Inostrani mediji pitali Đokovića da li bi pre Srbiji doneo zlato ili osvojio Grend slem: Evo šta je on rekao

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nole prebrodio Kepfera

Foto: Tanjug / AP

Nije Dominik Kepfer bio prevelika prepreka za Novaka Đokovića u osmini finala Olimpijskih igara, pa je Srbin posle dva seta (7:5, 6:3) uspeo da se domogne plasmana među osam u Parizu.

U kratkoj izjavi posle meča istakao je da su uslovi za igru bili poprilično teški, a onda je u razgovoru za insotrane medije samo proširio tu priču.

- Zadovoljan sam načinom na koji sam našao rešenja kada su mi bila potrebna, kada sam bio pritisnut na kraju prvog i početku drugog seta. Uslovi su bili veoma teški, veoma vlažno, dosta sam se znojio i mislim da se ravnoteža lopte promenila u odnosu na pre nekoliko dana. Veoma visok odskok, brži uslovi i mislim da je Dominik ušao na teren sa jasnim planom igre. Nije imao mnogo da izgubi, išao je na sve ili ništa. Oba smo bila izazvana i stvarno sam srećan što sam, kao što sam rekao, imao dobrih 5-6 gemova zaredom. Kraj prvog, početak drugog, i mislim da je to odlučilo pobednika meča.

Opet je odgovarao na pitanje o značaju OI za njega i nošenja majice Srbije.

- Pa, naravno, znaš, donošenje medalje za Srbiju je oduvek veliki cilj za mene, od mojih prvih Olimpijskih igara u Pekingu, gde sam uspeo da osvojim svoju jedinu medalju do sada. Zapravo sam imao stvarno dobre Olimpijske igre, ali taj polufinalni bio je tri, četiri puta teži za mene. No, u svakom slučaju, to je uvek najveća čast i dobro iskustvo, mislim, sveukupno. Samo biti u selu, biti podržan od drugih sportista, ići da podržim druge sportiste, sama energija je potpuno drugačija i zaista sam srećan što sam deo toga.

Njegov naredni rival je Cicipas i tu nema previše nepoznanica.

- Pa, ne očekujem ništa manje od velike borbe i tesnog meča. Sjajan servis, sjajan forhend, vrlo dobro znam njegovu igru. Verovatno više voli da igra na drugim podlogama. Mislim da, ako pogledate njegove rezultate, igrao je u nekoliko Grend slem finala već. Protiv mene, zapravo, ovde u Australiji takođe. On je jedan od najkonstantnijih igrača na toru u poslednjih pet do deset godina. Zna kako da se nosi sa pritiskom, voli da igra i očigledno da predstavlja svoju zemlju. I, da, neka pobedi bolji igrač. Biće to teško.

Strane medije je zanimalo i koliko njemu znači podrška porodice i poseno sina Stefana.

- Mnogo znači, stvarno mnogo. On je najveći podržavalac. Dolazi i zaista viče svim srcem, zajedno sa mojom suprugom. I, naravno, sa mojom ćerkom kada je tu. Ali, znaš, on je uronjen u tenis, zna velika imena, prati i sam igra. Obično sam pričao priču drugim momcima da, znaš, nakon finala Vimbldona, ranije kada bih gubio velike mečeve, dolazio bi i pitao me šta se desilo, počinjao bi da me ispituje. Ali ovaj put, znaš, samo je došao, zagrlio me i rekao, u redu je, znaš, ovo je samo meč, proći ćeš, imaćeš još jednu šansu. A ja kao, koliko imaš godina? Devet godina daješ mi ovakve savete i to je neverovatno. Naravno, kada sam kod kuće, prvo sam otac, znaš, nisam teniser i trudim se da to sačuvam. I oni me tako vide, pa je to veliki uspeh za mene.

Potom je dobio pitanje da izabere da li bi osvojio zlato na OI ili još jedan Grend slem.

- Želim oba. Gledaj, ne znam, ne volim da budem deo razgovora o 'šta ako' scenarijima. Verujem da se sve u životu dešava s razlogom. Tako da pokušavam da budem u sadašnjem trenutku i zapravo sam imao tri od četiri Olimpijske igre, igrao dobro, stigao do polufinala i jednu sam osvojio bronzu, dok u ostala dva nisam preskočio tu barijeru u polufinalu. I nadam se da se sve više približavam, znaš. Cilj je doći do finala i imati borbu za zlato.

Dobio je i pitanje vezano za Endija Marija

- Da, video sam rezultat, nisam video meč, ali, znaš, mnogo smo puta rekli, ratnički duh je uvek u njemu i mislim da je ovde još više ojačan znajući da su ovo njegovi poslednji mečevi na profesionalnom turu. Tako da mislim da je, mislim, uvek je davao najbolje od sebe, ali ovde možda još više i predstavljanje svoje zemlje ga motiviše.

Na pitanje zašto ne boravi u Olimpijskom selu imao je jasan odgovor.

- Posetio sam ga, pa, nisam ostajao ni na poslednje dve Olimpijske igre, iako sam ga sve više posećivao. Više nego ove godine, samo sam juče bio jednom, samo zato što sam hteo da imam svoju rutinu i fokusiram se na svoju igru, svoje oporavke. Sada, znaš, na kraju svakog dana igram mečeve i bilo bi previše da se stalno krećem, iako je verovatno to najbolje iskustvo za sportistu da bude u selu.

Na kraju nije mogao tačno da odredi kako se Dominik Kepfer snalazi u susretima različitih formata.

- Ne znam, ne znam. Mislim, igrao sam protiv njega u formatu na tri dobijena seta, igrao sam ga u formatu na pet dobijenih setova. Mislim da je on odličan igrač, zna kako da igra, posebno na šljaci, kao što si pomenuo, osvojio je Monte Karlo, igrao je finala ovde, konstantno se dobro ponaša na šljaci, posebno servira velike poene, a za nekoga njegovih dimenzija, on se jako dobro kreće na toj podlozi. Dakle, videćemo, biće to težak meč za obojicu nas jer smo obojica dobro igrali u prva tri kola i videćemo šta će se desiti.

(Telegraf.rs)