Sumo Bugarin živi san u Japanu: Neverovatna priča o Balkancu koji je uspeo u zemlji rvanja

Sportista iz Bugarske ostvario je veliki uspeh u svetu koji ljudi sa ovih prostora skoro i ne poznaju

Sumo rvanje je tradicionalni sport u Japanu, a malo je poznato da učesnici na borilišta dolaze iz svih delova sveta, pa i sa Balkana. 

Jedan od njih je i Daniel Ivanov rvač rac iz Bugarske koji je deo sumo sveta još od 2009. godine. Iz meča u meč Daniel je napredovao kroz 6 divizija koliko sumo u Japanu ima, pa je tako postao i deo najjače Makuči divizije. Tokom rvanja u nižim rangovima dobio je i nagradu "kinboši" koji se dodeljuje kada se izbori pobeda nad rvačem, jokozunom, iz Top divizije. Zanimljivo, samo dve godine mu je bilo potrebno da dođe do najvećeg ranga, sa titulom Sekivake.

U jednom intervjuu koji je dao za Elhovo.news u svom rodnom gradu Ivanov je ispričao kako je uspeo u sumo svetu.

- Sa borbama i sumom sam počeo da se bavim od 11. godine. Polako sam se zainteresovao za sumo. Posle Svetskog prvenstva 2014. godine hteo sam da treniram sumo borbe i počeo sam sa trenerom da se pripremam  - rekao je Ivanov u  i dodao:

-Prva borba mi je bila u Jappanu sa jednim Mongolcem, i pobedio sam. Išao sam od jedne do druge dizivije. Kažu da sam sedmi u istoriji suma koji je uspeo toliko brzo da dođem do najvećeg ranga. Trebalo mi je 18 turnira. Bilo je potrebno mnogo rada i truda, odricanja od svega, ulaziš u školu. Ne znaš kakav im je način života, šta jedu, kako treniraju. Počnješ da se učiš, kao dete. Režim je strog, ali sam se navikao. Ne čistiš, ne kuvaš, ne pereš. Imam četiri pomoćnika koji mi pomažu i brinu o meni. U našoj školi ima i tri frizera koji brinu o frizurama za nas tridesetoro.

- Tamo je sve kao po satu, kao od konac. Ništa ne može da se pobrka. Način ishrane, način života, način isshrane, sve im je, i u životu tako. Kada sam bio u školi, živeo sam u jednoj sobi sa 25 muškaraca, pa mi je bilo malo neobično. Sada odem na trening kao na posao, završavam i dolazim kući. Najlakše je odustati, najvažnija je volja i želja. Kada ne možeš, tada bi trebalo da se trudiš. To sam naučio u Japanu - rekao je Danijel Ivanov.

Sa rastom karijere, Danijel je odlučio i da promeni ime, pa sada nastupa kao Aoijama Kosuke. Ovog utorka ostvario je pobedu u desetom krugu turnira u Osaki, posle 4 poraza u nizu.

Kada je reč o rvačima sa Balkana, Danijel je treći sumo iz Bugarske, pre njega u Japanu su nastupali Kalojan Stefanov Mahlianov i Vencislav Kacarov. Pored njih, strani rvači dolaze iz Argentine, Brazila, Kine, Rusije, Mađarske, a bilo je i onih iz Velike Britanije, Estonije, Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država.

Video: Prošetajte baštom iz snova: Sto hiljada plutajućih božura i dalija, za prelep početak dana

(Telergaf.rs)