10 godina na dobrom putu: Udruženje za sportsku kardiologiju Srbije postavilo nove standarde

Recept za uspeh je jednostavan - entuzijazam, znanje i ideja da naučiš druge

Foto: Privatna Arhiva/Ivana Nedeljković

Verovatno niko na početku nije znao da će Udruženje za sportsku kardiologiju Srbije za svoju desetogodišnjicu imati pravi pravcati simpozijum sa 27 predavanja koja su obuhvatila sva stanja i bolesti koje mogu da dovedu do iznenadne srčane smrti.

A sve je počelo davne 1995. godine kada je prof. Slobodan Živanić osnovao Udruženje za medicinu sporta Srbije sa idejom da svi stručnjaci koji se bave sportom imaju mogućnost da razmene ideje i saznaju sve ono što je novo u sportskoj medicini. Nakon održanih nekoliko kongresa i organizacije kongresa Evropskog koledža sportskih nauka u Beogradu, ukazala se potreba da neke oblasti sportske medicine dobiju svoja udruženja slično kako je to urađeno u svetu.

Kardiologija je uvek imala počasno mesto u sportskoj medicini jer je definisala testove opterećenja, dijagnostiku i terapiju svih onih stanja i bolesti koje su mogle do dovedu do ozbiljnih problema uključujući i smrt. Međutim, pored definisanja problema u knjizi „Iznenadna srčana smrt u sportu“ (urednik Nenad Dikić) podjednako je bilo intrigantno prihvatanje novih tehnologija u praćenju sportista. Tako je knjiga „ Monitoring srčane frekvencije u sportu i rekreaciji“ (Slobodan Živanić i Nenad Dikić) postala pravi bestseler, a tiraž je rasprodat za samo nekoliko meseci. Za utehu onima koji je nisu kupili je Google books gde su ova knjiga i ostala izdanja nalaze postavljena u celosti.

I sledeće izdanje „Evropske preporuke za učestvovanje u rekreativnom i takmičarskom sportu“ (urednik Nenad Dikić) je bukvalno razgrabljeno jer u klasičnim medicinskim knjigama nije bilo dovoljno informacija vezanih za sportsku kardiologiju.

I onda kao uvertira dolazi prevod knjige „Sportska kardiologija – klinički slučajevi“ čiji je urednik bio prof. Antonio Peliće koje je bio i jedan od podstrekača za osnivanje Udruženja za sportsku kardiologiju Srbije, jer shvatio da kod nas postoji potencijal za tako nešto, s obzirom na značajne sportske rezultate i tradiciju u sportskoj medicini.

Ubrzo nakon toga 2012. osnovali smo Udruženje i prvi predsednik je postala prof. dr Jelena Stepanović koja je zahvaljujući pre svega poznavanju stres testiranja razumela problem opterećenja u sportu i iznenadne srčane smrti.

Prof Dr Jelena Stepanović je bila prvi predsednik Udruženja za Sportsku kardiologiju Srbije Foto: Nenad Dikić

Sa njom i kolegama sam pripremio verovatno najbolje izdanje vezano za fizičko opterećenje i srce, knjigu „Zdravo srce za sve“  koja je ovog puta razgrabljena pre svega od onih koji su preboleli infarkt ili neki drugi kardiovaskularni događaj. Cela ta oblast prehabitacije i rehabilitacije je kod nas bila u velikoj meri zanemarena pogotovo iz ugla pacijenta. Jednostavno nije postojalo dovoljno informacija o tome kako treba da sprečimo, a kako da se ponašamo kada dođe do kardiovaskularnih problema.

Foto: Privatna Arhiva/Ivana Nedeljković

Nažalost prof. Jelena Stepanović nije dočekala da vidi uspeh udruženja, preminula je 2018. godine. Njen naslednik doc. dr Vojislav Giga je nastavio njeno delo i ubrzo je odlučeno da počnemo sa organizovanjem kurseva i stres testiranja.

Za tu priliku smo prof. dr Ivana Nedeljković i ja uredili knjižicu „Stres test“je smo smatrali da knjiga mora da bude napisana kao osnova za predavanja.

Sve ono što se dešavalo nakon toga možemo da zahvalimo prof. dr Ivani Nedeljković jer je unela neophodnu energiju i podigla aktivnosti na mnogo viši nivo, ne samo organizovanjem sesija na kardiološkim kongresima, već pre svega organizovanjem kurseva iz ergospirometrije, koje kod nas i danas radi jako malo ljudi.

Možda je tako simbolično zatvorila krug u odnosu na knjigu „Aerobna sposobnost“ koju je prof. Živanić napisao sa koautorima 1999. godine i sa pravom preuzela palicu vođenja Udruženja za sportsku kardiologiju Srbije. Dokaz je i održan simpozijum „Iznenadna srčana smrt u sportu – Kako sprečiti tragičan kraj“ pre nekoliko stotina učesnika i zainteresovanih lekara i stručnjaka u sportu.

Kao i uvek nisu bile dovoljne samo želje, rad i entuzijazam, bio nam je potreban neko ko će prevoditi rad Udruženje, što smo u prof. dr Ivani Nedeljković nesumnjivo dobili, a svi mi koji smo učestvovali možemo da odahnemo, jer smo na pravom putu.

Video: Drug mi je umro na fudbalu, pa sam došao na preglede: Dr Nedeljković o važnosti prevencije

Prof.dr Nenad Dikić, Fakultet za fizičku kulturu i menadžment u sportu, jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum