ispod trenutnog 66 mesta) gledati put prilika koje bi povoljan žreb mogao da mu pruži u nastojanju da konsoliduje svoju igru i koncentraciju i stabilizuje se među prvih 50 igrača sveta.

Elan koji igračima pruža nastup u prvim kolima turnira svakako je pozitivno uticao na ostale pobednike dana u mečevima od 3 seta, među kojima su bili enigmatični francuz Per (po prvi put igrao protiv Nišioke, 5-7 6-4 6-1) i Holanđanin Hase (protiv kvalifikanta Alisa), dok su nešto efikasniji bili Kolšrajber (u dva seta, protiv mladog Saharova) i Bautista Agut, protiv Florijana Majera (6-3 6-4).

U odsustvu nekih od legendi svetskog tenisa koji su obeležili četvrt veka postojanja turnira u Garud teniskom centru, sve oči su uprte u prvog nosioca i četvrtog igrača sveta, Bugarina Dimitrova, koga žreb nije naročito "mazio" time što mu je u prvom kolu namenio za protivnika omiljenog lokalnog tenisera regiona Bliskog istoka i Magreba, Marokanca Džazirija.

- Ništa nije sigurno u ovakvim mečevima - ograđuje se prošlonedeljni finalista turnira u Roterdamu.

- Žreb poput ovog daje svakom igraču šansu da veruje u uspeh, iznenađenje, i doprinese tome da imaju “svoj dan”. Takođe, činjenica da igraju protiv više rangiranog igrača ih najčešće oslobodi pritiska i motiviše da se "razmašu", a kombinaicja svih tih faktora ih čini ubitačnim - sa oprezom pristupa svom prvom meču odlični Bugarin.

Ipak, kao da dokaže da ne oseća pritisak favorita, Griša se danas malo provozao među neboderima na jednoj od omiljenih lokalnih atrakcija za adrenalinske ovisnike, rampom Iks – lajn…

- Drago nam je da se Grigor Dimitrov ponovo takmiči u Dubaiju. Za razliku od prošlog puta kada je bio kvalifikant on je sada napredovao do statusa prvog nosioca, ali ga ta "povlastica" svakako nije uljuljkala da veruje kako su uvodni mečevi turnira formalnost – što takođe potvrđuje njegovu igračku zrelost,” zahvalan je Direktor turnira Sala Talek.

Današnji program će biti zanimljiv za naše navijače i po prvom meču u singlu našeg Filipa Krajinovića, koji je u ponedeljak u paru sa Damirom Džumhurom ostvario veliku pobedu u dublu protiv izrazitih favorita, trofejnog para Kontinen – Pirs.

Filip nastupa protiv Italijana Fabijana (1-1 u dosadašnjim međusobnim mečevima) od oko 13 sati po našem vremenu, a pre njega (11 ujutru po našem vremenu) će na teren kapiten naše Dejvis Kup reprezentacije Nenad Zimonjić, u paru sa špancem Granoljersom protiv igrača iz svetskog vrha u konkurenciji dublova, Hrvata Dodiga i Amerikanca Rama.

Finalisti turnira u Sidneju, nemac Štruf i Viktor Troicki će na teren najverovatnije ne pre 16 časova po našem vremenu, protiv para koji je bio koban za Viktora u Sofiji, Holanđana Hasea i Midlekupa.

Iako prvi dan nije doneo skoro niti jedno iznenađenje, u Dubaiju je skoro nepisano pravilo da ovakvo stanje ne traje dugo, i zato će biti veoma interesantno pratiti mečeve drugog takmičarskog dana ovog dosta izjednačenog i nepredvidivog ATP turnira sa bogatom istorijom.

(Telegraf.rs)