Svi ga otpisali pre dve godine, a on se vratio i postao najbolji ikada koji je držao reket u ruci: Hoće li iko dostići fenomen Federera? (VIDEO)

Mislili su da je gotov pre četiri godine kada je otišao na pauzu zbog leđa, a onda se vratio i pokazao ko je tata

Osvajanjem svoje 20. Grend Slem titule u svom 30 finalu od 40 koliko je igrao (rekordne u ATP takmičenju),Rodžer Federer je došao na 4. mesto po broju osvojenih titula među profesionalnim teniserima i teniserkama. 

Posle Margaret Kort (24), Serene Vilijams (23), Štefi Graf (22), on je treći u istoriji a pretekao je Helen Vilis Mudi (19) kao i još dve dame (Kris Evert i Martinu Navratilovu – po 18) i to još kada je osvojio svoju 19. titulu na Vimbldonu 2017. godine.

>>> Srpska lepotica uživo gledala kako Federer ispisuje istoriju na Australijan openu (FOTO)

Sa 36 godina i 173 dana, postao je tek treći igrač u istoriji (Lejver, Rouzvol) koji je osvojio više od 4 Grend Slem titule posle navršenih 30 godina, odnosno drugi (posle Rouzvola) koji je osvojio 3 titule posle 35. rođendana.

Međutim, prethodna dvojica nisu igrala u open eri, pa nije bilo toliko konkurencije kao u sadašnje doba u kojem igra Federer.

- Dvadeseta titula mi znači – dvadeset posebnih doživljaja - otkrio je Švajcarac.

On je definitivno fenomen svetskog tenisa i niko nikada ga neće stići, bar ne u ovom 21. veku koji traje još 82 godine. Teško je da će se neko pojaviti toliko dominantan na teniskim terenima.

Čak i kada je pao sa prvog mesta i kada od 2012. do 2017. nije osvojio nijedan Gren slem, pauzirajući šest meseci zbog povrede leđa, svi su mislili da je gotov i već su ga prežalili.

Izdržao je tada surovi peroid dominacije Novaka Đokovića i Rafaela Nadala koji su mlađi od njega šest, odnosno pet godina, a onda je dočekao svoje trenutke ponovo.

Čekao je da Nadal i Novak dođu u njegove godine i počnu da osećeaju posledice dugogodišnjeg igranja kao što je on osećao kada je sa 30. godine fizički postustao i ophrvan povredama morao da stane. Iskoristio je to na najbolji mogući način.

Vratio se pametniji, jer je shvatio šta treba da radi. Ne da juri od turnira do turnira, već da bira one na kojima želi da igra i to planiranje ga je zapravo odvojilo od ostalih. Nije mario da se vrati na prvo mesto liste, već da osvaja ponovo Gren Slemove.

-  Sjajan je osećaj osvajati titule, a plasman na listi je na drugom mestu. Sve dok sam zdrav i bez povreda, mislim da mogu nešto da napravim - rekao je pre neku godinu Federer.

Fizički beprekorno spreman, znao je da ima talenat veći od ostalih igrača, samo je bilo potrebno da bude zdrav. Taj preduslov je ispunio pauzom i sada deluje kao da ga ništa ne može zaustaviti. Može da igra do 40 godine, a to je još tri i po godine i 15 Gren slemova na kojima može da igra.

Ako bude pažljivo birao izaći će na tri godišnje ( preskače Rolan Garos, verovatno zbog šljake) a to znači da bi na sledećih 12 mogao da uzme još koji Gren Slem. Pa nek bude dva godišnje to je već šest i bio bi najbolji ikada, računajući i žensku kategoriju.

Na ruku mu ide što tri najveća rivala Đoković, Nadal i Mari imaju probleme sa povredama i pitanje je kad će se vratiti u pravu formu.

U svakom slučaju i kada se vrate nemoguće je da će dostići velikog Rodžera ikada.

(Telegraf.rs)