Priče sa Rolan Garosa (2): Mladost Srbije se budi, da li smo se potajno svi ovome dugo nadali?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zašto ne razmišljati o nečemu još većem kada se već ovde i stiglo?

Foto: MN Press, Telegraf.rs

U poslednjoj deceniji, uvek Srbija ima po 4-5 predstavnika u glavnom žrebu nekog Grend slema, ali smo se na tih 4-5 imena praktično navikli i po starom reperu znamo od kojeg možemo šta da očekujemo. Ponekad se doda još jedno ili dva, ali to je u suštini to. Guraj, Srbijo, sa tim što imaš. Ipak, kao da je ovaj Rolan Garos sudbonosan, kao da će uneti novu krv u naš tenis, kao da će promeniti sliku zauvek.

Koliko puta smo već videli na sceni da Novak ide do kraja, a da se Lajović, Krajinović, Đere i Kecmanović probijaju do nekog trećeg (eventualno četvrtog) kola, a onda ostanemo samo sa Đokovićem?

Nije uvek tako, pomeranja se dešavaju i neki uskočki manevri, ali jedino je Novak bio taj koji može da pregazi četvrtfinalni potok i jurne ka tituli.

Kod srpskih dama to odavno nije više stvar i tematika.

Pre skoro 10 godina smo videli jednu našu predstavnicu koja je dogurala do četvrte runde Grend slema, a nakon toga mrak.

Aleksandra Krunić kojie 2014. godine na US Openu uspela da dođe do tog momenta, izgledala kao poveznica dve generacije, ali nakon Ane i Jelene to je nešto čemu se sa setom sećamo.

Možda je ovaj uvod bio previše jak za činjenicu da ću konstatovati ulazak Hamada Međedovića i Olge Danilović u glavni žreb Rolan Garosa, ali trenutna nada mi jednostavno nalaže da se mentalno pobrinem o održavanju iste.

Ta energija koju su doprineli srpskoj česti u Parizu je fenomenalna.

Bodrili su jedno drugo u tom pohodu, proslavili zajedno i sada smo pred početak glavnog dela u pojačanom sastavu.

I to na najbolji mogući način - sa 22-godišnjakinjom i 19-godišnjakom.

To je ta nova realnost koja preti da postane učestali momenat na sva četiri velika turnira.

- Ludilo, brate, neviđeno, sva tri meča su išla u tri seta. Sva tri su bila ultra naporna, čak ovaj danas je bio i ponajmanje. Juče kada sam igrao sa Argentincem (Serundolom, prim. aut), on je bio jako težak protivnik. Prvo kolo je isto bilo vrlo napeto. Zadovoljan sam i prezadovoljan, mislim da još nisam siguran i ne mogu da verujem u sve ovo. Adrenalin me drži, presrećan sam, stvarno je divan osećaj - ovo je rekao Hamad nakon meča, ali sada nema stajanja.

Što veći koraci, to će se brže etablirati za ono što mu se i predviđalo.

Očekuje se da mladi čovek ima uspone i padove, da pravi neke nerezonske poteze koji ga neretko odvuku u poraz i odvojeni neuspeh, ali je Međedović u tri meča zaista pokazao veliku mentalnu snagu.

On je praktičnu u tri okršaja dokazao da nema dečje bubice, da ne pada i kada gubi, da ide ka pobedi i kada mu ne ide u jednom setu.

Sva tri je gubio i sva tri je pobedio.

To je ono što ga čini još ozbiljnijim kandidatom za top tenisku priču.

Foto: Telegraf.rs

Sa druge strane, u glavni žreb Rolan Garosa, kao i prošle godine, pristigla je Olga Danilović.

Ona sa glavnim kosturom ima posla već nekoliko godina i uspevala je na tri Grend slema da ode i do drugog kola.

Ipak, tu stane, povreda kaže svoje, glava ne kaže svoje, potencijal ne pokaže svoje i svoje ne dođe na svoje.

Eto.

Idemo još jednom.

Ipak, prilično se ne razmišlja o tome da, i pored sada već duge prisutnosti u srpskom tenisu, Danilovićeva ima samo 22 godine.

Da.

Prostora za napredak koliko god želite i prostora za uspehe pod zastavom Srbije koliko hoćete.

Samo je potrebna da se otkloni ta barijera i da je vidimo jednom dalje od druge runde takmičenja.

Prošle godine se takođe nakupila pobeda u kvalifikacijama u Parizu, onda je sjajno prošla pored Mađarice Galfi, da bi na drugoj stepenici naletela na Jil Tajhman koja je u tom momentu glasila za jednu od najboljih defanzivki na turu uz tempiranu sjajnu formu.

Ništa, novi pokušaj je tu.

Za Olgu novi i za Hamada prvi.

Međedovića u prvom kolu očekuje duel protiv Markosa Đirona, a interesantno je po kladionicama upravo predstavnik Srbije favorit, čak nešto i više od blagog.

Ono što mi znamo jeste da je Điron sa svojim 74. mestom na ATP listi više nego duplo bolje rangiran od Hamada i da papir govori drugačije od kladionica. Mi ćemo ipak verovati kladionicama i nadati se u njihov pravi sud.

Foto: Telegraf

Ukoliko bi to prošao, išao bi na pobednika dula Jiržija Lehečke i Jana Lenarda Štrufa, ali svaki uspeh i svako zalaganje na turniru je sasvim dovoljno za prvi put.

Dok ga nosi adrenalin, neka samo skuplja poene iskustva i sprema se za neke nove zadatke. Niko se na planinu nije popeo iz jednog koraka.

Nikakav nerealan posao nema ni Olga koja će na startu igrati protiv Ukrajinke Katerine Baindl koja je 80. na svetu i tek 24 pozicije bolje rangirana od mlade Srpkinje.

Put joj, objektivno, nije težak do treće runde i novog rekorda, a tamo bi je projektovano verovatno sačekala Ons Žaber, sedma nositeljka.

Sve u svemu, ova bliska budućnost će uticati na dalju budućnost, pa se valjalo i preslišati mogući novi momenti uspeha.

Zašto ne razmišljati o nečemu još većem kada se već ovde i stiglo?

Već imamo ovim parče budućnosti, ali čekamo da se budućnost zaista i ostvari onako kako je mi zamišljamo.

(Telegraf.rs)