"Dobila sam perikarditis od vakcine za koronu": Italijanska odbojkašica do daljeg prestaje da igra

Frančeska pita ko će da odgovara za njeno zdravstveno stanje

Foto: instagram/francescamarcon7

Italijanska odbojkašica Frančeska Markon uznmirila je javnost tvrdnjom da je obolela od perikarditisa koji je, kako tvrdi, posledica vakcine protiv korona virusa koju je nedavno primila.

Perikarditis je inače upala srčane maramice koja predstavlja spoljni srčani omotač. Usled upale u srčanoj maramici se najčeše nakuplja veća ili manja količina tečnosti koja od spolja pritiska na srčani mišić, otežava njegov rad i dovodi do pojave simptoma bolesti.

Bolest se može zalečiti, ali za profesionalnu sportistkinju to može biti izuzetno opasna tegoba ako se ne sanira kako valja.

- Dobila sam i imam perikarditis nakon vakcine, i sad vi meni recite ko će da odgovara za to? - pita Frančeska u objavi na svom instagramu, pa kaže dalje:

- Ne postoji oblik "kompenzacije" za one koji pretrpe zdravstveno oštećenje nakon vakcinacije? Nisam antivakser, ali nikada nisam ni verovala da je ova vakcina pouzdana, i sad imam potvrdu - napisala je obojkašica Bergama.

Teško je, naravno, sa sigurnošću reći da li se ova upala može u potpunosti pripisati vakcini koju je primila, kako tvrdi, ili je po sredi nešto drugo. Inače, Odbor za bezbednost Evropske medicisnke agencije potvrdio da se slučajevi miokarditisa i perikarditisa mogu javiti u vrlo retkim slučajevima nakon vakcinacije vakcinama Fajzer i Moderna.

(Telegraf.rs)