Treće izdanje biciklističke trke Wild Bear MTB na Tari od 04. do 07. septembra

E. S.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Zlatan Precanica

Treće izdanje Wild Bear MTB etapne trke održaće od 04. do 07. septembra 2024. godine, na terenima Nacionalnog parka Tara. Tri dana nadmetanja na stazama ukupne dužine od 160 km u izuzetno jakoj konkurenciji evropskih prvaka i državnih šampiona iz 12 evropskih zemalja.

Wild Bear MTB etapna trka je međunarodna trodnevna biciklistička manifestacija, koja okuplja najbolje vozače planinskih bicikli iz Srbije, regiona i Evrope. Vozači koji nastupaju u parovima, tokom tri dana nadmetanja pređu 160 km specijalno pripremljenih i obeleženih šumskih staza i makadamskih puteva, a savladaju visinsku razliku od 4.000 m.

Jaku konkurenciju činiće državni šampioni nekoliko zemalja u regionu, mnogobrojni učesnici sa velikim iskustvom na svetski poznatim etapnim trkama, evropski šampioni u biciklizmu i učesnici plasirani u prvih 100 na UCI rang listi. Sve ovo doprinosi da trodnevno trkanje na terenima nacionalnog parka Tara bude u rangu vrhunskih svetskih MTB događaja.

Timovi će osim mogućnosti da se provozaju živopisnim predelima Tare i istraže skrivene kutke netaknute prirode Nacionalnog parka, uživati i u lokalnoj kuhinji i gostoprimstvu, kao i brojnim turističkim lokalitetima, kojima Tara obiluje. Ovakve manifestacije doprinose značanom povećanju prihoda od turističke posete iz celog regiona, ali i u dobroj meri rade na promociji Nacionalnog parka Tare i okoline.

Osnovan 1981. godine, Nacionalni park Tara je poznat po svojoj lepoti i savršenim MTB terenima. Mnogo otvorenih površina, šumskih puteva, pojedinačnih staza i šumske raznolikosti nude razne mogućnosti za jedinstveno MTB uzbuđenje.

Biciklističku trku “Wild Bear MTB stage race” organizuje Sportsko udruženje “Na sve strane” , nadaleko poznato ljubiteljima planinskog biciklizma i trčanja po manifestacijama Tri strane Kopaonika i Trail race Kopaonik, a u saradnji sa Nacionalnim Parkom Tara, Turističkom oranizacijom “Tara-Drina”, Centrom dečijih letovališta Beograda i udruženjem za sportove u prirodi “Maple Adventure”.

(Telegraf.rs)