Flavija Peneta za Telegraf: "Volela bih da Rafa ili Nole osvoje titulu, muža teram da nastavi da igra tenis!"

Bivša članica Top 10 biće upamćena po pobedi nad zemljakinjom Vinči u finalu US Opena

Foto: Profimedia/Piovanotto Marco/ABACA/Abaca Press

Svojevremeno, Flavija Peneta je bila svima na VTA turu nezgodna protivnica, osvojila je US Open, po tri puta dolazila do četvrte runde Rolan Garosa i Vimbldona, u Australiji je išla i do četvrtfinala, a danas uživa u penziji i biće prisutna u Parizu na velikom okršaju Novaka Đokovića i Rafaela Nadala.

Italijanka je deo egzibicionog turnira legendi na Rolan Garosu, a ekskluzivno za Telegraf je navela da bi svog muža, Fabija Fonjinija, ipak volela da vidi još koju godinu na teniskim terenima. Sam Fabio je već u Beogradu naveo da polako razmišlja da odloži reket, ali Flavija smatra da za to još uvek nije vreme.

- Mislim da Fabio može da igra još dugo, još uvek može da igra tenis na visokom nivou. Njegov talent ne bledi, fizički je "prisutan" i može da se nosi sa naporima. Mogu da kažem da to nije perfektno, jer je normalno da sa godinama dolaze i problemi. Tako je-kako je, to je život, to je sport. Može da ostane na turu malo duže, nagovaram ga da ostane tamo! - našalila se Peneta.

Šta očekujete od meča Novaka i Nadala?

- Borbu do poslednjeg daha. Uvek je tako, znamo šta ćemo videti, spremni smo za to. Igrali su jedan protiv drugog 58 mečeva, ali i stižu novi momci, svesni su i oni toga. Bore se jedan sa drugim, a bore se i sa drugima. Šteta što ovo nije finale. Moraju da misle i na druge, tu je i Karlitos koji može da se lako umeša. Ovde se pravi istorija.

Iga Švjontek je zavladala ženskim tenisom, može li je ko ugroziti?

- Vrlo je fokusirana na to što radi, zna šta joj je činiti kako bi ostala na vrhu. Ona pobeđuje svakog dana, zamislite samo koliko je to samopouzdanje. Kada niko ne uspeva da vas pobedi, počinjete da stvarno verujete da se nepobedivi, u tome leži njena snaga. Osećaj koji imam kada je gledam je da joj je stalo svakog momenta, da nikada sebi neće reći "ne interesuje me kakav će ishod da bude", da manje da od sebe. Želi da pobedi svaki put, sve je gladnija. Nismo imali odavno nekoga na VTA turu ko je konstantan, nadam se da će ostati na vrhu najduže što može.

Sve više Italijana je u samom teniskom vrhu- Siner, Beretini, Sonego, Museti, Trevisan... Kako se desila ova ekspanzija?

- Imamo dosta igrača u muškoj konkurenciji, pravi nalet je u toku, više nisam ni sigurna koliko ih je u Top 100. Devojke malo zaostaju, ali imamo Martinu Trevisan koja je uspela ovde, na Rolan Garosu, da se plasira u četvrtfinale, Kamila Đorđi je, nažalost, eliminisana juče. Ako poredimo, momci su bolji od devojaka u ovom momentu, ali smatram da je to sve jedan protok i da se kod nas često dešavaju smene generacija.

Ko je favorit kod momaka, a ko kod devojaka za osvajanje Rolan Garosa?

- Ah... Ne znam! Ne znam zaista. Moram malo bolje da prostudiram žreb i četvrtfinala. Eto, volela bih da vidim Rafu ili Noleta sa titulom, ali tu je Karlitos kojeg volim da gledam, volim ga i kao osobu jer je jako dobar dečko. Kod žena je to Iga, ona ima najveće šanse. Ali, kod žena nikada ne znate, u tome je i lepota! - zaključila je Peneta.

Video: Đoković: Gubim 4.000 bodova bez prilike da ih branim zbog kancelarije i politike

(Telegraf.rs)