Završen je evropski šampionat 2023. u Skyrunning-u na Prokletijama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Takmičenju nisu prisustvovali samo evropski trkači već i nekoliko njih iz Azije a trkačica iz Hong Konga i trkač iz Vijetnama

Foto: Skyrunning Serbia

Gledano kroz brojke, podeljeno je 27 medalja, pređeno 84 km i visinska razlika od 7550 m. Međutim ono što je važnije svetski skajraneri su imali priliku da dođu u Crnu Goru, prvi put u ovaj deo Evrope, nakon dominacije italijanskih, francuskih, švajcarskih i španskih takmičenja, zahvaljujući Marku Nikoliću i njegovom timu.

Takmičenju nisu prisustvovali samo evropski trkači već i nekoliko njih iz Azije a trkačica iz Hong Konga i trkač iz Vijetnama su osvojili i medalje. Lokalno stanovništvo sa kojim smo razgovarali nije verovalo da je neko došao iz Hong Konga u Gusinje da se takmiči.

Naravno, njihove zemlje nisu ušle u konačno rangiranje jer je u pitanju bilo evropsko takmičenje, a konačna lista zemlja je izgledala ovako:

Foto: N. Dikić

Španci su osvojili prvo mesto ne tako ubedljivo u odnosu na Italijane, koji su odskakali od svih, kako je Denis (predsednik nacionalne federacije) primetio, kao formula jedan. Česi i Šveđani su podjednako iznenadili, iako se može reći da je Šveđanin Martin Nilson definitivno prevagnuo simpatije u korist Šveđana jer je osvojio medalju u Sky race-u i kombinaciji.

Reprezentacija Srbije je bila velika. Znam da su se spremali i bili veliki entuzijasti. Pred njima je budućnost ako nastave da treniraju, da rade kao tim i naravno ako dobiju podršku društva, jer je ovo sport za koji svi moramo da se izborimo.

Foto: N. Dikić

Među njima bih svakako izdvojio Negovana Ganeta Stankovića koji je pretrčao sve tri trke u svojoj 63 godini, što znači 84 km i visinsku razliku od 7550 m, ali i učestvovao u markiranju trase u pripremi šampionata.

Foto: N. Dikić

Kao i na svakom velikom takmičenju urađene su doping kontrole izvan takmičenja i na samom takmičenju. Testirani su pobednici, ali i oni koji su svojim rezultatima zavredeli pažnju i najavili borbu na rang listi.

Na kraju je možda važno pomenuti i reči Marina Đakometija (direktora svetske federacije) koji je tu bio sa svojim timom tokom celog takmičenja: „Veoma je uzbudljivo videti učešće toliko zemalja – 19 se izborilo za poene. Inspiracija je videti nove, mlade sportiste i nove zemlje kako sijaju na podijumu. Konkurencija je bila teška, a staze, u ovoj zemlji nove za skyrunning, zahtevne i izazovne. Zahvaljujem se Marku Nikoliću i Skyrunning timu Srbije i Crne Gore na odličnoj, profesionalnoj organizaciji u planiranju i izvođenju događaja.“

Prof.dr Nenad Dikić, Fakultet za fizičku kulturu i menadžment u sportu, jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum.