Zbog čega Novak Đoković nije dobio poene za zlatnu medalju na OI u Parizu na najnovijoj ATP listi?

S. T.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Pravila su se promenila pre osam godina

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Osvojio je naš najbolji teniser, Novak Đoković zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu pobedom nad Karlosom Alkarazom iz Španije tokom jučerašnjeg dana, ali jednu stvar ipak nije dobio, a to su poeni za ATP rang listu, što je mnoge ljubitelje tenisa iznenadilo.

Na najnovijoj rang listi poene su dobili samo oni teniseri koji su se takmičili na turnirima van Olimpijskih igara poput ATP 500 Vašingtonu.

Samim tim, Novaku osvajanje Olimpijskih igara nije dopustilo da se barem malo približi Janiku Sineru na ATP listi, pošto je Italijan ostao prvi sa 9.570 bodova, a Đoković je drugi sa 8.460, dok je treći Alkaraz sa 8.130.

Ali zbog čega na Olimpijskim igrama nema dodele bodova teniserima? Promena se desila pre tačno osam godina.

Foto: Ivica Veselinov/OKS

Poslednji put su ATP bodovi za Olimpijske igre dodeljeni u Londonu 

Poeni su se dodeljivali za rangiranje na Olimpijskim igrama od 2000. do 2012. godine, a upravo su Igre u Londonu bile poslednje gde je ovo pravilo korišćeno. Tada je pobedniku i osvajaču zlatne medalje pripadalo 750 bodova.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je došlo do promene pravila. Pre svega su postojale određene nesuglasice na tu temu između ITF-a i ATP-a, a zatim se pojavilo i nekoliko objektivnih prepreka.

Naime, Olimpijske igre su zatvoren turnir, što će reći da za njega ne postoje kvalifikacije i postoje određena ograničenja. Na njemu ne mogu učestvovati više od četiri tenisera iz jedne zemlje, što će reći da neko može biti i među prvih deset na svetu, ako u tom momentu postoje barem četvorica boljih iz njegove zemlje, on nema pravo nastupa.

ITF takođe nije želeo da daje nikakvu finansijsku kompenzaciju za ATP događaje na koje utiču Olimpijske igre, kako je tada prenela španska Marka, što je na kraju dovelo do rešenja da se od Rija ne dodeljuju ni bodovi.

Ono što je dobra vest za Đokovića koji će preskočiti turnir u Montrealu jeste da on neće ispustiti nikakve bodove ove sedmice, a Siner može da ih izgubi čak 1.000, pošto brani titulu osvojenu prošlog leta.

(Telegraf.rs)