Maratonsko plivanje: Povratak prirodnim vodama i olimpijski uspon

S. J.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Maratonsko plivanje se odvija u otvorenim vodama

Foto: LUDVIG THUNMAN/BILDBYRĹN/Shutter / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na prvim modernim Olimpijskim igrama, sva plivačka takmičenja odvijala su se u prirodnim vodama.

Tek 1908. godine, bazeni su postali deo olimpijskog programa. Maratonsko plivanje ponovo se pojavilo 1991. godine kada je disciplina uvedena na FINA Svetskom prvenstvu u plivanju, gde su trke bile na 25 km i trajale su preko pet sati. Prva trka na 10 km održana je 2001. godine u Fukuoki, Japan.

PRAVILA I IZAZOVI

Maratonsko plivanje se odvija u otvorenim vodama, kao što su mora, reke i jezera. Takmičari moraju preći 10 km za skoro dva sata, što testira njihovu izdržljivost, fizičku snagu i mentalnu otpornost.

Sposobnost prilagođavanja je ključna; plime i struje se brzo menjaju i sportisti moraju to uzeti u obzir prilikom planiranja strategije.

Foto: Insidefoto di andrea staccioli / Alamy / Alamy / Profimedia

Odabir pravih taktika za uslove na stazi je presudan. U poslednja 3 km, plivači počinju da se pripremaju za završni sprint, a upravljanje naporima postaje ključno za krajnji ishod.

ULAZAK U OLIMPIJSKU PORODICU

Maratonsko plivanje je postalo deo olimpijskog programa na Igrama u Pekingu 2008. godine, kada je uvedena trka na 10 km.

Zbog kratke istorije ove discipline, malo je zemalja i sportista koji su se istakli, ali među njima su i oni koji su ranije briljirali u slobodnim stilovima.

Primer takvog sportiste je Tunižanin Ousama Meluli, koji je osvojio zlato na 1.500 m slobodnim stilom u Pekingu 2008. godine, a zatim trijumfovao u maratonskoj trci u Londonu četiri godine kasnije.

(Telegraf.rs)