Osvajao Svetsko prvenstvo 14 puta, jedva plaća račune, sad ide u penziju: "Nisam znao da li ću imati za hranu"

S. I.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Chris Sargeant/ProSports/Shutter / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kada pomenemo ime Fila Tejlora, malo kome u Srbiji na pamet padne velika sportska zvezda. Čovek upravo sa ovim imenom i prezimenom je najveća legenda svog sporta i neko ko je u karijeri osvojio 214 pehara.

Najveći pikado igrač u istoriji u sredu je otkrio da sada i zaista odlazi u penziju sa 64 godine, nakon što se pre dve vratio u profesionalne vode, iako se 2018. prvobitno povukao.

Glavni razlog za ovakvu odluku je povreda kuka koju je doživeo i zbog koje je podvrgnut operaciji ne tako davno, što je u svetu pikada ozbiljan problem zbog konstantnog stajanja i načina na koji se strelice izbacuju.

Jedan od najpoznatijih Engleza i čovek za koga zna svaki sportski fan na Ostrvu je ukupno 14 puta osvajao PDC Svetsko prvenstvo, 16 puta Mečplej, kao i 11 puta Svetski Gran pri, a od velikih pehara ima i 5 UK Opena, 6 Grend slemova, 4 Evropska prvenstva, 3 Finalna trofeja na šampionatima igrača, kao i 6 Premijer ligi.

- Sada sam penzionisan, zaista. Sada ću samo imati neke lične nastupe - rekao je Tejlor i nastavio:

- Kako znam da je sada zasigurno? Moje oči su otišle pre nekoliko godina, zatim i kuk, pa putovanja. Daleko ste od kuće po četiri, pet dana nedeljno i dobro je za novac, ali ne i za porodicu.

Istakao je i da se njegovo telo oseća kao da ima 90 godina.

- U glavi sam tinejdžer, ali mi telo ima 90 godina. Zbog čega sam i dalje gurao? Ako pobedim na turniru to plaća moj račun i hranu. Svaki turnir je bio kako bih imao za račune, nisam znao da li ću imati dovoljno - zaključio je Tejlor kada je govorio o razlozima ostanka i potom finalnog povlačenja iz pikada.

Inače profesionalni pikado igrači njegovog ranga (mada niko još nije blizu baš tog nivoa) na godišnjem nivou danas uz sponzorske ugovore, obrću i više miliona funti, ali je u doba kada je on dominirao, do 2012, ta suma bila značajno manja.

(Telegraf.rs)