Pitali smo veštačku inteligenciju, da li je Novak Đoković GOAT tenisa? Odgovor se neće svideti svima!

S. L.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Izgleda da veštačka inteligencija ne razmišlja najbolje

Foto-kolaž: Shutterstock, Tanjug/AP

Srpski teniser Novak Đoković je uspeo da "kompletira" svoju karijeru, osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu i tako je osvojio doslovno sve što je mogao. Reklo bi se da više dileme nema oko toga da li je GOAT, međutim, ne razmišljaju svi tako.

Telegraf je odlučio da upita i veštačku inteligenciju o njenom razmišljanju i da li je potrebno i dalje voditi polemiku oko toga da li je Novak Đoković najbolji teniser ikada, iliti, da li je Novak Đoković "GOAT".

Ipak, na prvi pomen, veštačka inteligencija je odlučila da pruži jedan odgovor koji bi odgovorio svima.

- Određivanje najvećeg i najboljeg tenisera svih vremena je subjektivno i zavisi od kriterijuma koji se koriste. Međutim, nekoliko imena se često pojavljuje u ovom razgovoru. Rodžer Federer je poznat po svojoj eleganciji i svestranosti na terenu, Federer je osvojio 20 Grend slem titula i proveo je rekordnih 310 nedelja na prvom mestu ATP liste. Onda, Rafael Nadal: Nadal je osvojio 22 Grend slem titule, uključujući rekordnih 14 na Rolan Garosu, što ga čini kraljem šljake. Poznat je po svojoj neverovatnoj snazi i borbenosti.

- Tu je i Novak Đoković: Đoković koji je osvojio 23 Grend slem titule (najviše među muškarcima), uključujući i rekordan broj titula na Australijan openu. Takođe je proveo najviše nedelja na prvom mestu ATP liste. Svaki od ovih tenisera ima svoje prednosti i rekorde, što otežava donošenje konačnog suda o tome ko je najbolji svih vremena. Mnogi stručnjaci i ljubitelji tenisa se slažu da su Federer, Nadal i Đoković trojica najboljih u istoriji tenisa.

Ovako je glasio prvi odgovor veštačke inteligencije, kojoj je potom bilo potrebno ukazati i to da je Novak osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama.

Zbog toga, promenio se i odgovor.

- Na osnovu činjenica koje su dostupne, teško je osporiti argumente u korist Novaka Đokovića kao najvećeg tenisera svih vremena. Njegovi uspesi uključuju najveći broj Grend slem titula, najduže vreme provedeno na vrhu ATP liste, i osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama. Ova postignuća, zajedno sa njegovom svestranošću i uspehom na svim podlogama, čine ga veoma jakim kandidatom za titulu GOAT-a (Greatest of All Time) u tenisu - glasio je novi odgovor veštačke inteligencije.

(Telegraf.rs)