Bokserka za koju sumnjaju da je muško "ubila od batina" rivalku, a o potezu poražene posle meča priča ceo svet

M. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Turkinja je jasno stavila do znanja šta misli o svemu

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Tajvanska boskerka Lin Ju - Ting, koja je jedna od dve za koju je dokazano da ima muške hromozome, očekivano se plasirala u finale Olimpijskih igara i boriće se za zlato u perolakoj kategoriji!

Ona je jednoglasnom odlukom sudija pobedila Turkinju Esru Jildiz, a na društvenim mrežama pojavilos e nekoliko snimaka na kojima se vidi kako je Lin žestoko udarala rivalku i bacala je na konopce.

Ono što je Turkinja mogla da uradi jeste samo to da skrene pažnju na nepravdu o kojoj se priča tokom Igara, gde su Lin Ju-Ting i Imane Kelfi dobile dozvolu da se takmiče, iako im Međunarodna bokserska federacija ne dozvoljava.

A skrenula je tako što je pokazala slovo "X" koje inače označava jedno od dva (XX) i predstavlja strukturu ženskog hromozoma. S druge strane, njena rivalka, kao i Imane Kelfi, kod sebe imaju prisustvo muških "XY" hromozoma koji su nađeni psole DNK analize.

Pre nekoliko dana oglasila se i Međunarodna bokserka federacija (IBA) koja ovim boskerkama ne dozvoljava da se takmiče. Ipak, Olimpijske igre su izuzetak od ovog pravila, jer one nisu pod jurisdikcijom Svetske bokserske federacije, već MOK-a.

- Rezultati uzoraka krvi koje smo uzeli od Kelif i Lin 17. maja 2022. u Istanbulu i potom 17. marta 2023. godine u Indiji su pokazali hromozome koji su nedozvoljeni u ženskom boksu. Zbog poverljivosti medicinskih podataka ne možemo vam pokazati rezultate testova, ali svi znate čitati između redova i zaključiti o čemu se rad. One su dobrovoljno pristale na davanje krvi, a testovi su pokazali da imaju nivo testosterona kao muškarci. Isto kao muškarci. MOK se boji istine. Mi ćemo učiniti sve da zaštitimo bokserke. Bokserke koje su oštećene će dobiti novac za sve ovo što se dešava - poručili su iz IBA.

(Telegraf.rs)