Ovo su pravila za finale 10m vazdušni pištolj u miksu gde Damir Mikec i Zorana Arunović napadaju zlato na OI

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upoznajte se sa pravilima takmičenja

Foto: MN Press/Ivica Veselinov

Srbija je osvojila prvu medalju na Olimpijskim igrama! Pitanje je samo da li će ona biti zlatne ili srebrne boje, pošto su se naši strelci Damir Mikec i Zorana Arunović sa drugog mesta u kvalifikacijama plasirali u veliko finale u disciplini 10 metara vazdušni pištolj u miksu.

Oni će se protiv tima Turske koji čine Iljada Seval Tarhan i Jusuf Dikec takmičiti za zlatnu medalju, dok će se za bronzu boriti ekipe Indije i Južne Koreje.

Prvo će sutra od 09.30 časova na strelište izaći timovi Indije i Južne Koreje, a potom i naši takmičari protiv Turske. Pravila takmičenja su nešto drugačija u odnosu na pojedinačnu konkurenciju.

Foto: MN Press

Pravila borbe za zlatnu medalju u disciplini 10 metara vazdušni pištolj u miksu

Takmičenje se odvija po rundama. Svaki od takmičara iz tima puca po jednom, a gleda se decimalni rezultat sa maksimalnim rezultatom od 10,9 poena za centar i sa učinkom umanjenim za 0,1 poen što je pogodak dalji od njega.

Posle upućenih hitaca, zbraja se rezultat takmičara iz tima - konkretno Zorane i Damira, odnosno Iljade i Jusufa i dobija se njihov ukupan rezultat.

Tim koji je u rundi ostvario bolji ukupan rezultat osvaja dva boda, dok poraženi tim za tu pojedinačnu rundu dobija nula bodova.

U slučaju da je kojim slučajem rezultat dva tima izjednačen (npr. Turska ostvari hice 10,3 i 10,8 - ukupno 21,1, a Srbija 10,4 i 10,7 - ukupno 21,1), i jedan i drugi tim dobiće po jedan bod.

Takmičenje traje sve dok jedna od ekipa ne ostvari 16 bodova, koliko je na kraju neophodno za konačnu pobedu.

Ukoliko kojim slučajem rezultat u nekom momentu bude 16:16, takmičenje će se nastaviti dodatnom rundom u kojoj će se pucati za "razbijanje" egala. Naravno, ako i tu bude nerešeno, ide se sve dok jedan tim ne ostvari bolji rezultat.

Za svaki hitac, takmičari imaju na raspolaganju po 50 sekundi.

(Telegraf.rs)