Ko su roditelji Srbina Davida Popovićija koji je osvojio zlato na OI: Ono što su uradili retko ko može

S. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova žrtva je nešto što ih čini posebnim...

Foto: Tanjug/AP Photo

Najveća mlada nada u svetu plivanja i rumunski reprezentativac, David Popovići (19) (izvorno Popović) uspeo je da osvoji svoje prvo olimpijsko zlato, u muškoj konkurenciji, slobodnom stilu na 200 metara, i tako napravi veliki bum među navijačima.

Iako je dobro poznata njegova priča da vuče srpske korene, da mu je deda bio Srbin o čemu je on ranije pričao, nije poznato našoj javnosti ko su mu otac i majka.

Mladi plivač ima srpske korene, što je i sam potvrdio. U jednom intervjuu David je objasnio da je njegov deda Srbin, ali da tačne detalje ne zna.

- Moj deda je nosio prezime Popović i verujem da postoji određena konekcija. Ta priča je komplikovana, pokušaću da istražim detalje - rekao je svetski rekorder.

Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia

Davidovi roditelji su Georgeta i Mihai Popovići su ceo svoj život posvetili podršci sinu kako bi što bolje napredovao u sportskoj karijeri.

Georgeta, koja inače radi u oblasti socijalne pomoći, pohađala je kurs za doping kontrolu kako bi se upoznala sa svim procedurama i osigurala da Davidov trenažni proces prođe bez greške.

Na tim kursevima je stekla 20 sati teorijskog i 60 sati praktičnog iskustva.

Foto: Tanjug / AP

Mihai, otac Davida, završio je Akademiju ekonomskih nauka, te radi u prodaji u farmaceutskoj industriji.

Ipak, kada je Davidova karijera postala porodični prioritet, Mihai se potpuno posvetio svom sinu, te se specijalizovao za ishranu i tako pomogao Davidu u razvoju i svakom treningu.

Takođe, preuzeo je ulogu i sportskog menadžera, bavi se marketingom, pregovara sa brendovima vezano za saradnju sa Davidom.

Pomaže mu i u izboru suplemenata koje koristi, kao i u manjim zdravstvenim problemima koji se pojavljuju.

Davidovi roditelji su se potpuno posvetili sinu.

David se budi u 4.30 ujutru, ali ostaje još malo u krevetu da se odmori. Prvi trening ima u 6.30 i potom prati veoma strog raspored.

(Telegraf.rs)