Doktori su joj rekli da neće moći da hoda, napustila je sport, a sada stiže u Pariz da uzme zlato na OI

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Pre 18 meseci nije mogla ni da sanja o ovome

Printskrin: Instagram/chantelle_reid1_

Neverovatna životna priča nalazi se iza britanske bokserke Šantel Rid (26) koja dolazi na Olimpijske igre u Pariz po zlatnu medalju, iako su joj doktori pre nekoliko godina rekli da će biti paralizovana!

Bokserka srednje kategorije prisetila se kako je njena obećavajuća omladinska karijera dovedena do kraja zbog šok dijagnoze koju jednostavno nije želela da prihvati.

- Bila je 2015. godina, upravo sam se vratila sa svetskog omladinskog prvenstva u Kini, gde sam stigla u polufinale nakon četvoronedeljnog intenzivnog trening kampa. Gledajući unazad, bio sam mlada i moje telo nije bilo baš razvijeno. Bio je to zaista težak kamp i kada sam stigla kući počela sam da imam problema sa leđima - rekla je Ridova:

- Išla sam na skener, specijalista je pogledao rezultate i rekao mi da imam ozbiljnu degeneraciju diskova u donjem delu kičme. U suštini, rekao je da ću završiti u invalidskim kolicima i da neću moći da hodam ako stanje bude gore. Nisam želela da mu verujem. Kada je to rekao, okrenuo sam se prema njemu i dodala: „Ne, to nije istina. Mogu da boksujem. Upravo sam se vratila iz Kine."

Nastavila je Ridova da se priseća.

- Ali onda sam išla kod još dvojice specijalista da pogledaju rezultate - i svi su rekli isto. Tada sam shvatila koliko je to ozbiljno i jednostavno sam prestala da boksujem. To je bilo tako teško jer je to bilo sve što sam ikada želeo da radim.

To je značilo da je morala da pronađe drugo zanimanje. Postala je savetnik za hipoteke i radila je honorarno u teretani svog oca.

- To je bilo dobro za mene jer mi je vratio adrenalin koji sam imala kao bokser. Da ste mi pre dve godine rekli da ću biti u Parizu, nasmejala bih se. Tada nisam ni boksovala i jednostavno ne bih verovala. Ali pre otprilike 18 meseci razgovarala sam sa svojim tatom o tome šta bih mogla da uradim i rekala sam mu "više me ne boli" i objasnila da sam počela da treniram da bih sebi olakšala leđa. Na početku sam samo želela da se vratim u ring, a ne da boksujem na međunarodnom nivou - rekla je Šantel i dodala:

- Prošlo je tako dobro da sam u januaru 2023. odlučila da se osećam dovoljno dobro da dođem u državno prvenstvo. Pobedila sam, a zatim sam pozvana na procenu tima Engleske, a zatim i procenu Velike Britanije. Nekoliko meseci kasnije Rob Mekreken mi je rekao da želi da uđem u kvalifikacije za Olimpijske igre – kvalifikovala sam se u februaru i evo nas.

(Telegraf.rs)