Samo trećina dece u Srbiji bavi se fizičkom aktivnošću: Porazna statistika traži hitne promene

Vreme čitanja: oko 3 min.

U Beogradu će biti održan 35. forum Evropske asocijacije profesora fizičkog vaspitanja (EUPEA) koji će pokušati da pruži neke nove smernice u razvoju dece

Foto: Shutterstock

Rezultati istraživanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Republici Srbiji 2018. godine koje su sporoveli Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje „dr Milan Jovanović - BATUT“ i Svetska zdravstvena organizacija, prilično su zabrinjavajući i govore da samo trećina dece ima dovoljnu fizičku aktivnost, koja prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije iznosi 60 minuta dnevno.

Ovo istraživanje je takođe otkrilo da su u svim uzrasnim kategorijama dečaci značajno fizički aktivniji od devojčica kao i da se sa godinama dodatno smanjuje broj svakodnevno fizički aktivne dece, što je posebno izraženo kod devojčica.

Iz tog razloga 35. forum Evropske asocijacije profesora fizičkog vaspitanja (EUPEA) koji će se održati upravo u Beogradu u hotelu Kraun plaza od 7. do 10. novembra biće od velike važnosti. Ovaj forum organizuje Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ u saradnji sa Savezom profesora fizičkog vaspitanja Srbije i Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a uz podršku Ministarstva prosvete i Ministarstva sporta.

Učestvovaće preko 50 predstavnika nacionalnih asocijacija profesora fizičkog vaspitanja iz više od 30 evropskih zemalja, a zaključci ovih stručnjaka u značajnoj meri mogli bi da utiču na promene i osavremenjivanje programa fizičkog vaspitanja u Srbiji, čija će reforma početi upravo po završetku ovog naučnog skupa.

Foto-ilustracija: Shutterstock

- Fakultet za sport od nedavno ima master studijski program Fizičko vaspitanje i sport i prepoznao je važnost ovog naučnog skupa na međunarodnom nivou. Ovaj forum trebalo bi da donese brojne novine i napredak u fizičkom vapsitanju dece kod nas, pre svega kroz razmenu iskustava između stručnjaka iz cele Evrope i izuzetno je značajno što se sve to održava upravo u Beogradu. Promene koje se najavljuju i o kojima će se diskutovati trebalo bi da idu u smeru uvođenja novih savremenih tehnologija u nastavi fizičkog vaspitanja kao što su razne platforme za učenike i nastavnike koje će pomoći u promociji zdravih stilova života - rekao je doc. dr Miroslav Marković, profesor na Fakultetu za sport i potpredsednik Saveza profesora fizičkog vaspitanja Srbije.

On je istakao da će se kroz časove fizičkog vaspitanja više računa povesti o razvoju motoričkih sposobnosti kod dece, a manje o sportsko-tehničkom obrazovanju, jer su sportske igre previše zastupljene, a motoričke sposobnosti i njihovo unapređivanje neophodne kako bi se stalo na put sve većim problemima kod dece kao što su gojaznost, hipertenzija i srčani problemi.

- Ipak, treba naglasiti da će ovaj forum doprineti i razvoju školskog sporta tako što će predložiti da nastavnici fizičkog vaspitanja i njihova stručna udruženja u budućnosti budu nosioci tih aktivnosti što do sada nije bio slučaj i to u saradnji sa sportskim klubovima i savezima. Školski sport ima dualizam u sebi, jer je jedan deo u nadležnosti Ministarstva prosvete, a jedan deo u Ministarstvu sporta i to nije samo problem kod nas. Neophodno je da se napravi ta spona i ovaj forum će to pokušati da uradi na najbolji mogući način“, konstatovao je doc. dr Miroslav Marković.

U pomenutom naučnom istraživanju navodi se i da je fizička aktivnost dece značajna ne samo za održavanje energetskog balansa već i izgradnju koštanog tkiva čime se smanjuje rizik hroničnih bolesti u odraslom životnom dobu. Takođe, redovna fizička aktivnost smanjuje rizik povišenog krvnog pritiska, metaboličkog sindroma i depresije i održavanje poželjne telesne mase, ali i doprinosi mentalnom zdravlju, a poslednjih decenija beleži se stalni pad učestalosti redovne fizičke aktivnosti i većina adolescenata nije fizički aktivna u skladu sa peporukama.

(Telegraf.rs)