FEDERER VS ČILIĆ: 19. titula Švajcarca ili slavlje Hrvata posle Ivaniševića?

Šta bi moglo da dovede do iznenađenja u rezultatu finala ovogodišnjeg Vimbldona?

Finale 131. izdanja najprestižnijeg turnira na svetu odgonetnuće dilemu da li će Rodžer Federer postati igrač sa najviše osvojenih Vimbldonskih trofeja u istoriji (8) i tek drugi posle Rafine “decime” na Rolan Garosu po broju osvojenih titula na jednom Grend Slemu – ili će Marin Čilić, posle čak 11 pokušaja (drugi u istoriji po ovom registru posle zemljaka Ivaniševića) uspeti da napokon plasira trofej “Ol Ingland Kluba” u svoju vitrinu.

(Specijalno za Telegraf, Vuk Brajović)

Švajčarčeva karijerna (18 osvojenih Grend Slem titula) i sezonska statistika (4 osvojena trofeja u 2017) neuporedivo je više impresivna od Marinovog jednog osvojenog Slema (Ju Es Open 2014) i jedinog ovogodišnjeg trofeja u Istanbulu – ali će trenutna forma i psihološka stabilnost ipak biti faktori koji će presuditi ko će sa sobom poneti 2000 ATP poena i 2.2 miliona britanskih funti sa Centralnog terena danas popodne.

U slučaju pobede, Marin Čilić će, po prvi put u karijeri, ući među Top 5 igrača na svetu, dok bi danas osvojen trofej njegovom protivniku ujedno doneo i najbolji plasman (broj 3) od avgusta 2016 – i označio definitivan povratak u sam vrh ATP liste, posle dugih pauza zbog povrede i operacije kolena. Trenutni plasman pretendenata na titulu – sedmi, odnosno treći nosilac turnira – znači da će tek deseti put u Open Eri – u finalu Vimbldona nastupiti igrači koji se ne nalaze na poziciji prvog ili drugog nosioca turnira.

Od kada je Novak osvojio vimbldonski trofej 2011 – ni jednom igraču nije pošlo za rukom da u svom prvom finalu ponovi ovakav uspeh, čime bi Čilić zapravo “prekopirao” svoje ostvarenje iz Njujorka 2014 – kada je osvojio Ju Es Open u svom prvom tamošnjem nastupu u završnici. Federer je do sada 18 puta pobeđivao – a 10 puta gubio finala Grend Slem turnira – i današnji trijumf bi ga izjednačio po broju pobeda na ATP turnirima na travi u 2017.(12 pobede, 2 poraza) sa njegovim današnjim protivnikom.

U međusobnim mečevima, Federer vodi sa 6-1 (Čilić ga pobedio u Njujorku na putu do prve Grend Slem titule) - od kojih je najsvežija pobeda ostvarena upravo u četvrtfinalu prošlogoišnjeg Vimbldona – u meču u kome se Rodžer vratio posle 2-0 u setovima za Marina. U dosadašnjem toku turnira – Federer je prepustio samo 4 gema na svoj servis protivnicima (79 - 83), a Čilić – 10 (99 – 109), uz 64 odservirana asa švajcarca (trećeg na većitoj listi posle Hrvata Karlovića i Ivaniševića) i čak 130 za trećeg najboljeg servera među asovima iz Hrvatske svih vremena.

Iako bi osvajanjem osmog rekordnog Vimbldona Federer još više odmakao svojim kolegama Nadalu, Samprasu i Đokoviću po broju osvojenih Grend Slem titula – njegov 19 trijumf bi ga svrstao tek na četvrto mesto u ovom smislu svih vremena – posle dama Margaret Kort (24), Serene Vilijams (23) i Štefi Graf (22). Sa 35 godina i 342 dana starosti – postao bi i najstariji igrač koji je je trijumfovao na Vimbldonu u Open Eri – i tek drugi (posle Kena Rouzvola) kome je pošlo za rukom da ponovi ovaj uspeh na nekom Grend Slemu a da je stariji od 35 godina.

Petogodišnja pauza između prošlog i ovog osvojenog Vimbldona bila bi druga najduža u istoriji – posle 8 godina “posta” za Dzimija Konorsa (1974 – 1982), a u slučaju da danas pobedi bez izgubljenog seta bi ga uvrstila među tek 3 igrača u istoriji koji su dva ili više puta osvajali Grend Slemove bez izgubljenog seta (Borg i Nadal – po 3).

Uz do sada rekordnih 90 pobeda na travi Ol Ingland Kluba, Rodžer je sedam puta pobeđivao – a samo 3 puta gubio – u finalnom meču u Londonu. Trava je ujedno i njegova omiljena podloga – na kojoj je osvojio rekordnih 16 titula i poseduje skor od 163 pobede i 24 poraza. Uz Borga, Keša i Edberga – jedini je igrač koji je pobeđivao na Vimbldonu i kao junior – i u seniorskoj konkurenciji.

Marin Čilić bi današnjom pobedom postao drugi igrač iz Hrvatske koji bi osvojio Vimbldon u bilo kojoj konkurenciji posle Gorana Ivaniševića 2001 – i jedini u istoriji sa dva Grend Slem odličja u karijeri (Ivanišević I Majoli – po 1). Time bi ušao u društvo osvajača Vimbldona koje broji 21 igrača kojima je do sada to pošlo za rukom – i postao prvi igrač van “Velike četvorke” (Rodžer, Rafa, Novak i Endi) koji je to uradio od Lejtona Hjuita daven 2002 godine. Jedini put kada je pobedio igrača iz Top 5 ATP rang liste na Grend Slemu od dosadašnjih 12 mečeva bio je upravo protiv Federera u polufinalu Ju Es Opena 2014.

Od njegovih 17 osvojenih titula u karijeri, jedini put kada mu je uručen trofej na turniru na travi odigrao se na Kvinsu 2012 godine – posle nesrećne diskvalifikacije Nalbandijana zbog nehotičnog povređivanja sudije u finalu.

Kao najuspešniji igrač aktuelne sezone, Federer će predstavljati još veći izazov Čiliću na njegovoj tradicionalno omiljenoj podlozi - “domaćem” Centralnom terenu Vimbldona.

Iako se očekuje da će igračima smetati to što je prostor oko osnovne linije potrošeniji nego ikad, Federerovo agilno kretanje će mu sigurno pružiti polaznu prednost u odnosu na nešto “nezgrapnijeg” Čilića. To bi mu omogućilo da “otvori teren” jednom kad poen počne i “raširi” protivnika kombinacijom ubitačnog forhenda i preciznog bekhenda (kombinujući slajs I ravni udarac) – stvarajući poziciju za efikasan izlazak na mrežu. Čilić bi mogao da se suprotstavi toj dobro poznatoj strategiji švajcarca –– pre svega – izuzetno preciznim i jakim prvim servisom, posle kojeg bi tražio “viner” na forhendu – ili forsiranjem njegove greške kroz nikad pouzdaniji bekhend iz prebacivanja sa osnovne linije.

Marin bi morao da pronađe način da odigra “udarac više” u razmenama protiv dominirajućeg Rodžera, čime bi uzdrmao njegovo samopouzdanje i uveo meč – za početak – u četvrti set. Kvaliteti koji krase njegovu igru od kada radi sa Jonasom Bjorkmanom – istrajnost, strpljenje, upornost, efikasnost, preciznost snažnih udaraca – glavni su razlog što danas nastupa u finalu Vimbldona – i predstavljaju sasvim realnu osnovu za njegov mogući uspeh. Ipak, Rodžerova igra na travi je – vajana godinama iskustva – prosto ubitačna, i retki su igrači koji su poslednjih godina uspevali da poremete njegov ritam i konsistentnost i nadjačaju njegovu kombinatoriku tokom meča.

Dok u delu teniskog sveta i dalje vlada žal za neodigranim “finalom pre finala” – mečom Đoković – Federer – zaključak da su se u finalu ovogodišnjeg Vimbldona sasvim opravdano našla ova dva asa je – potpuno na mestu, gledano iz svakog analitičkog ugla.

Da li će ovo finale pružiti igru “za pamćenje” – osim možda po pobedi manje favorizovanog Čilića – sva je prilika da to neće biti slučaj, iako se možemo nadati velikoj borbi u prva dva seta. Sa željom da se najveća pošast Vimbldona 2017 – povrede igrača – neće umešati u program današnjeg finala – sa nestrpljenjem čekamo da otpočne ovaj jedinstveni sportski spektakl, posle koga ćemo i ove godine odmah početi da brojimo dane do njegovog sledećeg izdanja!

FEDERER vs ČILIĆ

Godine: 35 - 28

Visina: 1.85m - 1.98m

Pozicija na ATP listi: 5-6

Zarada tokom karijere u US$: 104,445,185 - 18,141,309

Broj titula: 92 - 17

Broj pobeda i poraza na Grend Slemovima: 320-51 - 94-36

Najbolji rezultat na GS: 18 titula - Ju Es Open 2014

Broj pobeda i poraza na Vimbldonu: 90-11  -  27-9

Broj pobeda i poraza u karijeri: 1110-247  - 420-223

Broj pobedan i poraza na travi u karijeri: 163-24  - 60-25

Broj pobeda i poraza u 2017: 30-2  - 29-13

Broj pobeda i poraza na travi 2017: 11-1 - 12-2

Br.pobeda i poraza u mečevima na 5 setova u karijeri: 27-20  - 26-12

Koliko puta su se vratili posle 2-0 za protivnika: 10 - 5

Broj pobeda i poraza u taj-brejkovima: 412-220  -  153-138

Broj pobeda i poraza u taj-brejkovima 2017: 17-5 - 9-11

(Telegraf.rs)