Legendarni kenijski maratonac načinio potez o kome će se pričati i završio takmičenje na OI

L. I.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Potez za poštovanje

Foto: Printscreen/X/Eurosport_ES

Eliud Kipčoge, legendarni kenijski maratonac, završio je svoju karijeru na emotivan način u Parizu, gde je stigao sa ambicijama da postane jedini maratonac sa tri uzastopna olimpijska zlata. Iako nije uspeo u ovom izazovu, njegov oproštaj bio je dostojanstven i dirljiv.

Na stazi sa usponima do 13% nagiba, Kipčoge, koji inače ima 39 godina, suočavao se sa velikim teškoćama. U ranim fazama maratona bio je u vodećoj grupi, ali je gubio pozicije na zahtevnim usponima. Na 31. kilometru, shvativši da ne može da postigne željeni rezultat, odlučio je da stane.

Kipčoge je čekao poslednjeg trkača, Ser-Od Bat-Ochira iz Mongolije, koji je završio trku za 2:42:33. Tokom čekanja, Kipčoge je dao svoje trkačke cipele i opremu okupljenoj publici, simbolizujući svoj poštovanje prema trci i navijačima.

Nakon trke, Kipčoge je izjavio: "Stao sam na km 30 i prošao nekoliko kilometara okružen ljudima, dao im svoje trkačke cipele, brošuru i majicu. Sve osim pantalona, jer nisam mogao."

Ovo može biti njegov poslednji nastup u trci na velikim takmičenjima, gde je tokom karijere osvojio četiri olimpijske medalje, uključujući dve zlata u maratonu, i dva svetska odličja na 5.000 metara. Kipčoge je takođe postigao drugo najbolje vreme u maratonu sa 2:01:09, iza svetskog rekorda Kelvina Kiptuma.

"Da li ću nastaviti ili ne, nešto je o čemu ću morati da razmislim," rekao je Kipčoge.

Njegova karijera ostaje sinonim za izvanrednost i inspiraciju u svetu atletike.

(Telegraf.rs)