Đere posle skandiranja "Laslo, legendo" u Parizu: Beskrajno sam zahvalan na tome, kakav motiv da nastavim jače!

Odliča igra Đerea za drugo kolo Rolan Garosa, manje oscilacije tek krajem trećeg seta

Treći reket Srbije, Laslo Đere, odsvirao je pobedničku melodiju – kao prva violina!

Nošen navijačkim elanom naših sunarodnika, Lasko Đere je odigrao meč za primer protiv uvek neugodnog Španca, i rezultatski ubedljivo (6:3, 6:4, 7:6) potvrdio kvalitet nastupa na šljaci, započet osvajanjem svog prvog ATP trofeja u Rio de Žaneiru.

Koliko je Laslo Đere sazreo kao takmičar, i koliko veruje u svoje udarce najbolje se moglo videti u prva dva seta, u kojima je, bilo da se radilo o kraćim ili dužim razmenama, pokazao impresivnu kombinaciju odlučnosti, preciznosti i strpljenja, jačajući svoju poziciju na terenu iz udarca u udarac.

Iako su vremenski uslovi bivali sve lošiji, a meč završen po kiši, ništa nije moglo da poremeti našeg igrača da ostvari veoma solidnu statistiku na servisu, osvojenim poenima na riternu, a naročito u broju vinera protiv Vinjolasa, koji voli da igra nalik na poznatijeg sunarodnika, Nadala, po 3 ili više metara iza osnovne linije.

Vidno fizički ojačao, ovakav Laslo Đere se po udarcima, pokretljivosti, igračkom umeću i preciznosti može suprotstaviti skoro svakom igraču vrha ATP liste na šljaci (uostalom, dobio četvrtoplasiranog Tima...), te se po pogledu na žreb može očekivati da će se takav „pokazni“ meč upravo i odigrati, najverovatnije protiv Nišikorija ili Conge u trećem kolu Rolan Garosa.

Foto: Guliver/ Julian Finney/Getty Images

- Veoma mi znači prva „prava“ pobeda na Grend Slem turnirima (Majer mu predao na 2-1 u Njujorku), pogotovo što meč nije bio nimalo lak – i što sam uspeo da ga okončam u tri seta - počinje svoju ocenu nastupa Đere.

- Nisam se previše trošio tokom igre, nešto brži uslovi su mi odgovarali – i iako mi je kiša malo zasmetala kada sam servirao za meč – sve u svemu je bilo dobro!

Jedina „žuta minuta“ u njegovom današnjem nastupu se odigrala u trećem setu, kada je ispustio naizgled odlučujuću prednost od 5:3 sa servisom, i dopustio Vinjolasu da se vrati u meč i uvede ga u taj-brejk. Ipak, Laslo se brzo „sabrao“ i u toj situaciji, izdržao sve nalete protivnika i efektnim vinerima ili kontrama iz defanzive ubedljivo (7-2) rešio završni deo meča u svoju korist.

- Osetio sam da vodim igru i da ishod meča zavisi od mene, čak i kad sam izgubio servis. Verovao sam da ću da završim meč u tri seta, jer sam do tada diktirao tempo igre – i bilo je samo pitanje vremena kada ću povratiti tu prednost. Puno mi znači samopouzdanje koje sam stekao kroz dobre nastupe i pobede iz minulog perioda – i ni u jednom trenutku nisam posumnjao u svoju konačnu pobedu u ovom meču!

- Od osvajanja turnira u Riu, na treninzima ne briljiram, ali uspevam da podignem formu i koncentraciju za mečeve – i tako postignem rezultate koji mi znače u smislu boljeg plasmana i samopouzdanja. Zadovoljan sam sa današnjim mečem, i mislim da bih – na osnovu danas prikazanog – mogao da ostvarim dobar rezultat na Rolan Garosu - optimistično zvuči naš mladi as u pogledu procene trenutnog stanja njegove forme.

Na pitanje Telegrafa da nam prokomentariše skandiranje „Laslo, legendo!“ i činjenicu da je za veoma kratko vreme postao miljenik teniske publike u Srbiji, ovaj skromni i simpatični momak iz Sente kaže:

- Izuzetno mi je prijalo takvo bodrenje sa tribina, i veoma sam in zahvalan na tome. Naši brojni navijači su mi pomogli da prevaziđem teške trenutke u meču i dođem do konačne pobede; to me, naravno, izuzetno motiviše da prikažem svoj najbolji tenis – ali i stvara osećaj odgovornosti, jer zaista ne želim da ih razočaram!

- Svi srpski igrači su veliki prijatelji, na turneji i u Dejvis Kup reprezentaciji. Iskoristio sam priliku da u Parizu treniram sa Filipom, Mišom, Ducijem – i puno mi znači što imam priliku da sam na turneji sa tako dobrim ljudima i igračima, što predstavlja veliku prednost u ovoj fazi moje karijere - hvali svoje kolege iz Srbije Đere.

Sledeći Laslov protivnik je Australijanac Aleks Popirin, igrač koji tek pravi svoje prve korake na ATP turneji.

- Mladog Popirina nisam često gledao, mislim da sam jednom negde trenirao sa njim. U poslednje vreme postiže dobre rezultate, i nameravam da se za taj meč spremim sa svojim trenerom Borisom Čonkićem kao da je u pitanju veoma ozbiljan i opasan protivnik - shvata važnost svakog sledećeg meča na pariskom Grend Slemu Đere.

Kako god da se Popirin pokaže, iz svega što smo danas videli u nastupu Lasla Đerea – jasno je da ovaj sjajan momak prepoznaje važnost ovog momenta i niza aktuelnih uspeha za željenu afirmaciju u teniskom vrhu. Laslo Đere postaje igrač koji, iz dana u dan, stiče sportske prerogative kojima sam određuje svoju sudbinu, a to je velika moć i pravi saveznik i u trenucima kada na terenu nije sve idealno. Danas smo videli njenu vrednost i uticaj – i jasno je da je to kvalitet koji je Laslo Đere osvojio kroz veliki rad, upornost, verovanje, istrajnost uprkos svim izazovima i nedaćama na teniskom i ličnom planu. Neka ga služi još bolje i još dugo!

(Specijalni izveštač Telegrafa iz Pariza, Vuk Brajović)