"Nadam se da će Srbija da nas pamti": Čekali smo sa Veljom Stjepanovićem rezultate, oduševiće vas reakcija

Vreme čitanja: oko 4 min.

Srpski plivači izborili su polufinale u disciplini 100 metara kraul na Olimpijskim igrama i ostvarili već sada sjajan rezultat

Foto: AP/Tanjug

Četvrti dan Olimpijskih igara doneo je Srbiji i prvu zlatnu medalju, ali i uspeh srpskih plivača! Velimir Stjepanović i Andrej Barna su se plasirali među 16 najboljih u disciplini 100 metara slobodnim stilom.

Pravi spektakl viđen je u La Difense areni, gde su pre podne na programu kvalifikacije. Arena je inače teren za ragbi u Nanteru koja može da primi 40.000 ljudi, a sada je za potrebe Olimpijskih igara prepravljena u plivački centar kapaciteta 17.000 mesta.

I zaista deluje impozantno, jer ni u kvalifikacijama nije bilo slobodnog mesta, a jedva smo i našli novinarsko mesto. Možemo samo da zamislimo kako je za popodnevni program, kada su na programu polufinala i finala.

Ova sjajna atmosfera podstkla je i naše plivače da se domognu polufinala i da u paklenoj konkurenciji dođu do mesta među 16 najboljih.

Velimir Stjepanović je plivao u osmoj, a Andrej Barna u devetoj, od 10 grupa.

Velja je isplivao 48.40 sekundi, a Barna 48,34, pa ćemo ih gledati u polufinalu od 20.30 večeras.

Kada smo u miks zoni sačekali naše plivače, prvo se pojavio Velja Stjepanović, koji je kao na iglama čekao rezultate poslednje grupe da vidi da li je prošao u polufinale.

Čak tri plivača uz njega imala su isto vreme, ali na sreću i to je bilo dovoljno da se nađe među najboljih 16 i da ne mora da rasplivava sa njima za poslednje mesto u polfufinalu.

Kada smo videli konačne rezultate, pao je kamen sa srca i on je sa osmehom na licu mogao da da izjavu, iako je bio zadihan od tek završene trke.

Foto: AP/Tanjug

- Ja sam bio prvi od tri najbrže kvalifikacione trke, jer tako funkcioniše u plivanju, da su uvek poslednje tri kvalifikacione grupe najbrže sa 24 plivača. I bio sam na solidnom desetom mestu pre poslednje trke. Dvojica su išla isto vreme kao ja, tako je da je bilo bukvalno na granici, da sam jednu stotinku sporije plivao,morali bismo sva četvorica nas da pliva "svim-off", da se vidi ko bi ušao u polufinale. Tako da je lepo, drago mi je da smo i ja i Barna ušli. Mislim da je velika stvar za Srbiju imati dvojicu u polufinalu u jednoj disciplini.

Stjepanović je zadovoljan što loš prvi dan i rezultat u štafeti nije uticao na njegov rezultat u pojedinačnoj konkurenciji.

- Mnogo mi je drago što sam se digao i nisam pustio da prvi dan utiče na ostatak takmičenja. Sad idem da se oporavim i da dam sve od sebe večeras pa da vidimo što mogu.  Konkurencija je ozbiljna, mislim stotka kraul je jedna od najplivanijih disciplina i tu su uvek oni najjači i najbolji. Ja sam sigurno jedan od najmanjih što je ušao u polufinale. Bože moj, ja idem ovde da se borim, borim se za sebe, da pokušam da isplivam svoje najbolje vreme. Ako to uspem, ima tu šanse i za finale. Ali mi je mnogo drago, opet kažem, što smo ja i Barna ušli zajedno.

Upitali smo ga koliko ovo znači za dalji razvoj srpskog plivanja i koliko će da podstakne mlade da se bave ovim sportom.

- Nadam se da će, kad mi, ako i kada budemo prestali da plivamo, ovo da se pamti. Mi već imamo dosta mladih što su baš spremni da plivaju stotku kraul mnogo dobro. Bili su sad četvrti na Evropskom prvenstvu za juniore. Falilo im je 20 stotih za medalju, oni su dosta brži nego što smo mi bili kad smo mi bili u tim godinama, tako da se nadam da će to dati njima vetar u leđa. Da će im dati motivaciju da nastave i da budu deo ovoga, a ne samo ovoga, i deo naše štafete koja je prošlog meseca uzela evropsko zlato.

Foto: AP/Tanjug

Najavljuje se i otvaranje plivačkog centra u Srbiji i ozbiljno ulaganje u ovaj, jedan od baznih sportova u svetu, pa smo Velju pitali i koliko to može da znači za razvoj plivanja kod nas i ostvarivanje vrhunskih rezultata?

- Pa nadam se da će puno značiti, da će plivači imati pristup tom bazenu koliko žele. Jer ukoliko stvarno ima uslova za rad, biće rezultata. Tako da verujem da će to da pomogne i možda će dosta lakše biti da mi možemo svi da se skupimo zajedno negde i treniramo zajedno. To nije baš slučaj trenutno, svi smo mi svugde po svetu i onda je malo teško da se svi zajedno sparingujemo. Ali mislim, drago mi je što se plivanje i generalno vodeni sportovi gledaju malo ozbiljnije, i da, svakako će dodatni bazen pomoći.

Morali smo i da pitamo Velju o atmosferi u "Difens areni", gde je u kvalifikacijama 17.000 ljudi i nema slobodnog mesta.

- Ovo je fenomenalno, stvarno. Ovo su mi četvrte Olimpijske igre i ovo je, Boga mi, najbolje do sad. U Tokiju, naravno nije bilo nikoga kada je bila korona, ali i London je, odnosno Engleska je država plivanja, imaju Pitija, imaju mogo dobrih plivača, tamo je bilo isto brutalno. Pritom sam ja bio u grupi kada je Felps plivao u finalu, što je ozbiljna stvar. Sad mi je bio Maksim Gruse, tako da je baš bilo odlično - zaključio je Stjepanović.

(Telegraf.rs)