Nenad Smiljković za Telegraf: "Najbolji na prvenstvu idu u reprezentaciju, takmičari su došli iz 25 klubova"

S. L.
S. J.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve je spremno za spektakl

Foto: Telegraf

Ovog vikenda se u Vrnjačkoj banji održava 14. prvenstvo Srbije u sportskom obaranju ruke, koje je u organizaciji Srpskog sportskog saveza za obaranje ruke, dok je sam predsednik Nenad Smiljković govorio za Telegraf o njemu.

Smiljković je otkrio i da su ovog vikenda takmičari iz 25 klubova u Srbiji uzeli učešće na turniru.

  • Nenade, pred nama je 14. već sada tradicionalno državno prvenstvo u sportskom obaranju ruke koje će biti podeljeno u dva dana po svim uzrasnim kategorijama?

- Da, evo u Vrnjačkoj banji, Srpski sportski savez za obaranje ruke u saradnji sa opštinom Vrnjačka banja i ovim predivnim hotelom Fontana organizuje 14. državno prvenstvo Srbije u sportskom obaranju ruke ovde u sali, u svečanoj sali u hotelu Fontana. Imamo preko 25 klubova koji su uzeli učešće na ovom državnom prvenstvu i preko 300 takmičara je trenutno u Vrnjačkoj Banji. Kao što ste rekli, podelili smo u dva dana. Danas se takmičari bore u levoj ruci, a sutra se bore u desnoj ruci. Po prvi put imamo i takmičenje osoba sa invaliditetom u stojećem stavu i to je nešto što ćemo i u narednom periodu promovisati i raditi na što više takmičara da uzme učešće i u toj kategoriji.

  • Takođe tu je veliki broj naših reprezentativaca koje očekuju internacionalna takmičenja. Koliko će njima zapravo ovo pomoći za neku fizičku spremu i te pripreme za ono što ih čeka dalje?

- Ovo su ujedno i kvalifikacije svih takmičara za ulazak u reprezentaciju Srbije. Prva dva mesta u svim kategorijama ulaze direktno u reprezentaciju Srbije, a reprezentaciju Srbije u maju mesecu već očekuje Evropsko prvenstvo od 2. do 12. maja u Slovačkoj i u Bratislavi i svetsko prvenstvo u Moldaviji u avgustu mesecu. Tako da su ovo i ujedno kvalifikacije. Svake godine menjaju se takmičari u reprezentaciji, najbolji sami ulaze. Selektor Goran Žepina iz Kaća vredno će pratiti svakog takmičara, tako da u aprilu mesecu se pravi spisak i znaćemo ko predstavlja Srbiju u maju mesecu na Evropskom prvenstvu.

  • Iz kog dela Srbije dolazi najviše takmičara za generalno ovo prvenstvo?

- Kao što sam rekao, na ovom državnom prvenstvu učestvuje 25 klubova. Imamo najviše takmičara iz Niške banje, to je najbrojniji klub Can Opener. Zatim iz Novog Sada, Bačke Palanke, Šapca, Trstenika, imamo tri kluba, tako da to su neki gradovi koji su centri "arm wrestlinga" u Srbije.

  • I za kraj neka očekivanja od samog događaja i neke prognoze recimo za pobednike?

- Pa imamo dosta favorita. Favorit desnom rukom je dečko iz Bijeljine koji nastupa za klub Vukovi iz Petrovca na Mlavi, a dečko iz Beograda, to je iz Kladova, Nemanja Grujić je favorit, on je prošlogodišnji apsolutni šampion u levoj ruci iz kluba Vorior iz Beograda. Tako da to su dva favorita koje očekujemo da ponove uspeh od prošle godine.

(Telegraf.rs)