Da li je na pomolu skandal? Englezi priželjkuju poraz od Belgije kako bi kalkulisali pred nokaut fazu! (FOTO)

Engleska i Belgija bi mogli da imaju dramatično različite puteve do finala u zavisnosti od plasmana u grupi, a navijači Engleske se ovde nadaju porazu!

Ovogodišnji kostur u eliminacionoj fazi Svetskog prvenstva je jedan od najneizjednačenijih ikada, a reprezentacija Engleske ima zlatnu šansu koju bi morala da iskoristi.

>>>Ovo je najsrećniji gol na Mundijalu u režiji Harija Kejna! (VIDEO)Ovo je najsrećniji gol na Mundijalu u režiji Harija Kejna! (VIDEO)

Uzimajući u obzir da se sa jedne strane nalaze pobednik meča Brazil - Meksiko, kao i potencijalni portivnik u polufinalu Mundijala koji bi trebalo da bude najbolji iz mečeva Portugalija - Urugvaj i Argentina - Francuska, jasno je da prvo mesto u grupi G ne donosi lakši put u nastavku takmičenja.

Sa druge strane, ukoliko bi reprezentacija Tri lava završila na drugom mestu u grupi G, u osmini finala bi igrali protiv prvoplasirane ekipe iz grupe H, u kojoj su Sengelaci i Kolumbijci najverovatniji protivnici, da bi ih u četvrtfinalu čekao bolji iz meča Švedska - Švajcarska, dok bi protivnik u polufnalu bila najbolja od ekipa iz mečeva Rusija - Španija i Hrvatska - Danska.

Ukoliko Englezi u večerašnjem meču sa Belgijom ne izgube, ili pak odigraju nerešeno sa manje žutih kartona, moraće da prikažu partije iznad svojih mogućnosti ne bili se domogli toliko željenog finala Svetskog prvenstva.

Belgija i Engleska su izjednačeni po broju bodova i gol razlici, tako da bi parametar koji bi odlučio njihov redosled u slučaju nerešenog rezultata bio fer plej, odnosno broj žutih kartona. Englezi imaju jedan karton manje, a ukoliko bi se i po tom pitanju izjednačili, pvoplasiranu ekipu bi odlučivalo bacanje novčića.

>>>Da li ćemo u Rusiji gledati obaranje golgeterskog rekorda? Kejn, Ronaldo i Lukaku opasno zapretili legendarnom Francuzu (FOTO)

Englezi su do skoro konstantno proživljavali teške trenutke na velikim takmičenjima, pa bi eventualna želja za porazom bila potpuni paradoks, posebno sada kada ima tako dobro ide, ali sa strateške strane ima puno smisla.

Englezi nisu ostvarili pobedu u nokaut fazi već 12 godina, ukjučujući šokantan poraz od Islanda na Evropskom prvenstvu 2016. godine.

Sa druge strane, selektor Belgijanaca, Roberto Martinez, je izjavio da im prioritet nije da dobiju meč protiv Engleske.

- Mi smo se kvalifikovali za nokaut fazu a to je bio prioritet. Sada moramo da se okrenemo našim igračima. Želimo da igramo dobro, ali pobeda nam nije prioritet. To je realnost. Cilj nam je bio da izborimo plasman u nokaut fazu i to smo učinili -  izjavio je Martinez.

Reprezentacija Belgije će protiv Engleske najverovatnije igrati bez Lukakua, Fertongena, De Brujnea i Munijea.

Selektor Gordog Albiona, Garet Sautgejt, je imao nešto drugačije viđenje predstojećeg meča.

- Mi želimo da pobedimo svaki meč koji igramo. Ne znam kako bi to izgledalo da ulazimo u utakmicu ne želeći da pobedimo i ne želeći da igramo dobro, tako da mislim da je to opasna teitorija ukoliko počnemo da kalkulišemo u vezi sa time gde bismo mogli da završimo - bio je iskren Sautgejt.

Povodom ovih najavljivanih kalkulacija, oglasila se i legenda engleskog fudbala, Geri Lineker, koji je na svom Tviter profilu poslao poruku sledeće sadržine:

- Engleska nije pobedila u nokaut fazi na velikim takmičenjima već 12 godina a mi raspravljamo o tome da li bi trebalo namerno da izgubimo da bismo izbegli teško četvrtfinale. Nemojte molim vas o tome - pisalo je u Linekerovoj poruci.

Mada ovo je upravo i poenta svega, baš iz razloga zato što Englezi nisu nikoga izbacili u nokaut fazi već 12 godina, oni bi trebalo da izaberu lakše protivnike ne bi li konačno ostvarili uspeh, što mnogi prizivaju.

Utakmica između reprezentacija Engleske i Belgije je na programu u četvrtak 28. juna u Kalinjingradu sa početom od 20. časova.

(Telegraf.rs)