Ko je reiki učitelj, Novakov "guru"? Jelena ih upoznala, pomogao mu kad je bilo najteže u karijeri

Đoković će sa Žarkom Ilićem imati razgovor uživo u ponedeljak od 18 časova, a on je već više od 5 godina važan deo života najboljeg tenisera sveta

Foto: Instagram.com/zarko.ilic

Novak Đoković je najavio novo gostovanje u projektu "Svesno življenje" gde na njegovim društvenim profilima gostuju ljudi iz različitih sfera, koji se bave pronalaskom unutrašnjeg mira, drevnih znanja, zdravlja, duhovnosti...

Posle Šervina i Vima Hofa "ledenog čoveka", Novak je odlučio da treći gost u njegovom lajvu bude Srbin, pa će tako na našem jeziku pričati za Žarkom Ilićem.

Novak ga je opisao kao lekara i učitelja reikija i kao čoveka koji traga za odgovorima i lekovima za sprečavanje bolesti savremenog doba.

- Žarko je moj dugogodišnji prijatelj i jedan od životnih vodiča. Zahvalan sam na tome što ću imati priliku da pred vama sa Žarkom razgovaram na temu mentalnog, emotivnog, duhovnog i fizičkog zdravlja - napisao je Novak i pozvao ljude da isprate njegov razgovor sa Žarkom u ponedeljak od 18 časova.

Žarko Ilić dugo godina prati Novaka na turnirima širom sveta

Ilić nije nepoznato ime u životu Novaka Đokovića. Prvi je medijski njegovo ime odjeknulo tokom marta 2018. godine, kada je fotografju sa Đokovićem u Velikom kanjonu u Americi.

Međutim, kada se pogledaju fotografije na Instagramu Žarka Ilića, može se videti da je on Novaka poznavao znatno ranije i da je bio blizak najboljem teniseru sveta i njegovom timu.

Novak je u tom momentu bio u najtežim trenucima svoje karijere. Doživeo je šokantan poraz od Hjeon Čunga u 4. kolu Australijan opena, zatim je ispao u svom prvom meču u Indijan Velsu, a potom i na sledećem turniru u Majamiju od Benoe Pera, gde je u svom prvom meču doživeo poraz.

Đoković se u tim momentima fizički mučio, tek je izašao iz povrede i to je uticalo i na njegovo samopouzdanje. Pokušavao je na različite načine da ga povrati, a u tome mu je pomagao i Žarko Ilić, reiki učitelj iz Srbije.

Kako su učenja Žarka Ilića pomogla Novaku u najtežim momentima karijere? U prirodi je našao novu energiju i motivaciju za tenis

Novak Đoković i Žarko ilić u Velikom kanjonu; Foto: Instagram.com/djokernole

I sam Đoković je svojevremeno rekao koliko se mučio u početku 2018. godine, a očigledno je da je Ilić imao uticaj na njega i da prebrodi najteži period, jer u reiki shvatanjima je i učenje da se energija crpi iz prirode, da se tako povećava kapacitet vitalne energije i jača organizam i unapređuje zdravlje, kao i kvalitet života.

Đoković je posle šokantnog poraza od Marka Čekinata na Rolan Garosu 2018, primenio reiki preporuke, i kako je sam otkrio, otišao je sa Jelenom na planinu Viktoar, gde je dobio neverovatnu inspiraciju i od tada se sve promenilo.

- Sećam se jednog momenta kada smo se peli, vrh planine je bio daleko i trebalo nam je tri sata da dođemo. Zahvalnost ide mojoj ženi, ona je neverovatna i naterala je oboje da uspemo da dođemo do vrha. Kada smo pogledali svet iz te perspektive osetio sam da sam udahnuo novu inspiraciju za tenis i za emociju koju tenis stvara kod mene.

- Bilo je kao da imam novo disanje za ovaj sport. Ostalo je istorija. Osetio sam novu energiju od tog vremena. U pitanju je planina Viktoar, koja je bila i inspiracija mnogim renesansnim slikarima. Toplo vam preporučujem da odete tamo, desiće vam se mnogo lepih stvari - rekao je tada Đoković.

Jelena upoznala Novaka sa Žarkom

Mediji su pisali i da je Novak u znak zahvalnosti poklonio Žarku Iliću stan u elitnom beogradskom naselju Vest 65, a da je reiki učitelja prvo upoznala Jelena, koja ga je kasnije spojila sa svojim suprugom.

Interesantno, prva fotografija na Instagramu Žarka Ilića je sa Jelenom Đoković sa US opena 2015. godine.

Ilić je tokom 2016. godine u nekoliko navrata bio u timu Novaka Đokovića, s njim je proslavio u svlačionici i jedan od najvažnijih trofeja u Novakovoj karijeri, Rolan Garos 2016. godine, do sada jedini koji je Novak osvojio u Parizu.

Nastavio je da pomaže Đokoviću i posle 2018. godine, pa je tako bio uz njega na nekoliko turnira.

Bio je na Rolan Garosu 2019. godine, a takođe je bio uz Novaka i u Japanu 2019. godine, kada je bio čak i u njegovom timu i slavio s peharom u svlačionici sa ostatkom Đokovićevog tima.

Žarko Ilić na svom Instagramu često objavljuje motivacione poruke uz savete za duhovnu ispunjenost.

Kako Žarko Ilić opisuje sebe na svom sajtu?

Na svom sajtu Žarko ima kratku biografiju gde je opisao sebe.

- Žarko je lekar, trenutno doktorant medicinskih nauka, sa značajnim iskustvom u istraživanju ljudske psihe. Tako bi me opisali oni koji se vode mojim formalnim obrazovanjem, na osnovu prvog utiska. Pre svega, ja sam tragalac za odgovorima i lekom za bolesti savremenog doba. Počeo sam od onoga što mi se činilo logičnim: želeo sam da postanem farmaceut, da upoznam svet lekova, pa sam upisao Farmaceutski fakultet i apsolvirao. Posle poslednjeg ispita shvatio sam da je važnije razumeti uzrok bolesti i sprečiti je u nastajanju nego samo davati lekove i umiriti simptome. Potraga je vodila dalje ka medicini.

- Telo je mapa koja krije sećanja na uzroke. Ni ti odgovori nisu me u potpunosti zadovoljili. Putovanje sam nastavio preko psihijatrije. Sve polazi od glave, zar ne? Putovao sam po celom svetu, od Srbije, preko Evrope, Azije, Centralne i Južne Amerike i istraživao. Među raznim tehnikama isceljenja koje sam susreo na svom putu zasijao je Reiki. Bolest savremenog doba pre svega je bolest duha, a ne tela i uma. Posvetio sam se izučavanju i praktikovanju Reikija jer želim da ga sjedinim sa znanjima savremene nauke - piše na sajtu Žarka Ilića.

On je dao i opis šta je konkretno Reiki.

- To je prirodna tehnika isceljivanja energijom visoke frekvencije. Leči telo, smiruje um, čisti nas od negativnih emocija i, što je najvažnije, uči nas duhovnom, zdravom stavu prema životu. Smatra se da se Reiki rodio na Tibetu, ali tek ga je Japan sistematizovao i učinio dostupnim velikom broju ljudi. To je veština koja se razvijala preko pet hiljada godina, a njegova suština bila je poznata svuda na planeti, samo pod drugačijim imenom. Čak i naš pravni i zdravstveni sistem priznaje Reiki kao legitimnu i dokazanu tehniku isceljenja. Međutim, za većinu on ostaje, kao i mnoge stvari koje stižu sa Istoka, nešto alternativno i ezoterično.

Ilić je opisao i da svaki učitelj daje lični pečat osnovnoj tehnici i objasnio kako izgleda njegova.

- Zahvaljujući formalnom obrazovanju iz medicine mogu da se približim ljudima. U mom iskustvu i traganju i Zapadni i Istočni pristup isceljivanju se integrisao. Zbog toga je moj jezik razumljiv zapadnom čoveku koga bi holistički pristup Istoka na prvu loptu odbio. Krećem od stanja tela i emocija, vraćam se umu i duhu kombinujući sve tehnike koje sam naučio i povezujem ih Reikijem.

- Moje učenike i pacijente (a svi su oni moji prijatelji) učim kako da što lakše integrišu Reiki u svakodnevni život. Posmatram energetsko stanje i nudim lek kroz metaforičnu priču koja problem prikazuje ogoljeno i jasno. U tome se krije motivacija stotine mojih učenika da rade na sebi kako bi pronašli mir, spokoj i radost u zdravom životu. U pitanju je tehnika koja, iako duboko ukorenjena u duhovnim učenjima Istoka, podjednako pomaže i verniku i ateisti i agnostiku jer ima svoje uporište u savremenoj nauci. Potrebno je samo malo otvoriti um i biti spreman na rad na sebi - opisao je Žarko Ilić.

Video: Šta je to REIKI, kojem se okrenuo Novak Đoković

(Telegraf.rs)