Tadej Pogačar je "kralj" uspona: Neverovatni Slovenac nadomak velike ukupne pobede na čuvenom Tur d Fransu!

S. T.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Slovenac je samo podebljao prednost pred poslednje dve etape

Foto: Profimedia

Slovenija bi uskoro mogla da počne da slavi uspeh iz Francuske. Ne sa Olimpijskih igara, ali sa čuvenog Tur d Fransa, gde je fantastični Tadej Pogačar danas na 19. etapi uspeo da uveća svoju prednost na vodećoj poziciji između Embruna i Izola.

Etapa je bila dugačka 144,6 kilometara, a Pogačar je stigao do četvrte etapne pobede na ovogodišnjem Turu. Na završnom usponu dana, on je izveo veliki napad. Na oko 8,7 kilometara pre cilja je vodeći bio Mateo Jorgenson sa skoro tri minuta prednosti, ali ga je Slovenac sustigao, pretekao i na kraju slavio.

Drugi na današnjoj etapi bio je upravo Jorgenson sa 21 sekundom zaostatka, dok je treće mesto zauzeo Simon Jejts iz Velike Britanije sa 40 sekundi kašnjenja u odnosu na Pogačara.

Najavljivao je Jonas Vingegord iz Danske da bi danas možda mogao da napadne Pogačara i da nadoknadi tri minuta i 11 sekundi zaostatka koliko je imao u generalnom plasmanu, a zapravo je na kraju propao samo još dublje.

Na kraju je Vingegord imao minut i 42 sekunde zaostatka za Pogačarom na etapi i dva dana pred kraj Tur d Fransa to znači da Slovenac ima ukupno pet minuta i tri sekunde prednosti ispred njega.

Zanimljivo je da je Pogačar slavio i na Điru, tako ad bi postao prvi biciklista koji bi u istoj godini osvojio dve najveće trke u 21. veku. Poslednji koji je to uspeo bio je Marko Pantani 1998. godine.

(Telegraf.rs)