Nema više favorita za osvajanje ženskog Rolan Garosa: Legendarna Bili Džin King priziva novu šampionku!

Legendarna teniserka i trener želi da se desi novi „teniski bum“ u SAD, jer trenutno dve igračice igraju četvrtfinale Rolan Garosa

Živa legenda ženskog tenisa, suosnivačica Ženske teniske asocijacije profesionalnih igračica WTA i trener takvih šampionki kao što su bile Martina Navratilova, Monika Seleš i Lindzi Devenport, Bili Džin King, danas je svetskoj teniskoj javnosti predstavljena kao globalna ambasadorka projekta Međunarodne teniske federacije ITF „Edventedž Ol“.

Ovaj projekta će kroz rad komiteta za jednakost polova u tenisu #GET raditi na uspostavljanju veće zastupljenosti žena u ulogama u globalnom tenisu – van samog terena.

Ako je suditi po statistikama koje je predstavila članica Upravnog odbora ITF-a Katrina Adams, procenat žena koje zauzimaju pozicije u teniskim institucijama, organizacionim timovima teniskih događaja, ali i među sudijama i ostalim zvaničnicima u proseku ne prelazi 30% - što predstavlja značajan izazov za pokretače ove akcije.

U spontanom razgovoru sa medijima, Kingova je pozvana da prokomentariše preostali ženski žreb i njenu favoritkinju za osvajanje ovogodišnjeg Rolan Garosa.

- Svesna sam toga da mnogi vide Simonu Halep kao favoritkinju, drugi misle da je Konta napokon spremna za trofej, a treći priželjkuju iznenađenje u vidu Vondrušove ili Barti.

Printskrin: Twitter/@BillieJeanKing

- Moj stav je da nemam favorita, i da bukvalno svaka od preostalih igračica u žrebu može da postane pobednica, što celu situaciju čini mnogo interesantnijom.

- Konta je napokon, posle uspešno sprovedenih terapija, „očistila glavu“, mirnija je i sada zna šta želi – skoro pa sušta suprotnosti amerikanki Sofiji Kenin, koja je često previše „napaljena“ tokom meča, i to ne može da iskontroliše kada je najvažnije.

- Vondrušova je igračica sa „hiljadu poteza“ koja uvek može da iznenadi, Halep iskusna igračica „šampionskog pedigrea“. Dopada mi ovo stanje i zbog toga što postoji mogućnost da dobijemo novu Grend Slem šampionku, koja će u svojoj zemlji izazvati „teniski bum“ i podstači devojčice i roditelje da se zainteresuju za tenis. - napominje Bili.

Foto: Tanjug/AP

- Oduševljena sam velikim povratkom drop-šotova u ženski tenis. Nije ih bilo godinama, i tenis je postajao monoton, predvidiv. Igračice sada češće idu na mrežu, sve je to mnogo zanimljvije i zabavnije za igračice i gledaoce. Ja sam, na primer, izbegavala da igram na stranu protivnice sa koje je mogla uspešnije da izvodi drop-šotove, čim bih „snimila“ da je raspoložena za korišćenje tog udarca.

- Naravno, danas je igra mnogo snažnija, teže je „ukrotiti“ lopticu dovoljno dobro da bi drop bio uspešan – ali je, srećom, to češće moguće na šljaci – i zato smo ove godine privilegovani da uživamo u sadržajnijem tenisu,“ ističe ona.

- Šta god mislili o seriji kvaliteta koje današnje igračice poseduju, i dalje posebno izdvajam sposobnost da se meč – privede kraju. To je nešto najteže – i stavlja strahovit pritisak na one koji su u prednosti. U tim trenucima, oni koji zaostaju kreću da igraju rasterećeno, jer nemaju šta da izgube, i često iz tog naleta uspevaju da potpuno preokrenu rezultat i tok meča. I da ste ceo meč odigrali super, morate da budete još bolji da biste ostvarili konačnu pobedu.

Foto: AP/Tanjug

- Imala sam veliku sreću da, kao trener, radim sa izuzetnim igračicama, koje su, bez izuzetka, bile opredeljene za naporan i posvećen rad i napredak u svakom smislu. Teško bih izdvojila neku anegdotu iz saradnje sa njima, ali mi je najinteresantnije bilo kad sam vodila Lindzi Devenport u meču Fed Kupa protiv španjolke Aranče Sančez. Karakteristična istrajnost Španjolke je izluđivala Lindzi, koja više nije znala kako da se izvuče - priča nam Bili.

Pritisak je privilegija i šampionke uvek moraju da se prilagode!“ povikala sam joj, što ju je potpuno i pozitivno šokiralo. Zastala je, pogledala me je sa visine, jer je tri glave viša od mene, i rekla - Auuu, kako to dobro zvuči – i potpuno promenila igru.

- Imala sam veliku sreću da je moj odnos sa igračicama bio baziran na velikom poštovanju i uzajamnom posvećenju, jer svaki igrač zahteva da ga posebno tretirate. Insistirala sam na tome da ono što radim kako bi moje igračice bivale bolje,– radim sa posebnim osećajem za vreme u kojem bi one to mogle najbolje da prime, prihvate i primene – na čemu su one bile izuzetno zahvalne,“ ističe Kingova, i rezimira:

- Kad god su mi govorili da sam odličan trener, ja bih odgovarala, ne, nego su moje igračice sjajne, i one stvaraju takvu predstavu o meni kao uspešnom treneru.“

(Specijalni izveštaš Telegrafa sa Rolan Garosa, Vuk Brajović)