Međunarodna bokserka federacija šokirala zbog "kontroverznih" takmičarki na OI: "Imaju nedozvoljene hromozome"

S. T.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Nastup Imane Kelif i Lin Ju Ting je izazvao mnogo bure

Foto: Tanjug / AP

Svetska bokserska federacija (IBA) sazvala je danas hitnu konferenciju za medije zbog nastupa Imane Kelif iz Alžira i Lin Ju Ting iz Kineskog Tajpeha na Olimpijskim igra, a zbog čega se podigla ogromna bura u javnosti.

Kako oni tvrde, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) napravio je grešku što je dopustio Alžirki i takmičarki sa Tajpeha da se takmiče na Igrama, a IBA im je inače već uskratila pravo da se takmiče pod njenim okriljem.

Ipak, Olimpijske igre su izuzetak od ovog pravila, jer one nisu pod jurisdikcijom Svetske bokserske federacije, već MOK-a.

Izvršni direktor IBA, Kris Roberts na vanrednoj konferenciji za medije izjavio je kako Imane i Lin imaju "nedozvoljene" hromozome za ženski boks.

- Rezultati uzoraka krvi koje smo uzeli od Kelif i Lin 17. maja 2022. u Istanbulu i potom 17. marta 2023. godine u Indiji su pokazali hromozome koji su nedozvoljeni u ženskom boksu. Zbog poverljivosti medicinskih podataka ne možemo vam pokazati rezultate testova, ali svi znate čitati između redova i zaključiti o čemu se radi - rekao je Roberts, a preneo novinar iz Dejli Mejla, Majk Kigan.

Obratio se i predsednik Svetske bokserske federacije, Umar Kremljev, koji je ponovio da Kelif i Lin imaju XY hromozome.

- One su dobrovoljno pristale na davanje krvi, a testovi su pokazali da imaju nivo testosterona kao muškarci. Isto kao muškarci - rekao je Kremljev, pa dodao:

- MOK se boji istine. Mi ćemo učiniti sve da zaštitimo bokserke. Bokserke koje su oštećene će dobiti novac za sve ovo što se dešava.

(Telegraf.rs)