Luda statistika Rolan Garosa: Nadal nikad nije izgubio od Španca, Nole može da uđe u istoriju! (VIDEO)

Da li ćemo gledati već najavljeno polufinale Nadal - Đoković ili će statistika ovoga puta promašiti, ostaje nam da vidimo posle mečeva četvrtfinala

Čak četvorica učesnika četvrtfinala na Rolan Garosu 2017 bilo je starije od 30 godina, čime je izjednačen rekord u Open eri profesionalnog tenisa.

>>> Neverovatan potez trenera u mlađim kategorijama od njega je napravio budućeg broja 1: Priča koju niste čuli o Timu pred duel sa Novakom

Đoković i Tim “repriziraju” svoje prošlogodišnje polufinale u Parizu, u kome će Novak nastojati da uđe u svoje rekordno sedmo uzastopno polufinale (a ukupno deveto na RG) i zabeleži svoju 234 pobedu na Grend Slem mečevima – čime će preteći Konorsa i zauzeti drugo mesto na ovoj listi.

Specijalni izveštač Telegrafa iz Pariza, Vuk Brajović, Powered by Motorola Moto Z

Istovremeno, Novak bi ulaskom u svoje 32 Grend Slem polufinale pretekao Džimija i na drugom mestu po toj statistici - gde Rodžer Federer ubedljivo vodi sa čak 41 nastupa. Primera radi, njegov novi “mentor” Agasi je “stao” na 23.

Inače, Novak vodi ispred Federera, Nadala i Vilandera po broju uzastopno osvojenih pozicija u polufinalima Rolan Garosa (6), a danas bi imao šansu da se tu još više izdvoji. Sveukupno, Rolan Garos je drugi Grend Slem za Novaka po ostvarenim uspesima (po broju pobeda, te polufinalnih nastupa) ali i jedini koji je osvajao - samo jednom. Ako bi ponovio prošlogodišnji uspeh, Novak bi bio prvi igrač u Open eri i tek treći u istoriji tenisa koji je sve Grend Slemove osvajao barem dva puta. Od ukupno 67 titula koje je do sada osvojio na ATP turneji, 13 potiče sa turnira na šljaci, “samo” 3 na travi a čak 51 sa tvrde podloge.

Što se dosadašnjih mečeva sa Timom tiče, Novak vodi sa ubedljivih 5-0, uz dve od poslednje tri pobede izvojevane upravo na šljaci (RG 16 i Rim 17). Novak je dozvolio Timu samo 7 gemova prošle godine, dok je u Rimu prošao još gore (1). Ako ga I danas bude pobedio, Novak će se ustaliti na mestu broj 3 po pobedama na Rolan Garosu, iza sjajnih Nadala (76) i Federera (65).

Nekadašnji drugi junior sveta – Tim - sa druge strane, nastupa “tek” u svom 250 meču na ATP turneji, a pobedom bi postao drugi austrijanac u istoriji koji je uspeo da uđe više od jednog puta u polufinale Grend Slema (prethodno – Tomas Muster). Ovo je Grend Slem na kome je do sada imao najviše uspeha (11 pobeda, 3 poraza), a ove godine je drugi na listi svih igrača po broju ostvarenih pobeda (33), iza Nadala (40) – što je pokazatelj koji mu uliva najviše samopouzdanja pred današnji meč. Sa Rafom i prethodnim Novakovim protivnikom u Parizu, Ramos-Vinjolasom, deli prvo mesto po broju pobeda na šljaci ove godine (21), tako da uspeh na RG predstavlja nastavak njegove sveukupno izuzetne sezone.

Jedini je igrač koji je pobedio neverovatnog Nadala na šljaci ove godine (Rim). Zanimljivo je i da je 2014-2015 odslužio vojni rok, ali da je istovremeno nastupao na mečevima ATP turneje. U drugom četvrtfinalnom meču dana, devetostruki osvajač Rolan Garosa Rafael Nadal će po drugi put uzastopce odmeriti snage sa suparnikom iz svoje zemlje u pohodu na ovogodišnju titulu. Ako pobedi, postaće

prvi igrač u Open eri koji je deset puta ušao u polufinale nekog Grend Slem turnira.

Busti bi pobeda protiv Nadala - uspeh koji bi se graničio sa čudom - donela “tek” najbolji plasman u karijeri (14 mesto) i prvo polufinale na nekom Grend Slemu. U međusobnim susretima – od kojih su 2 igrana na šljaci - Nadal ubedljivo vodi sa 3-0, bez izgubljenog seta. Ovaj meč će biti 14 sve-špansko čevrtfinale na Grend Slem turnirima, a deseto samo na Rolan Garosu (poslednje 2014 – Nadal vs. Ferer).

Nijedan španski igrač nije dobio Nadala na Rolan Garosu (skor 13-0), a samo u tri maha je izgubio na bilo kojem od Grend Slem turnira, protiv Ferera (2) i Verdaska (skor 2017 Roland Garros day 10 men’s match notes 20-3). Ono po čemu su Nadal i Karenjo-Busta najpribližniji je broj pobeda na šljaci ove godine (Rafa 21, Pablo – 20), kao i po tome da su obojica u Top 5 igrača po broju pobeda na ATP Turneji ove sezone (Nadal 40, Karenjo Busta – 27).

Ipak, među nekadašnjim partnerima koji su osvojili Masters u dublu (Šangaj 2016) postoji ogromna razlika I po tome što je Nadal ove godine prepustio protivnicima samo 20 gemova do ulaska u četvrtfinale, što je njegov drugi najbolji rezultat svih vremena posle istovetnog plasmana 2012. na RG (19 gemova).

U tom smislu se izdvaja I pobeda protiv Basilašvilija – uz samo jedan izgubljeni gem za sva tri odigrana seta. Nadal bi

pobedom protiv Pabla stigao do stotog trijumfa u mečevima na pet setova na šljaci – još jedna lepa “stotka” u njegovoj arhivi – čime bi postao tek peti igrač u Open eri koji je ostvario deseti polufinalni nastup na nekom Grend Slemu. Jedini put da je Rafa ovde izgubio u četvrtfinalu bio je protiv Novaka Đokovića 2015. godine.

Naravno, on je igrač sa najviše uspeha na Rolan Garosu u istoriji ovog turnira, sa odnosom pobeda i poraza 76-2 (!!!!), ispred Federera (65-16), Đokovića (59-11) i Viljasa (58-17). Ako je sudeći po ovoj statistici, polufinale Đoković – Nadal je već “na programu”. Ipak, odlični rezultati obojice mlađih izazivača ove sezone i sjajna forma prikazana u Parizu ove godine im svakako daje za pravo da veruju da imaju više nego dobru šansu – da se bore za izuzetan plasman u polufinale Rolan Garosa 2017. Što budu hrabriji u svojoj želji da to i ostvare – utoliko će uživanje svih ljubitelja tenisa danas širom sveta biti veće!

(Telegraf.rs)