Nova drama na Olimpijskim igrama u Parizu: “Katastrofa! Neko ce poginuti…”

S. J.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Imane Kelif iz Alžira i Lin Ju-Ting iz Tajvana bile su izbačene sa Svetskog prvenstva u boksu za žene u martu 2023. godine

Foto: Adam Davy / PA Images / Profimedia

Dve bokserke koje su prošle godine bile diskvalifikovane sa svetskih prvenstava zbog sumnji u njihov biološki pol sada su dobile zeleno svetlo da se takmiče na Olimpijskim igrama kao žene, izveštava "Daily Mail".

Imane Kelif iz Alžira i Lin Ju-Ting iz Tajvana bile su izbačene sa Svetskog prvenstva u boksu za žene u martu 2023. godine u Nju Delhiju zbog pitanja o njihovom biološkom polu. Naloženi su DNK testovi kako bi se utvrdio njihov pravi pol.

Međutim, Međunarodni olimpijski komitet je potvrdio da obe bokserke ispunjavaju sve kriterijume i da mogu učestvovati u olimpijskom takmičenju.

Beri MekGjuigen, bokser iz Severne Irske, nazvao je ovu situaciju „šokantnom“, dok je jedan bivši olimpijac izjavio da će rodna ideologija „ubiti žene“.

Umar Kremlev, predsednik Međunarodne bokserske asocijacije (IBA), izjavio je da su testovi pokazali da sportistkinje, uključujući Kelifu i Ju-Ting, imaju „XY hromozome“. Dodao je da su „otkriveni sportisti koji su pokušavali da prevare svoje kolege i da glume žene“.

Međutim, IBA je izgubila pravo na organizaciju olimpijskih bokserskih takmičenja zbog problema u upravljanju, dok MOK, čija pravila su manje stroga od IBA-inih, navodi da svi uključeni sportisti imaju pravo na takmičenje.

Foto: Yan Linyun / Xinhua News / Profimedia

Olimpijski odbor Alžira nakon diskvalifikacije izjavio je da je odluka deo „zavere“ da ih se spreči u osvajanju zlatnih medalja i da su visoki nivoi testosterona kod sportistkinja uzrokovani „medicinskim razlozima“.

Brijanda Tamara, Meksikanka koja se borila sa Kelifom, podelila je svoje iskustvo na platformi X: „Njeni udarci su me jako boleli, mislim da nikada nisam osećala takvu bol u svojih 13 godina boksovanja.“

Kelif, koja se bori u poluteškoj kategoriji, treba da se sastane sa Angel Karini iz Italije u četvrtak, dok će Ju-Ting, u perolakoj kategoriji, biti u akciji u petak.

Prema feminističkoj web-stranici Reduxx, obe bokserke su pod uticajem razlika u polnom razvoju (DSD), medicinskih stanja identifikovanih pri rođenju gde su genitalije atipične u odnosu na hromozome.

MekGjuigen je komentarisao situaciju: „Šokantno je što im je uopšte dopušteno da dođu ovako daleko. Šta se događa?“

Nensi Hogshed, američka plivačica sa tri zlatne medalje sa Igara 1984, izjavila je da će „rodna ideologija dovesti do smrti žena“, naglašavajući da muškarci, bez obzira na identifikaciju, imaju značajnu fizičku prednost u odnosu na žene.

Jedan korisnik društvene mreže X je dodao: „Muškarci koji udaraju žene sada su službeno olimpijski sport.“

Glasnogovornik MOK-a je rekao: „Svi sportisti koji učestvuju na bokserskom turniru pridržavaju se uslova takmičenja, pravila prijave i svih medicinskih propisa.“

(Telegraf.rs)