Durmitor SkyRace 2022

Po prvi put u nacionalnom parku Durmitor u subotu 16. jula održana je najteža trka u okviru Sky race lige u 2022. godini u organizaciji Skyrunning Serbia & Montenegro uz veliku podršku Opštine Žabljak, Turističke organizacije Žabljak i Nacionalnog parka Durmitor

Foto: Promo

Kako bi bezbednost učesnika bila na najvišem nivou angažovan je Gorska služba spašavanja Crne Gore. Trka duga 37km sa 3.100 m uspona i spusta, okupila je 121 učenika iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, BIH, Velike Britanije, Litvanije, Rusije, Poljske, Nemačke, SAD, Ukrajine, Slovenije...

Staza je nosila bodovanje za UTMB, najveću planinsku trku sveta, a ima zvanični ISF (International Skyrunning Federation) skajraning sertifikat za Svetski kup u nebeskom trčanju (Durmitor SkyRace®; Country: Montenegro; Category: Sky; Technical level: 1+; Distance: 37 km; Vertical climb: 3,500m+; Highest point: 2,367m). Trka dodatno nosi i 50% više bodova u 2022. godini u okviru naše lige.

Ovo je bio pravi tehnički skajrejs koji zahteva maksimalan fokus sa tehnički veoma zahtevnim deonicama, nepristupačnim terenom, dugim alpskim usponima i silascima, siparom, snežnim sekcijama, od ulaska u srce nacionalnog parka kroz Škrku ka najstrmijem usponu Durmitora.

Tehnički veoma zahtevna trasa trke vodila je sa Crnog jezera ka čuvenom Međedu, preko Katuna Lokvice ka Mininom bogazu (2.387m n.v.), preko Sagorele ploče na Zupce i Trojni prevoj odakle se nastavlja ka Škrčkom ždrelu do vrha moćnog Prutaša (2.393m n.v.). Odatle sledi najveći uspona ka Velikom Škrčkom jezeru i mestu Planinica (2.330m n.v.), pa kroz Ališnicu do Crepulj poljane i Zmijnjeg jezera, zatim ka Bosači i preko gustih šuma Rakitovih bara podno Malog Štuoca ka cilju u Nadgori.

Proglašenje pobednika održano je u centru Žabljaka, a medalje i nagrade je uručila direktorka TO Žabljaka, gospođa Vanja Krgović Šarović.

Pobednik trke u muškoj konkurenciji bio je fantastični Bojan Grbić iz Hrvatske koji je nakon 6 časova i 12 minuta stigao na cilj. Drugoplasirani je Džeremi Lang iz Velike Britanije (7 časova i 21 minut), a trećeplasiran Danijel Lončarević iz Srbije sa samo 4 minuta zaostatka na odnosu na Džeremija.

U ženskoj konkurenciji prva na cilj je stigla Vana Čargonja iz Hrvatske za 7,36 časova, drugoplasirana je Marija Kostić iz Srbije (7,57 časova), a trećeplasirana Tatjana Jovanović iz Srbije (9,32 časova). Trku je završilo manje od 35% takmičara što govori da je ovo prava staza svetskog kalibra.

Durmitor Sky Race 2022 je bila 40. trka u organizaciji Skyrunning Serbia and Montenegro.

Ova ekstremna trka je realizovana uz veliku podršku Opštine Žabljak, TO Žabljak, Nacionalnih parkova Crne Gore, GSS Crne Gore, Autokomerca, Shambala bakery i Nadgora resorta.

Realizacija trke ne bi bila moguća bez učešća 30 (vanserijski spremnih) volontera, iskusnih trkača, planinara i velikih zaljubljenika u prirodu koji su noć proveli u šatorima na kontrolnim tačkama, okrepama i trkačkom centru.

Sledeća trka Prokletije Sky Race i Sky Ultra se održava na Prokletijama 13. avgusta 2022. u saradnji sa Turističkom organizacijom Gusinje. Kao Prokletije VK u sklopu Svetske serije 14.avgusta.

(Telegraf.rs/PR)